HDP Bahçelievler İlçe Örgütü’ne silahlı saldırı düzenleyen Muhammed Enes Sütçü’nün telefonda görüştüğü kişi ve sığındığı fırının sahibi tanık olarak dinlenecek
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü’ne düzenlediği silahlı saldırı nedeniyle “Silahla tehdit”, “hakaret” ve “Silahla Yaralamaya teşebbüs” suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan Muhammed Eren Sütçü’nün yargılandığı davanın duruşması Bakırköy 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkemede yaşananlar
Kimlik tespiti ardından söz verilen Sütçü, Giresunlu olmasına rağmen saldırı günü HDP’de Sivas’lı olduğunu ve yalan söylediğini itiraf etti.
Ayrıca HDP’de bulunan Dışarı ile Işık’ın kendisini karşıladığını ve kendisine ters tepkilerde bulunmadığını da söyleyen Sütçü, daha sonra Dışarı’nın üzerine çay döktüğünü ve rehin aldığını anımsattı
Mahkeme başkanı ile silah üstüne konuşma
Sütçü’nün saldırıya dair yaptığı aktarım sırasında mahkeme başkanı, daha önce silah kullanıp kullanmadığını ve saldırıyı gerçekleştirdiği iki silaha kaç mermi koyduğunu ve kaç dakikada hazırladığını sordu. Bunun üzerine Sütçü, her bir silaha 3 mermi koyduğunu ve toplamda bunu 15 dakika içinde yaptığını dile getirdi. Mahkeme başkanı ise uzun yıllardır silah kullandığını belirterek, ilk kez mermi doldurduğunda bunu bir saate zar zor yaptığını söylemesi dikkat çekti.
Eniştesi ile sürekli görüştü
Saldırgan Sütçü, saldırıdan hemen sonra gittiği fırın sahibinin ise eniştesi olduğunu bilmediğini ileri sürdü. Bu arada avukat Yamar ve Çağrıtekin, Sütçü’nün saldırı öncesinde eniştesi ile arasında çok sayıda telefon görüşmesi olduğunu anımsatarak, Sütçü’nün yalan söylediğini kaydetti. Bunun yanı sıra Sütçü’ye, “Daha önce sık sık eşofman giyer miydin? Saldırı günü neden eşofman giydin?” şeklinde soran avukat Yamar ve Çağrıtekin’e Sütçü, sık sık eşofman giymediğini o gün denk geldiğini söyledi.
Görüşmeleri inkar etti
Saldırıyı gerçekleştiği esnada “bölücü” pankartlar gördüğünü daha önceki duruşmalarda ifade eden Sütçü, mahkemede, “pankartlarda ne tür yazılar vardı?”sorusuna, “hatırlamıyorum” şeklinde yanıt verdi. Ayrıca daha önce bir kişi ile Whatsapp’ta, “Trabzon’da bulunsaydı eş zamanlı yapardık” sözlerini hatırlatan avukatlara Sütçü, görüşmeleri inkar etti. Mağdur olduğunu öne süren Sütçü’ye mahkeme başkanı, “Şu anda mağdur değil, sanık olarak yargılanıyorsun. Bunun için bir sanık olarak yanıt ver. Mağdur olduğun bir dosyada mağdur olarak beyanlarda bulunursun” şeklinde tepki gösterdi. Sütçü, Dışarı’nın bıçak ile yaralamasına rağmen kimseyi yaralamadığını iddia etti.
HDP’nin katılma talebi reddedildi
Ara kararını açıklayan mahkeme, Whatsapp görüşmeleri sağlayan kişi veya kişilerin yanı sıra Sütçü’nün eniştesinin de dinlenmesine karar verdi. Mahkeme, Sütçü’nün süren yurt dışına çıkma yasağının devamına ve duruşmalarda hazır bulunmasına da karar verdi. Mahkeme, HDP’nin katılan sıfatıyla duruşmalara katılma talebini ise “zarar görmedi” gerekçesiyle reddetti.
Mahkeme, duruşmayı 25 Nisan’a erteledi.