Riha’da Kürtçe seçmeli ders başvuru formundan çıkarıldı. Riha Barosu Anadil Komisyonu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmesinde, ‘Yönerge MEB’ten geldi’ yanıtını aldı. Eğitim Sen’den Şengül ise suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi
Riha’da (Urfa) 2022-2023 eğitim yılının ara tatil döneminin başlamasıyla birlikte okullarda eğitim görecek öğrenciler için seçmeli ders başvuru süreleri tekrar başladı. Urfa Valiliği’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, kent genelinde 870 bin 670 öğrenci, ve 30 bin 699 öğretmenin bulunduğu kentte, 2022 yılında sadece 250 öğretmen atandı. Kent genelinde öğretmen açığı yaşanırken özellikle “Yaşayan Diller ve Lehçeler” seçmeli dersin öğretmen açığı çok daha fazla. 2022’de Türkiye genelinde 20 bin öğretmen ataması yapılırken “Yaşayan Diller ve Lehçeler” bölümünde 2’si Kurmancî, 1’i Dimilkî olmak üzere sadece 3 Kürtçe öğretmenin ataması yapıldı. 2021’de ise yapılan öğretmen atamalarında Rusçada 25, Almancada 210, Arapçada 503, İngilizcede 1938 ataması yapılırken, Kürtçede hiç atama yapılmadı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, ortaokullarda aralarında Adıgece, Abazaca, Kurmancî, Dimilkî, Lazca, Gürcüce, Boşnakça, Arnavutça’nın da bulunduğu yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersini 2021-2022 eğitim öğretim yılında 23 bin 28 öğrenci, 2022-2023 eğittim öğretim yılı için ise 24 bin 368 öğrenci seçti.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) 26 Ocak 2011’de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü onaylanmasıyla birlikte Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Dersim’de ise Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı. Bölümlerin açıldığı tarihten bugüne her sene yaklaşık 100 öğrenci bu bölümlerden mezun oluyor. MEB’in yaptığı son atamayla birlikte Kürtçe öğretmen sayısı 82 oldu.
Branş açılmadı
Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı döneminde okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak tarihi ile başlarken, Eylül 2012’den bu yana 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflar için “Yaşayan Dil ve Lehçeler” adı altında Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde de seçmeli dersler için başvurular başladı. Seçmeli dersler tercihlerinin başlamasıyla birlikte Riha’da birçok okulda hukuksuzluklar da yaşanmaya başlandı. Riha merkezde birçok okul, Kurmancî derslere öğrenci tercihleri olmasına rağmen bu branşı açmazken, Xelfetî (Halfeti) ilçesinde ise okulların yüzde 90’nından fazlasında Kürtçe seçmeli ders başvuru formlarından bile çıkarıldı.
Yönerge MEB’ten geldi
Yaşayan Diller ve Lehçeler dersinin seçmeli ders formlarından çıkarılmasına ilişkin harekete geçen Riha Barosu Anadil Komisyonu, Halfeti İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeye dair konuşan Avukat Fırat Melik, görüşmede İlçe Milli Eğitim Müdürünün kendilerine okul müdürlerinin MEB’den gelen yönerge ile hareket ettiğini aktardığını söyledi. MEB’den gelen yönergede ise, okulların fiziki durumları ve koşullarına göre okul müdürlerinin seçmeli dersleri açıp açmama yetkisi verildiği bilgisinin kendilerine aktarıldığını söyleyen Melik, bu konuya ilişkin resmi başvuru yapılması halinde baro olarak MEB yönergesinin iptali için hukuki girişimlerde bulunabileceklerini ifade etti.
‘Resmi ideolojinin eğitime yansıması’
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Riha Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül ise, çocukların anadilde eğitim almasının kişisel gelişimi ve bilişsel becereleri için önemine dikkat çekerek, “Çocuk, anadilde eğitim alamadığında aynı zamanda çocuğun oyun ve sosyalleşme sürecinde dezavantajlı bir durum yaşıyor” dedi.
Türkiye’deki üniter devlet yapısına dikkat çeken Şengül, “Tek millet, tek bayrak, tek devlet diye ifade edilen kavramların gerçek hayattaki karşılığı budur. Devletin resmi ideolojisi kendini eğitimde de gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Okullar öğrencileri din derslerine yönlendiriyor
Son yıllarda 5-6-7-8 ve lise bir sınıftaki öğrenciler için Yaşayan Diller ve Lehçeleri adı altında Abazaca, Kurmançî, Zazakî, Lazca ve Gürcüce gibi dillerde seçmeli derslerin müfredata konulduğunu hatırlatan Şengül, bu derslerin pratikte uygulanmasının engellendiğini söyledi. Bu dillerin branş öğretmenlerinin olmasına rağmen atamaların yapılmadığını, kısıtlı sayıda olan öğretmenlere de “Tercih edilmedi” denilerek derslerin açılmadığını kaydeden Şengül, Okul idareleri öğrencileri daha çok din derslerine yönlendiriyor. Seçmeli dersler zorunlu seçmeliye dönüyor” ifadelerini kullandı.
Riha’nın Xelfetî ilçesinde karşılaştıkları engelleri anlatan Şengül, okul idarecilerinin büyük bir çoğunluğunun seçmeli ders formlarını öğrencilere dağıtmadığını, dağıtan bir iki okulun ise Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersini formundan çıkardığını dile getirdi. Bu yapılanın suç olduğunu belirten Şengül, hem Xelfetî’de hem de Riha merkezde benzer durumların yaşandığı okul idarecileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
RIHA