Kapsamlı bir eleştiri-özeleştiri süreci başlattıklarını belirten Yeşil Sol Parti Sêrt Milletvekili Tuncer Bakırhan, ‘Tabana dayalı bir siyaseti yeniden örerek halkla aramızda açılan makası kapatmalıyız. Bu, halka borcumuzdur’ dedi
Türkiye’de 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından Yeşil Sol Parti kapsamlı bir eleştiri-özeleştiri süreci başlattı. Yeşil Sol Parti Milletvekili Tuncer Bakırhan, seçim sonrası ortaya çıkan tabloya ilişkin ANF’ye konuştu. İdeolojik, politik ve örgütsel olarak kapsamlı değerlendirme yaptıklarını ve bu sürecin devam ettiğini belirten Bakırhan, “Ciddi ve gerçekçi bir eleştiri-özeleştiri yapmadan sonuçları yüzeysel değerlendirmelere ve tek taraflı ve kimi zaman da kötü niyetli yaklaşımlara terk etmeye niyetimiz yok. Başlattığımız yeni süreci de yakın geçmişin bir muhasebesini ve dökümünü yaparak sağlam bir temele oturtmak en büyük önceliğimizdir” dedi.
Asıl özne halk
Bakırkan, halktan izole değil halkın asıl özne olduğunu bilerek ve örgütlenmesini, gücünü açığa çıkaracak bir hat üzerinden giderek çalışacaklarını söyleyerek, şöyle devam etti: “Şimdi yeniden hatırlama, özneyi olması gereken yerde doğru mesajın sahibi olarak konumlanmasını sağlama zamanıdır. Yıllardır süren baskı, zulüm ve faşizan uygulamaların sonucunda bir metal yorgunluğu olmadığını söylemek güç. Bu durgunluk, haliyle kendi içimizde, çeperlerimizi genişletmeden geçen sürenin sonuna geldik. Şimdi ne yapacağız? Bu mücadelenin gerçek sahiplerini dinlemek için şehir şehir dolaşıp hem özeleştiri yapacak hem de sesimizin daha net ve gür çıkacağı bir birlik ve örgütlülük içerisinde olacağız.”
Sonuç alamayacaklar
HDP ve Yeşil Sol Parti’ye yönelik saldırıları, tasfiye girişimin parçası olarak değerlendiren Bakırhan, “HDP’nin içinden çıktığı gelenek ve devraldığı birikim, bu tasfiye, karşıtlaştırma, bölme-parçalama oyunlarına çok maruz kalmıştır ama her seferinde sonuçsuz bırakmıştır. Şimdiki saldırılar da yeni ve orijinal bir söylem ve pratik de değildir. Tarih boyunca egemenlerin iktidarlarını korumak için ezilen halklara uyguladıkları reçetedir bu. Ancak Kürtler söz konusu olduğunda sonuç alamazlar, bizi şahin ve güvercinler olarak karşıtmışız gibi konumlandırmaya çalışanların bundan muratları parti içinde yarılmalara ve böylelikle güç ve enerji kaybına, dolayısıyla tasfiyeye kapı aralamaktır. Hepimiz Kürt, emekçi mağdur ve ötekiyiz. Bu süreçte devlet zorunun, -tırnak içinde- şahin ve güvercin ayırt etmeksizin bütün Kürtlere yaklaşımında bir fark olmadığını da defalarca gördük. O zaman bu suni ayrımı bir de buradan okumak ve temelsizliğini görmek gerek diye düşünüyorum” dedi.
Gerçek bir değişim
Ortada bir başarısızlığın olduğunu ifade eden Bakırhan, “Şimdi topyekûn bir özeleştiri sürecini başlatmış olmamız, bu süreçten daha güçlü çıkmamızı sağlayacaktır. Söylem ve pratikleriyle göz önünde olan kişiler üzerinden bir tartışma yürütülmek isteniyor ancak bizim bu yüzeysel yaklaşımlarla kötü gidişi kalıcı hale getirmek gibi bir niyetimiz yok. Dolayısıyla isimler değişebilir, roller farklılaşabilir; bunu kimse sorun etmez ama zaten bir değişim sürecine girmişken isimlerin değişmesi de doğal ve kaçınılmazdır. Amaç yeniden inşayı sağlamak, gerçek bir değişim ve yol haritası oluşturmaktır” diye aktardı.
