Deprem kentlerinde özellikle hayvanların durumu kötüleşiyor. Gıda bulamayan hayvanların can güveliği de yok
Mereş’te (Maraş) 6 Şubat’ta peş peşe yaşanan depremlerin üzerinden 24 gün geçti. 10 kentte etkili olan ve resmi rakamlara göre en az 45 bin kişinin hayatını kaybettiği depremlerde, sağ kurtulanların başta sağlık ve barınma sorunu hala çözülmezken, deprem kentlerinde özellikle hayvanlar da tehlikede.
Özellikle kırsal mahallelerde enkaz altında kalan sayısızca hayvan da öldü. Kurtulan ve yaralanan hayvanlar ise aç susuz kaldı. Deprem bölgesindeki hayvanların durumu resmi bir kayıt tutulmadığı için ne olduğu bilinmiyor.
Enkazlarda binlerce hayvan var
Depremden sonra kısa süre Hatay’da kalan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi üyesi ve aynı zamanda İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukat Rojda Kuruş, “Enkaz altında, hasarlı binalarda binlerce hayvan var ve hala yaşıyorlar. Depremin olduğu günden bu yana aç susuz bir şekilde kurtarılmayı bekliyorlar. Şuan oradaki tozdan, dumandan, asbestten insanlar kadar hayvanlarda etkileniyor. Şuan on binlerce hayvan bu tehlike altında” diye belirtti.
İş makinaları hayvanları öldürecek
Devletin insanlar gibi hayvanları da kurtarmadığını söyleyen Kuruş, hem sokakta yaşayan hem de evde bakılan hayvanların durumunun kötü olduğunu aktardı. Bölgede yaşanan göç nedeniyle hayvanları besleyecek kimsenin de kalmadığını ifade eden Kuruş, “İnsan sağlığına zararlı birçok zehirli gazdan bahsediliyor. Bunlar hayvanlara da zararlı. İnşaatların etrafında açlıktan, susuzluktan olmasa bile iş makinaları hayvanları öldürecek” dedi.
Gönüllülerin çalışmaları yetersiz kalır
Medya üzerinden hayvanlara karşı yaratılan kötü bir algı olduğuna dikkati çeken Kuruş, “Kuduz, hastadır” denilerek, hayvan düşmanlığının oluşturulduğunu söyledi.
Hayvanlar için uygun koşulların sağlanmasını isteyen Kuruş, “Hayvanlar için sadece gönüllülerin yaptığı çalışmalar yetersiz kalır. Belediyelerin düzenli besleme, aşılama yapması gerekiyor” diye konuştu.
Haber: Delal Akyüz / MA