Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ve İHD, 30 yıllık hasta tutuklular Mehmet Emin Susin’in ve Serdar Yıldırım’ın cezaevinde yaşamlarını sürdürmelerinin zor olduğunu ifade ederek, tahliyelerini talep etti
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 449’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde toplandı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Emin Susin’in durumuna dikkat çekildi. Açıklamaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara 1’inci bölge milletvekili adayları da katıldı. Açıklama öncesi Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınması protesto edildi.
‘30 yıldır kötü koşullarda yaşadı’
Eylemde konuşan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, 1993’te tutuklanan Mehmet Emin Susin’ın yaklaşık 30 yıldır çeşitli hapishanelerde tutulduğunu belirterek, “Uzun hapislik süresi boyunca ve kötü koşullardan kaynaklı pek çok hastalık meydana gelmiş ve gün geçtikçe de durumu ağırlaşmıştır. İlk tutuklandığı 1993 yılından, 2000 yılına kadar Diyarbakır’da hapishanede tutulan olan Susin daha sonra Adıyaman E Tipi Hapishanesine gönderilmiş ve 2000-2011 yılları arasında burada tutulmuştur. Sonrasında Karabük, Şırnak, Van, Erzurum, Giresun E Tipi Kapalı hapishanelerinde tutulmuş ve son olarak Giresun/Espiye L Tipi açıldığında buraya getirilmiş ve yaklaşık 2 yıldan fazla bir süredir de bu hapishanede bulunmaktadır” bilgilerini paylaştı.
‘Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamıyor’
Susin’in hipertansiyon ve şeker hastası olduğunu, şeker hastalığından dolayı fiziksel engellerinin bulunduğunu belirten Çevirmen, “Hastalıklarına bağlı olarak neredeyse tüm dişleri dökülmüş durumda ve bundan kaynaklı olarak beslenmede sorun yaşıyor. Şeker hastası olmasına rağmen sıvı gıdalarla beslenmek zorunda kalmıştır. Bu hastalıklarının yanı sıra kalp hastasıdır. Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve arkadaşlarının desteği ile yaşamını devam ettirebiliyor. Aile görüşüne ve telefona ancak koluna girilerek ve yürüteç desteği ile çıkabilecek duruma gelmiştir. Daha önce hastalıkları nedeni ile 2017-18 yılları arası Giresun Devlet Hastanesinde sağlık kuruluna çıkarılmış ancak heyet oy çoğunluğuyla cezaevinde kalabilir raporu verdiği için tahliye edilmemiş ve durumu her gün daha da kötüleşmiştir. 2020 yılında yapılan avukat görüşünde de sonraki süreçlerde de Adli Tıp Kurumuna sevk için başvuru yaptığını, hastaneye gidişlerde dar ve havasız ring araçlarında saatlerce elleri kelepçeli bir şekilde yolculuk ettiğini, yolculuk sırasında nefes dahi alamadığını bu sebeple rapor almak için ATK kurumuna gitmek istemediğini aktarmıştır” ifadelerinde bulundu.
‘Acil olarak tahliye edilmeli’
Ailesinden uzak cezaevinde tutulduğuna bundan kaynaklı olarak ziyaretlerinin gerçekleştirilemediğine dikkat çeken Çevirmen, “30 yılını doldurmasına 6 ay kalan Mehmet Emin Susin’in hapishanede yaşamını devam ettiremeyeceği açıktır. Mehmet Emin Susin’in hastalıklarından kaynaklı olarak acil olarak tahliyesinin gerçekleştirilmesi ve tedavisine ailesinin yanında sağlıklı koşullarda devam edilmesi gerekmektedir” dedi.
İHD Yüzde 98 engelli ağır hasta tutuklu Yıldırım için çağrı
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu da, her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 577’ncisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Mersin R Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan yüzde 98 engelli ağır hasta tutuklu Serdal Yıldırım’ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Meryem Bars okudu.
Tek başına yaşamını idame edemeyen Yıldırım’ın ölüme terk edildiğini belirten Bars, belden aşağısı felçli olan Yıldırım’ın mide ülseri nedeniyle yeterli beslenemediği için aşırı kilo kaybı yaşadığını, sırt omurlarına takılan platinlerin kayması nedeniyle de sürekli ağrı çektiğini aktardı.
Tahliye çağrısı
Yıldırım’ın Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 5 kez verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen “güvenlik tehdidi yaratacağı” gerekçesiyle tahliye edilmediğini kaydeden Bars, bu durumun ise yaşamına kast ettiğini söyledi.
Yıldırım’ın tahliye edilmesi çağrısında bulunan Bars, “Acı çekerek ve zor koşullarda ölümle yaşam arasında bir çizgide yaşama tutunmaya çalışan Serdal Yıldırım’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması, tedavi ve bakımının ailesinin desteğiyle serbest koşullarda sürdürülmesi gerekmektedir. Yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” denildi.
ANKARA / İSTANBUL