Pakdemirli, küresel ısınma, erozyon gibi sebeplerle tarım arazilerinde azalma olduğunu belirtti. Bakanın ‘Dünya Mars’ta tarım yapmaya odaklandı’ sözleri ise tarımdan vazgeçilebileceğine işaret etti.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Dünya Toprak Günü nedeniyleyaptığı açıklamada, küresel ısınma, yanlış gübreleme ve erozyon gibi sebeplerle tarıma elverişli arazilerde azalma olduğunu belirterek, “Türkiye nüfusunun 2020 yılında 82 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu yeni nüfusun gıda ihtiyacı için yalnızca tahıl üretimi dikkate alındığında bile, 1 milyon ton üretim artışı gerekiyor. Bunun için ek 400 bin hektar, yaklaşık 535 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım alanına ihtiyaç duyulacak” şeklinde açıklamalar yaptı. Bilinen gerçeklere değinen Pakdemirli’nin Bakanlık yaptığı AKP ikitdarının politikaları sonucu bu durumun yaşanıyor olmasının üstünü bu sözlerle adeta kapatmaya çalıştığı görüldü.
‘Mars’ta tarım yapılacak’
Dünya Toprak Günü nedeniyle bu yılki sloganın “ToprakKirliliğine Çare Ol” olarak belirlendiğine söyleyen Pakdemirli, “Bizler toprağı, sınırsız bir kaynak gibi kullanıyoruz. Birçoğumuz, binlerce yılda oluşmuş toprakların, çok kısa sürede kaybedilmesinin ya da bozulmasının sonuçlarını düşünmüyoruz. Toprağın önemine dikkati çekmek için söylüyorum, artık Mars’ta tarım yapmaya odaklanmış bir dünyada yaşıyoruz” ifadesini kullandı. Pakdemirli ayrıca, Türkiye’de küresel ısınma, yanlış gübreleme ve erozyon gibi sebeplerle tarıma elverişli arazilerdeki azalmaya dikkati çekti. Pakdemirli, “Türkiye nüfusunun 2020 yılında 82 milyonu aştığında 1 milyon ton üretim artışı gerekiyor. Bunun için ek 400 bin hektar,tarım alanına ihtiyaç duyulacak” dedi.
Pakdemirli boş konuşuyor
AKP iktidarının uyguladığı tarım politikaları nedeniyle, çiftçilerin tarım arazilerini ekmekten vazgeçtiği biliniyor. Fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye dışında her şeyin ithalata bağlandığı Türkiye’de son 16 yıl içinde 185 milyar dolar tutarından tarımsal ithalat yapıldı. AKP iktidara geldiği 2002 yılında tarım toprakları 27 milyon 856 bin hektardı. 2018 yılı başında yapılan tespitler sonucu Türkiye’deki toplam tarım alanı 23 milyon 380 bin hektara gerilediği duyuruldu. Yani 4 milyon 500 bin hektar alan tarım dışı faaliyetler için yani imar, sanayi, enerji, maden vb. ile işgal edildi.İthalata bağlanan tarımsal ürünler ve hükümetin uyguladığı fiyat politikalarıyla üretimin şirketlerin kontrolüne verilmesi sonucu çiftçiler topraklarını ekmekten vazgeçti. Bakan 400 bin hektar tarım alanına ihtiyaç olduğunu belirtirken 4 milyon hektar tarım arazisinin yok olmasına göz yumuyor. Sudan’da tarım arazileri kiralayıp üretimin bir kısmını şirketler eliyle Suda’a düşünen ve bunu organize eden hükümet, Türkiye halklarının ve çiftçilerin yararına bir tarım politikası uygulanmayacağını açıkça gösteriyor. Bu gerçeği ise hoş sözlerle üstünü örterek politikalarının devam edeceğinin açık mesajını veriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