5 Haziran’da Amed’de gerçekleşen saldırının üzerinden 8 yıl geçti. O saldırıda yaralananlardan ve bacaklarını kaybedenlerden biri de Lisa Çalan, saldırı ile umudu yok etmek istediklerini vurgulayarak mücadele çağrısı yaptı
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015’te Amed’in İstasyon Meydanı’nda düzenlediği “Büyük İnsanlık” mitingine düzenlenen bombalı saldırının üzerinden sekiz yıl geçti. Patlamada Ramazan Yıldız, Nejani Kurul, Şehmuz Kaçan, Civan Arslan ve Ali Türkmen isimli yurttaşlar hayatını kaybederken, 400’den fazla kişi de yaralandı. Patlamaya ilişkin 25 celse boyunca devam eden davada Orhan Gönder, İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç hakkında beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, öldürmeye teşebbüsten ve tehlikeli madde bulundurmaktan da 3 bin 336’şar yıl hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca İlhami Bali’nin davasını ayırmaya karar verirken, Burhan Gök’ü delil yetersizliğinden beraat ettirdi.
Saldırıda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan, JinNews’ten Rojda Aydın‘a konuşarak adalet ve dayanışma çağrısında bulundu.
Büyük savaş başadı
8 sene içerisinde Türkiye’deki siyasi atmosferin daha da sertleştiğine ve değiştiğine vurgu yapan Çalan, “5 Haziran patlamasından sonra her şey alt üst oldu. Sokak savaşı ve büyük savaş başladı. Tutuklamalar da başladı. Birçok arkadaşımız ülkeyi terk etmek zorunda kaldı, bazı arkadaşlarımız tutuklandı, bazıları da hayatını kaybetti. Zor bir dönemdi ve şimdi de aynı” dedi.
Umudu yok etmek istediler
Gerçekleşen saldırının HDP’nin elde ettiği başarı olduğunu belirten Çalan, “Umudun olduğu yerde direniş vardır. Direnişin olduğu yerde başarı vardır. O yüzden bu umudu ve direnci kırmak istediler. Sadece bir patlama yapmadılar. Suruç’ta, Ankara’da, Taksim’de, Reyna’da ve daha birçok yerde olduğu gibi patlamalar ve katliamlar yaşandı” ifadelerini kullandı.
Hayata bakış açım büyüdü
Yaşadığı zorlu süreçte kendisini yalnız hissettiğini ve toplumda var olabilmek için çaba harcadığını belirten Çalan, “Mesela birçok arkadaşım hayatımdan çıktı, büyük bir sorumluluk olduğum için. Çünkü insanların her zaman benimle birlikte ortak hareket etmesi gerekiyor, benimle yürümesi ve bana yardım edebilmesi gerekiyor. Tabii ki arkadaşlarım yanımdaydı, yardımcı oldular ama bunun için bile yeterince direndim. Var olmak için buradayım. Bırakın varoluşu, ideolojik, felsefik ve hayata bakış açımdan düşüncelerim büyüdü. O patlama olayı empatimi artırdı ve empatik bir insan oldum” dedi.
Görünmeyenin sesi
Kürt halkının yaşadığı çok büyük engeller olduğunu ifade eden Çalan, “Ben de görünmeyenlerin sesi olmaya çalışıyorum. 2015 sonrası hayatımda bir yalnızlık başladı diyebilirim ama bu yalnızlığa karşı büyük bir direniş başladı. Artık daha çok film yapmak istiyorum, sesimi daha çok yükseltmek istiyorum, değişim için bir rolüm olsun istiyorum” diye belirtti.
Tedavi için ülke ülke gezdi
Tedavi sürecinde birçok şehre gitmek zorunda kaldığını ancak tedavi sürecinin zorluklarla geçtiğini söyleyen Çalan, “İyileşip hayatıma devam edebilmek için şehir şehir, ülke ülke hastane hastane gezdim. Hastanelere gidiyorum ve benim için pek iyi gitmiyor. Ülkelere vize ile gidiyorum. Ben onların ülkesinin vatandaşı değilim ve bu yüzden vize ile gidiyorum ve gitmek benim için gerçekten zor. Çünkü para, isim, dil farklı. Zorluk çıkarmamak için tüm bunları iyi organize etmem gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Mücadele kendiliğinden doğdu
Direniş motivasyonunu doğduğu toplumdan aldığını belirten Çalan, “Siyasi bir ailede büyüdüm ve her zaman devlet şiddetinin altındaydım. 90’lı yıllarda çok büyük bir saldırı vardı. O süreçte mücadele kendiliğinden doğdu. Bugün beni daha güçlü yapan ve daha iyi direnmemi sağlayan “o şey” oldu diyebilirim” dedi.
Aileler sahipsiz kaldı
5 Hazirna patlamasının ailelerinin sahipsiz kaldığını belirten Çalan, 5 Haziran Aileleri girişimini oluşturduklarını fakat ailelerin yalnız bırakıldığı için bu girişimin atıl durumda kaldığını belirtti. Çalan, HDP’nin bu süreçteki tavrına da eleştiri de bulunarak, “Bu şekilde partimizi eleştirdik ve bu konuyu çözmek için birçok toplantılar yaptık. Ama tabii ki partiyi de anlıyoruz. Çünkü 5 Haziran katliamından sonra birçok büyük patlama ve kitlesel katliamlar yaşandı. Elbette herkes her yere ulaşamıyor. Ama bir süre sonra insanlar dönüp bir özeleştiri vermeli. Aslında birçok kurum ve parti bu konuda eksikti. Hala bu sorunun çözülmesini bekliyoruz. 5 Haziran ailelerinin gönülleri alınmalı” ifadelerini kullandı.
Davadan vazgeçmeyelim
5 Haziran Davası’nın da rafa kaldırıldığını ve yeterince gündem olmadığını ifade eden Çalan, “Adalet sadece 5 Haziran olayında değil, adalet hiçbir yerde yok. Bu ülkede adaleti uygulamak zorundasınız ama uygulanmıyor. Buna rağmen adalet aramaktan vazgeçmemeliyiz. Adaleti tesis etmek için davamızdan vazgeçmemeliyiz” dedi.
HABER MERKEZİ