World Weather Attribution (WWA) ve Climate Central tarafından hazırlanan rapora göre 2024 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu
World Weather Attribution (WWA) ve Climate Central tarafından hazırlanan raporda, aşırı hava koşullarının yaşandığı 2024 yılı değerlendirildi. Raporda, “amansız sıcak hava dalgaları, kuraklık, orman yangınları, fırtınalar ve sellerle dolu bir gelecekten kaçınmak” için fosil yakıtlardan çok daha hızlı bir şekilde uzaklaşılması gerektiğinin altı çizildi. Rapor ayrıca iklim değişikliğinin, incelenen 29 hava olayından 26’sını şiddetlendirdiğini ve en az 3.700 kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu ortaya koydu.
Rekor sıcaklar 41 gün uzadı
2024 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağı ortaya çıkarken, yılın ilk altı ayında rekor kıran sıcaklıklar görüldü. 2023’te başlayan bu durum 13 aya uzadı ve 22 Temmuz’da tarihin en sıcak günü kaydedildi. Bilim insanları, ısınma nedeniyle 2024 yılında küresel olarak 41 gün daha fazla tehlikeli sıcaklığın yaşandığını tespit etti. Sıcaklık aynı zamanda sıcak hava dalgalarını, kuraklıkları, yangınları, fırtınaları ve şiddetli yağışları körükleyerek yıl boyunca ciddi doğal afetlere neden oldu. Toplamda 219 olay, Dünya Meteoroloji Kurumu’nun en etkili hava olaylarını belirlemek için kullandığı tetikleme kriterlerini karşıladı.
En ölümcül olaylar
Bilim insanlarından oluşan ekip bu olaylardan 29’unu inceledi ve 26’sında iklim değişikliğine dair açık kanıtlar buldu. Sudan, Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad’daki seller en az 2.000 kişinin ölümü ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesi en ölümcül olaylar oldu. Helene Kasırgası ABD’nin altı eyaletinde 230 kişinin ölümüne yol açarak, 2005’teki Katrina Kasırgası’ndan sonra son 50 yılın en ölümcül kasırgalarından biri oldu. Bilim insanları, iklim değişikliğinin Helene’i tetikleyen yüksek deniz sıcaklıklarını 200-500 kat daha olası hale getirdiğini ve yıkıcı yağış miktarını yüzde 10 artırdığını tespit etti.
EKOLOJİ SERVİSİ