Muğla’da Dalaman Hilton Otel tarafından bin 300 dönüm alanda yapılacak olan golf sahası için bin 500 ağacın kesilecek olmasına tepki gösteren ekolojistler, golf sahasının yeraltı su kaynaklarını da tüketeceğini ifade etti
Muğla Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Çevre Gönüllüleri, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Dalaman Hilton Oteli’nin Sarıgerme’de yapmak istediği golf sahası için ağaçları kesmesine ilişkin otel önünde basın açıklaması yaptı. “Ağaçlar sermayeniz değil” ve “Canlı yaşamı yok etme” dövizleri taşınan açıklamada sık sık “Havama, suyuma, ormanıma dokunma” ve “Ormanlar, nehirler sermaye değiller” sloganı atıldı.
Ağaç kesimine başlandı
Açıklamada konuşan MUÇEP Ortaca Meclisi Üyesi Semih Gümüş bin 300 dönüm alanda yapılacak 18 delikli “Golf Sahası Projesi” için ormanlık bölgede ağaç kesimi yapılmaya başlandığını aktardı. Alanın Turizm Bakanlığı tarafından otele turizm amaçlı olarak tahsis edildiğini kaydeden Gümüş, “Projenin uygulamaya konulmasıyla içinde çalıların ve çam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alan temizlenerek golf sahası haline getirilecek,” dedi.
Bin 500 ağaç kesilecek
Yaklaşık bin 500 adet çam ve okaliptüs ağacı kesileceği bilgisini veren Gümüş, “Muğla ve bölge turizmine önemli katkısı olacağı söylenen bu proje için mevcut orman örtüsü önemli ölçüde tahrip edilecek. Orman, toprağıyla, hayvanlarıyla bir bütündür, bir ekosistemdir. Golf turizmi için arazi seçiminde kıyı ve ormanların tercihi, arazinin rasyonel kullanılması için yanlış bir tercihtir. Golf sporu yapılan gelişmiş ülkelerde, golf alanları belirlenirken, işe yaramaz araziler, eski çöp depolama alanları seçilir. Yeşil görünümünün altında golf sahaları, doğaya ilaçlarla zehir saçan, su kaynaklarını acımasızca sömüren, ektiği yapay çimler dışında hiçbir canlının yaşamasına mahal vermeyen alanlardır,” dedi.
Su kaynakları kirlenecek
Su kaynaklarının kısıtlı olduğuna dikkati çeken Gümüş, golf sahalarının yeraltı sularının tükenmesi ve kirlenmesi konusunda büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca çimenlerin yıl boyunca golf oynanabilecek durumda tutulabilmesi için çok fazla miktarda kimyasal gübre ve ilaç kullanılacağını dile getiren Gümüş, “Bir golf sahasının yıllık kimyasal gübre ve ilaç kullanımı, tarımda kullanılan miktarın altı katı daha fazladır. Bu kimyasal maddeler, daha sonra yeraltına sızarak yeraltı su kaynakları ya da çevredeki yüzey su kaynaklarının kirlenmesine sebep olmaktadır,” diye konuştu.
Kaynak: MA