Muğla’nın Deştin’de yapımı süren çimento fabrikasına karşı bilirkişi keşfi yapıldı. Halk keşif için gelen heyeti talepleri ile karşıladı
Muğla’nın Deştin ve Bayır mahallelerinde yapımı süren çimento fabrikası için verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve 8 köylü adına davanın bilirkişi keşfi yapıldı.
Bilirkişi keşfi öncesi alanda toplanan halkı, bilirkişi heyetini “Deştin çayı özgür akacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla karşıladı. Bölge halkına çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle, Muğla’daki ekolojistler de destek verdi.
MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi adına açıklama yapan Gamze Çetinkaya, “Bugün keşif heyetinde bulunan bilirkişi heyetinin dava dosyasına koyduğumuz uzman raporlarına gerekli özeni gösterip, hassasiyetle inceleyeceğine ve bilimin ışığında, halktan yana karar vereceğine inanıyoruz” dedi.
Çetinkaya, çimento fabrikasına karşı olduklarını yineleyerek, “Entegre Çimento Fabrikası ve 13 Hammadde Ocağı, 7751 dönümü kapsamaktadır. İzin verilirse 7656 dönüm orman alanı yok edilecektir. Proje sahasında kalan ormanların, kuru ya da sulu derelerin açılacak 13 hammadde ocakları nedeniyle yok edilmesi ve de ocaklardan çıkacak tozlar nedeniyle Kazan Göleti ve Bayır yok olacaktır. Derelerin, barajın ve göletin yok edilmesi demek, bu havzada tarımın bitirilmesi demektir. Ayrıca Muğla’yı besleyen su kuyularının da suyunun bitmesi demektir” diye konuştu.