Ağır hasta tutuklu Ufuk Keskin’e özel besinlerinin verilmediği belirtilen F Oturumu’nda, acil tahliye çağrısı yapıldı
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirilen “F Oturumu” eyleminin 549’uncusu haftasında, İHD İstanbul Şubesi önünde açıklama yapıldı. Bu haftaki eylemde, Şakran 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ufuk Keskin’in sağlık durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı taşınırken, sık sık “İnsan haklarıyla insandır”, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır”, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Ufuk Keskin serbest bırakılsın” sloganları atıldı.
Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, hasta tutukluların durumunun gittikçe ağırlaştığını ve bundan kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekti. Yoleri, “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen tutuklular için öngörülen özel infaz rejimi kapsamında uygulanan tecrit ve keyfi disiplin cezalarıyla, cezaevleri tutuklular mezardan farksız hale getiriliyor. Tecridi ağırlaştıran disiplin cezalarındaki keyfiyet o denli insanlıktan uzaklaşıyor ki, tutukluların birbirine selam vermeleri bile disiplin cezası verilmesine gerekçe yapılıyor. Keyfi mektup ve görüş yasaklarının yanı sıra resmi kurumlara yazılan dilekçelerin gönderilmemesi, yasal hakların açık ihlali anlamına geliyor. Cezaevi yönetimleri devam ettirdikleri bu tutumları ile ‘yasa benim’ diyerek, tutukluları her açıdan yalıtmaya, tecrit etmeye devam ediyor” dedi.
Çok sayıda hastalığı var
Ufuk Keskin’in sağlık durumuna değinen Yoleri, “Tip1 diyabet, Çölyak, tüm vücutta rahatsız edici kızarıklık ve kabarcıklarla kendisini gösteren Dermatis Hipotifermis, laktoz alerjisi, bel ve boyun fıtığı, Raynaud Fenomeni, gastrit, toz ve küf alerjisi gibi hastalıkların yanında; diş ve böbrek rahatsızlıklarının yaşamaktadır” diye belirtti.
Doktorun hazırladığı besinler verilmiyor
Keskin’in 1998 yılından bu yana cezaevinde olduğunu ve bu süre zarfında 18 kez başka cezaevlerine sevk edildiğini belirten Yoleri, bakım ve tedavisinin sağlanmadığını ifade etti. Bu nedenle Keskin’in hastalıklarının hızla ilerlediği ve yaşamını tehdit eder noktaya geldiği uyarısında bulunan Yoleri, Keskin’in babasının aktarımlarına yer verdi. Babasının Keskin’in diyabet hastalığı nedeniyle günde 4 kez kan ölçümü yapıp, insülin alması gerektiğini aktardığını belirten Yoleri, “Babası ayrıca oğlunun diyet beslenmesi gerektiğini söyledi. Ancak doktorun hazırladığı özel besinlerin Ufak’a verilmediğini aktardı. Babası, ‘Tedavileri aksatılan hastalıkları yanında hastalıklarına bağlı gelişen böbrek sorunları ve diş dökülmesi gibi rahatsızlıkları da Ufuk için ciddi bir sorun haline geldi, diş sorunları nedeniyle beslenemiyor’ şeklinde aktarımlarda bulundu” diye belirtti.
Ağzında dişi kalmadı
Yoleri, Keskin’in babasının aktarımlarını şöyle sürdürdü: “Oğlum hastalıklardan kaynaklı ağzında hiç dişi kalmadı. Adalet Bakanlığı’na dilekçe verdi, durumunu anlattı. Bakanlık cevap dilekçesinde derhal hastaneye götürülmesini söyledi. Fakat buna rağmen oğlum halen hastaneye götürülmedi. Bir yıldır bu durum devam ediyor. Oğlumun diş tedavisinin mutlaka yapılması gerekiyor. Oğlum hastalıkları nedeniyle engelli duruma geldi. Sosyal hizmetlerden yararlansın diye hastaneye müracaat ettim, hastalığından dolayı yüzde 48 rapor verdiler. Bu talepte bulunmadan önce yüzde 80-90 engelli raporu veren hastane, şimdi hizmetten yararlanmasın diye yüzde 48 rapor veriyor. İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz ettim. İl Sağlık Müdürlüğü, yeniden hastaneye götürülmesini istedi. Bu sefer jandarma aracının olmadığını ya da benzin veya mazotun olmadığını söylediler.”
‘Serbest bırakılsın’
Keskin’in cezaevi koşullarında yeterli bakım ve tedavi imkanların sağlanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Yoleri, hastalıklarının yarattığı ağır engellilik durumunun da dikkate alınarak serbest bırakılması, tedavi ve bakımının dışarıda yapılmasını istedi. Açıklamanın ardından konuşan Keskin’in babası Fahrettin Kesin, oğlunun acilen tedavi edilmesini istedi.
İSTANBUL