Balıkesir’de orman ve tarım arazilerinde açılması planlanan altın madeni için 16 Ocak 2025’te halkın katılımıyla toplantı gerçekleştirilecek
Balıkesir’in Balya ilçesinde, Altınordu Madencilik Şirketi tarafından açılması planlanan altın madenine ilişken 16 Ocak 2025 tarihinde halk toplantısı gerçekleştirilecek. Açık ocak ve yeraltı ocağı madencilik yöntemi ile işletilecek madenden çıkartılacak cevherlerin işlenmesi için de tank liçi kurulumu yapılması planlanıyor. Yine proje kapsamında alana, kırma-eleme tesisi, atık depolama tesisi ile beton santralleri kurulacak.
Alanda birisi bin 439,57 hektar diğeri 284,95 hektar olmak üzere toplam bin 724,52 hektarlık iki maden işletme ruhsatına sahip iken hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda alan 276,93 hektar olarak yer aldı. Maden işletme süresince 2 yeraltı, 1 açık ocak madeni işletilecek, projeye onay çıkması durumunda çalışmalara hemen başlanacak ve 2026’da cevher çıkarılması hedefleniyor. Yeraltı ocaklarından birine 5, diğerine ise 10 yıl olarak ömür biçildi.
Orman ve tarım alanı
ÇED raporunda yer alan Çevresel ve Sosyal Veri Tabanı Çalışması’na göre maden, ruhsat alanları içerisinde 3, çevresinde de 11 olmak üzere toplam 14 köyü etkileyecek. Maden alanına en yakın mahalle 120 metre mesafede bulunan Karlık Mahallesi olurken, bölgenin temel geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılık. Maden alanının büyük kısmı ormandan oluşurken, diğer kısımlar ise çayır ve tarım alanlarından oluşuyor. Maden sahası içinden Kavlak Deresi geçiyor, bölgede çok sayıda yeraltı su kaynağı tespit edildi.
Endemik türler
Şirket tarafından açıklanan ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, maden sahasında yapılan saha çalışmalarında bölgede 66 farklı familyaya ait toplam 395 adet flora türü ve tür altı seviyede taksonu tespit edildi. Tespit edilen bu taksonlardan 10’u endemik türlerken, 5’i ise bölgesel yayılışlı olup sadece Balıkesir ve Çanakkale kentlerinde yayılış gösteriyor.
BALIKESİR