Depremin ardından tarımsal alanların rezerv alanı ilan edildiği Hatay’da imar değişikliklerinin ranta dayalı olduğunu belirten Mimar Ercüment Kimyon AKP ile CHP’nin ‘suç ortağı’ olduğunu belirtti
Mereş merkezli 6 Şubat depremlerinde kentte sağlamlar binanın kalmadığı Hatay’da, tarım arazileri imara açılıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın TOKİ üzerinden resmen ilan ettiği rezerv yapı alanlarının dışında Büyükşehir Belediyesi Meclis’i de aldığı tartışmalı kararlarla kenti müteahhitlere peşkeş çekiyor.
Depremlerde 89 bin 25 binanın kullanılamaz hale geldiği kentte, zeytinlik ve tarım alanları yanı sıra su kaynaklarına da zarar veren kararlar peş peşe alınıyor.
Mimar ve İskenderun Belediyesi Meclisi eski üyesi Ercüment Kimyon, rant politikalarını Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.
Açılan davalar
Kentte riskli alanlara ilişkin yapılan imar planlarının iptali için açtıkları davalar olduğunu ve bu davaların zeytinlikleri de kapsadığını belirten Kimyon, “Antakya Belediyesi sınırlarında yüzlerce, binlerce kaçak yapılaşmaya göz yumuldu. Bunlar depremdeki can ve mal kayıplarının baş sebeplerinden biri. Biz önce bir plan disiplininin olmasını, planlama ilkelerinin bilimsel olarak karşılığını bulmasını istedik. Ancak belediyeler buraları bir rant aracı olarak gördü” dedi.
‘Obez kent büyümeleri’
AKP’nin barınma sorununu “yapsatçı müteahhitlere ve rantçı çevrelere temsil etmesi” sonucunda altyapısı, sosyal donatı alanı olmayan, nüfus projeksiyonlarına uymayan “obez kent büyümelerinin” ortaya çıktığını vurgulayan Kimyon, “obez kente” yeni alanlar açmak için düz ve alüvyonlu tarım arazilerine yöneldiklerini söyledi.
Kimyon, “Amik Gölü’nün yataklarından biri olan alüvyonlu zeminde Güneydoğu’dan gelen fay hattının o bölgeden geçtiği bilinmesine rağmen buralara stadyum, araştırma hastanesi, adli tıp merkezi gibi kamu yatırımları yaparak bu bölgedeki mülkiyetin ranta dönüşmesini sağlamak için müdahaleler yapıldı” dedi.
Deprem uyarılarının yapıldığı bölgede, yerel idarecileri tedbir alma noktasında uyardığını sözlerine ekleyen Kimyon, bu uyarılarına kulak verilmediğini ifade etti. “Devletin hantal yapısı” ve AKP’nin rant politikalarının bunda etkili olduğunu söyledi.
CHP AKP’nin suç ortağı
CHP’nin yönetiminde olan Büyükşehir Belediyesi Meclisinin gündemi yüzde 95 imar değişikliği olduğunu kaydeden Kimyon, kararların ise AKP’li üyelerle birlikte ya oy çokluğu ya da oy birliği ile alındığını dile getirdi. AKP ve CHP’nin “suçun ortak paydası” olduğunu sözlerine ekleyen Kimyon, belediye başkanının veto yetkisini doğru kullanmadığını ve kentleşme politikasını kaygıyla izlediğini ifade etti.
‘Hatay’a kaynak ayrılmalı’
Kentte belirlenen rezerv alanlarına tepki gösteren Kimyon, devletin bu yolla planlama ve yapım tekniklerini elinde tutmayı hedefleyen politik bir tercih yaptığına dikkati çekti. Hatay’ın özel ilgi isteyen bir kent haline geldiğini belirten Kimyon, merkezi idarenin altyapı ve üst yapıya önemli kaynaklar ayrılması gerektiğini anımsattı. Kent için özel bir kanun çıkarılması gerektiğinin altını çizen Kimyon, ekonomik olarak kaynak aktarılması gerektiğini söyledi.
HABER MERKEZİ