Federe Kürdistan Bölgesi’nde geçen süreye rağmen hükümetin kurulmadığını belirten gazeteci Baran Germiyanî, halkın beklentisinin hükümetin kurularak bölgedeki savaş ve ekonomik kriz gibi sorunların çözülmesi olduğunu söyledi
Federal Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim 2024’te Kürdistan Bölgesel Parlamentosu seçimleri Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından tamamlandı. Hewlêr, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe’de yapılan seçim sonuçlarına göre seçimi KDP birinci, YNK ikinci, Yeni Nesil Hareketi ise üçüncü sırada tamamladı. Sonuçlara göre KDP 39, YNK 23, Yeni Nesil Hareketi ise 15 sandalye kazandı. Önceki seçimlere göre KDP 6 sandalye kaybederken, YNK parlamentoda 2 sandalye kazandı. Bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına hükümet kurabilecek sandalye sayısına erişemedi.
Federe Kürdistan Bölgesi’nde yapılan seçimler ardından bölge halkının gözü yeni kurulacak hükümette. Parlamentonun ilk oturumu 2 Aralık 2024’te gerçekleşti. Yeni hükümetin kurulabilmesi için KDP’nin bir partiyle koalisyon kurması gerekiyor. Ancak aradan 2 ay geçmesine rağmen hala siyasi partiler arasında koalisyon kurulamadı. Gazeteci Baran Germiyani, hükümetin kurulamama nedenleri ve bunun sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu.
‘KDP talepleri karşılamıyor’
KDP’nin yeni hükümet kurma yönünde ciddi bir girişiminin olmadığını ifade eden gazeteci Baran Germiyanî, seçimlerin ardından başlaması gereken siyasi partiler arası ziyaretlerin çok sınırlı kaldığını, KDP’nin hükümet kurmak istemesine rağmen koalisyon yapacağı partinin taleplerini yerine getirmek istemediğini dile getirdi. Baran Germiyanî, parlamentoda başkanlık oturumunun dahi yapılamadığına işaret etti.
Baran Germiyanî, İki parti arasında hükümetin kurulması gerektiğini ancak birçok partinin buna yanaşmadığını ifade etti.
‘Bakanlık paylaşımı muamma’
Kurulacak hükümetin KDP ile YNK arasında kurulmasının beklendiğini dile getiren Baran Germiyanî, “Tabii Kürdistan Bölgesel Yönetimi 1992’de kurulduğundan beri YNK ve KDP Dokuzuncu Kabine’ye kadar görevdeydi. Hükümette her iki siyasi parti de vardı. Dolayısıyla 10’uncu kabinede YNK ve KDP’nin bir hükümet kurması pekte imkansız görünmüyor. Birlikte hükümete kuracaklar ve aralarında önemli pozisyonları paylaşacaklar ve bu şekilde anlaşacaklar. Şimdi tartışmaları 5 bakanlık arasında yürütüyorlar ancak KDP kabul eder mi o da muamma” ifadelerini kullandı.
Parlamentonun açılışı
Parlamento’nun açılışı ile birlikte yeni gelişmelerin yaşandığını aktaran gazeteci Baran Germiyanî,”Yargı Birliği de resmi olarak katılmayacağını duyurdu. Yargı ve Seçim komisyonu, seçim sonuçlarını sahtekarlık olarak gördükleri için yeni kurulacak hükümetin de pek sağlıklı olmayacağını ifade ediyor. Milletvekillerinin parlamentoda yemini ettiği ilk oturumunda bir parlamento üyesi kararı bozdu. Bu nedenle parlamento onu çıkardı.”
İşgal etkisi
Bir önceki kabinenin yol açtığı sorun ve krizlere işaret eden Baran Germiyanî, “Çalışanlara yeterli maaş verilmiyor ve bu yıl işçilerin, memurların maaşları hiç bir şekilde ödenmedi. Üstelik bölgesel yönetimle Irak arasındaki ilişkiler de kötü bir seviyede. Yine Türkiye’nin bölge üzerindeki işgal saldırıları sürüyor ve 40 kilometre yeri işgal etmişti. Güney Kürdistan’da bu yıl 11 köy ve üs inşa edildi, 75 köy tamamen boşaltıldı, 170 köy de Türkiye’nin işgali nedeniyle boşaltıldı, 602 köy daha boşaltma tehdit altında.”
Hükümet kurulması bekleniyor
Botan Germiyani, kurulmakta olan hükümetin sisteminde değişiklik yapmaması halinde kendisiyle büyük tehlike getireceğini ifade ederek,” Elbette yeni hükümetin bir an önce kurulması ve çözüme kavuşturulması gerekiyor. Kurulacak hükümeti sadece Barzani ailesi belirlememelidir. En önemlisi de kurulacak yeni hükümetin bölge halkını bu krizden çıkartması ve Türkiye’nin saldırılarını durdurmalıdır.”
Haber: Zeynep Durgut / MA