Türkiye’nin 2021 yılında Şengal’e düzenlediği hava saldırısında sağlık ocağını hedef aldığı iddiaları, BM’ye taşındı
Şengal bölgesinde bir sivil hastaneyi hedef aldığı ve sekiz kişiyi öldürdüğü iddiasıyla Türkiye BM İnsan Hakları Konseyi’ne resmi olarak şikâyet edildi. Bu, Türkiye’nin Êzidîlere yönelik hava saldırıları konusunda açılan ilk dava olarak dikkat çekiyor. 17 Ağustos 2021’de düzenlenen saldırıda Şengal’deki Sikeniyê sağlık ocağı yıkılmış ve 8 kişi hayatını yitirirken 20’den fazla kişi yaralanmıştı.
The Guardian’ın haberine göre, hava saldırılarından sağ kurtulan veya tanık olan dört davacı, medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin 6. maddesinde güvence altına alınan uluslararası hukuk kapsamındaki yaşam haklarını ihlal ettiklerini belirtti. Ayrıca davacılar, Türkiye’nin hava saldırıları sonucunda sivillerin öldürülmesini soruşturmadığını ve mağdurlara etkili hukuk yolları sağlamadığını, bunun da aynı sözleşme kapsamında hızlı, bağımsız ve etkili soruşturma haklarını ihlal ettiğini ifade etti.
Tamamen sivil bir hastane
Türkiye, o zamanki hava saldırılarını PKK ve Ezidî özsavunma gücü olan YBŞ güçlerini etkisiz hale getirme gerekçesiyle açıklarken, BM’ye sunulan dilekçede, hastanenin bir YBŞ kontrol noktasına yakın olduğu, ancak sivil alanda inşa edilen tesisi hiçbir silahlı birimin doğrudan korumadığı, öldürülenlerin hastane personeli olduğu belirtildi. Başvuruda, 2017’den bu yana yaklaşık 80 sivil Ezidi’nin, Türkiye’nin hava saldırılarında yaşamını yitirdiği kaydedildi. Başvuruda, Sikeniyê’nin Şengal belediyesi tarafından yönetilen, 10 yataklı ve yaklaşık 20 kişi kapasiteli, tamamen sivil bir hastane olduğunu vurgulanırken, görgü tanığı sadece C1 olarak tanımlanan bir hastane personeli, zihinsel ve fiziksel sonuçlarından kurtulamadığını söyledi.
Gerçekçi karar isteniyor
4 Ezidinin başvurusu, bir insan hakları STK’sı olan Hesap Verebilirlik Birimi ve Birleşik Krallık’taki insan hakları avukatları tarafından desteklenen Almanya merkezli bir Ezidi STK’sı olan ‘Women for Justice’ tarafından destekleniyor.
Hesap Verebilirlik Birimi Başkanı Aarif Abraham, “Bu, Êzidî vatandaşlarının temel haklarının Türk devleti tarafından açık bir şekilde ihlal edildiği kritik derecede önemli ve sembolik bir davadır. 30 dakika içinde art arda üç hava saldırısıyla bir sivil hastaneyi hedef almanın, sekiz sivili öldürmenin ve 20’den fazla kişiyi ağır şekilde yaralamanın hiçbir yasal mazereti olamaz. Türkiye uzun süredir cezasız kalmanın ve uluslararası toplumun, teröristleri hedef alıyormuş gibi davranarak toprakları dışında Türk vatandaşı olmayanları hedef alma konusundaki sessizliğinin tadını çıkardı. İnsan hakları komitesi, Türkiye’yi sorumlu tutma ve mağdurlara anlamlı bir tazmin sağlama konusunda gerçekçi beklentilere sahip tek organdır” dedi.
‘Women for Justice’ yöneticisi Dr. Leyla Ferman şunları söyledi: “Şengal’de IŞİD’e karşı kazanılan zaferden sonra, Türk hava saldırıları en büyük güvenlik riskini oluşturuyor. Ezidiler, Türkiye’nin bir hastaneyi vurması karşısında şok oldular” dedi. Dr. Ferman, davanın Ezidilerin güvenliğinin BM’nin bir endişesi olduğunu göstermek için bir şans olduğunu söyledi.
Ne olmuştu?
17 Ağustos 2021’de Türkiye’nin Sikeniyê Hastanesi’ne yönelik saldırısında 8 kişi yaşamını yitirmiş, birçok kişi de yaralanmıştı. Şengal Demokratik Özerk Meclisi, yaşamını yitirenlerden 4’ünün hastanede tedavi gören YBŞ savaşçıları, 3’ünün de Êzidî toplumuna hizmet eden sağlık çalışanları olduğunu, Muhlise Sidar adlı doktorun ise Şirnex’li olup, Êzidî toplumunun yaralarını sarmak için Şengal’e geldiğini belirtmişti.
HABER MERKEZİ