Kulp’ta 2015 yılında 6 çocuğun yaşamını yitirdiği Kur’an kursu yangınına ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, dönemin İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik asli, kurs yöneticisi sanık Faruk Işık ise tali kusurlu bulundu
Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyündeki Kulp Müftülüğü’ne bağlı yatılı Kur’an kursunda 1 Aralık 2015’te çıkan yangında 6 çocuğun yanarak yaşamını yitirmesiyle ilgili son hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Olay ile ilgili Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, yangının çıktığı Kur’an kursu yöneticisi ve öğreticisi Faruk Işık ve Köy Muhtarı Özcan Ceylan hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlarından 3’er yıldan 18’er yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Kur’an kursu binasını inşa eden Köy Muhtarlığı İhtiyar Heyeti’nde yer alan Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin Çankaya’nın ise “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi. İmar Kanuna aykırı bir şekilde kaçak yapılan, elektrik tesisatı kaçak olan ve sayacı olmayan kurs binası için olur veren ve kursun yatılı olması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvuran Kulp Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ve diğer sorumlular hakkında ise hala herhangi bir dava açılmadı.
Mevzuata uygun yapılmamış
Yangının üzerinden 6 ay geçtikten sonra, dava dosyasına ise 3 yıl sonra giren ilk bilirkişi raporunda, ihlaller ortaya konuldu. Akdeniz Üniversitesi’nden 4 kişilik uzman heyetin yangının çıktığı kurs binasına ilişkin hazırladığı raporda, binanın elektrik tesisatının mevzuata uygun bir şekilde yapılmadığı, kaçak bağlantı yapıldığı vurgulandı. Ayrıca raporda, “Kursun fiziki şartları fen ve sağlık kurallarına uygun hale getirilmeden öğrencilerin kalmasına müsaade edilmiş” denildi. Bilirkişi raporuna göre; Kuran Kursu yöneticisi Faruk Işık’ın birinci derecede asli kusurlu, kursun elektrik tesisatını yapan firma ve ihtiyar heyetinin ikinci derecede kusurlu olduğu, Kulp Müftülüğü’nün ise kusurunun olmadığı iddia edildi. Daha sonra yangına ilişkin bilirkişi raporunun alınmasının ardından savcı, kursun yöneticisi Faruk Işık, köy muhtarı Özcan Ceylan ve ihtiyar heyeti hakkında Kulp Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni istedi. Kaymakamlık ise yangından 15 gün önce Kur’an kursu binasını kontrol edip olur raporu veren dönemin müftüsü Selahattin Özçelik’i soruşturmacı olarak görevlendirdi. Özçelik’in hazırlattığı rapor doğrultusunda kurs öğreticisi Faruk Işık hakkında idari soruşturma izni alınırken, kaymakamlık ihtiyar heyeti hakkında soruşturmaya izin vermedi.
Yeni rapor kararı
Bilirkişi raporuna göre, ihtiyar heyetinin yangında 2. derece tali kusurlu olduklarını belirten savcı, Kaymakamlığın 4 kişi hakkında soruşturma izni vermemesi kararına Antep Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etti. İdare Mahkemesi, 29 Kasım 2016 tarihli kararında Kaymakamlık kararını kaldırarak, 4 şüpheli hakkında kesin olarak soruşturma izni verdi. Avukatların hazırlanan ilk rapora yaptıkları itirazı değerlendiren Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanmasını istedi.
Müftülük sorumlu bulundu
Alanlarında uzman elektrik mühendisi, iş güvenliği uzmanı ve hukukçu 3 bilirkişinin hazırladığı yeni raporda dönemin müftüsü Salahattin Özçelik’in çıkan yangından asli kusurlu olduğunu belirtilirken bina sorumlusu olarak Kulp Müftülüğü sorumlu bulundu. İlk bilirkişi raporunda sorumlu ve kusurlu bulunan sanık Faruk Işık ise hazırlanan yeni bilirkişi raporunda da yönetici olarak kurs binasında iş sağlığı ve güvenliğine yönelik önlemleri almadığı, olası tehlikelerden kaynaklanacak riskler konusunda herhangi bir çalışması görülmediği için sorumlu ve kusurlu bulundu. Bilirkişi heyeti hukuki değerlendirme ve nitelendirmeyi mahkemenin takdirine bırakarak, raporda Özçelik’i yangının meydana geldiği binanın sorumlusu olarak asli kusurlu, Kuran kursunun yöneticisi ve öğreticisi Faruk Işık’ı tali kusurlu olduğu ifade edildi. Olayda başka kişi ya da kurumlara kusur verilemeyeceğinin belirten bilirkişi heyeti, daha önce hazırlan bilirkişi raporunda yer alan “Karaağaç köyü muhtarlık ihtiyar heyetinin kusurlu bulunması” ve “Elektrik tesisatını yapan şahıs veya firmanın kusurlu bulunması” ifadelerine katılmadıkları aktardı.
Ne olmuştu?
Karaağaç köyündeki Kulp Müftülüğü’ne bağlı yatılı Kuran kursunda 1 Aralık 2015 tarihinde saat 02.00- 02.15 arasında çıkan yangında Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun isimli 6 çocuk yanarak yaşamını yitirmişti.
DİYARBAKIR/MA