İttifakın durumu
Emek ve Özgürlük İttifakı’na yönelik eleştirileri dikkate aldıklarını; bileşen ve ittifak partilerinin kendi eksikliklerini görmesi gerektiğini belirten Bakırhan, “Seçim sonrası başlayan değişim tartışmalarını, eleştiri ve özeleştiri sürecini, sadece siyasi partiyi kapsayan bir süreç olarak sınırlandırmayacağız. Şimdi bunun muhasebesini hep birlikte yapıyoruz. Bununla birlikte bütün bileşen partilerimiz ve ittifakımız da yaşanan eksiklik ve gerilemede kendi paylarını görmelidir. Kolektif bir emek esasına dayanan bileşen hukukumuz, temsil oranına sıkışan bir tarza evrildi. Bu yaklaşımı yapıcı bir şekilde yeniden değerlendirmek ve doğru bir temele oturtmak zorundayız. Bileşenlerimizin ve ittifakımızın da samimi ve özverili bir değerlendirme-öz eleştiri sürecini işlettiklerini biliyor, görüyoruz. Önümüzdeki dönem demokrasi ittifakını seçim ve siyasi parti endeksli olmaktan çıkararak daha tabandan örgütleyerek genişleteceğiz. Dolayısıyla demokratik ittifak açısından yeni dönemin kilit kavramları seçim, siyasi partiler değil, halkın örgütlenmesi ve kenetlenme olacaktır” diye ifade etti.
3’üncü yol örülecek
Türkiyelileşmeyi de yeterince ifade edemediklerinin altını çizen Bakırhan, “Kürtlerin Türkleşmesi değil; Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürtlerin ve Kurdistan’ın hak temelli taleplerini toplumun tüm kesimlerine taşınmasıydı amacımız ve bu duruşu savunuyoruz. Bunun doğru yoldan anlatılması, tartışılması, toplumun nefes alabilmesi için bileşenlerimizle birlikte 3. Yol’u daha güçlü bir şekilde öreceğiz. 3. Yol mücadelesi bizim için seçimle sınırlı değil. 3. Yol bizim bakış açımız ve temel ilkemizdir. İktidar ve burjuva muhalefetinin iki egemen blok olarak dayattığı devletçi ideolojinin karşısında, onu alaşağı edecek gerçek bir demokratik-özgür toplum inşasıdır amacımız.”
‘Makası kapatacağız’
Seçimleri aşırı sağ blokun kazanmasına rağmen sadece iktidarı elinde tutmaya değil, muhalefeti de kendi koşullarına uygun hale getirmek üzerine bir strateji geliştirdiğini söyleyen Bakırhan, “Türkiye toplumunun yarısı bu otoriter, baskıcı ve düşmanlaştırıcı iktidara karşıdır. Bunu çok iyi biliyor ve görüyorlar; bu yüzden muhalefete biçim vermek, kendi güdümlü muhalefetini yaratmak, muhalifleri dar bir alana hapsetmek ve gerekirse tamamıyla tasfiye etmek, AKP-MHP rejiminin hedefidir. Halklarımızın bize yönelttiği eleştirileri ayrı tutup değer atfetmemiz bir tarafa, belli bir kesimin seçim sonrası başlattığı yıpratma ve bölme operasyonunun maşası olduğunu söylememiz bundandır. Kürt halkı bilgi, birikim, feraset ve siyasetin içinde yoğrulmuş tecrübesiyle bu oyunları bilir. Dolayısıyla Kürtler, çok iyi alt metin okur! Şimdi daha kararlı, mücadeleci ve tabana dayalı bir siyaseti yeniden örerek halkla aramızda açılan makası kapatmak, daha net bir tutum ve duruş geliştirmek her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu, halka borcumuzdur” şeklinde konuştu.
ANKARA