Yaz aylarında yaşadığımız kuraklığın tüm yıla yayılarak kışın da ortaya çıkması büyük bir su kıtlığıyla yüz yüze olduğumuzu gösteriyor. 2025 yılında dünyanın 3’te 2’sinin ciddi anlamda su sıkıntısı yaşayacağı belirtiliyor
Türkiye coğrafyasının tamamında kış kuraklığı her geçen yıl gelişirken, 1971 yılından bu yana tüm coğrafyada istikrarlı ısı artışı yaşanıyor. Ortaya çıkan kuraklıkla birlikte hortum ve kısa süreli ve çok yoğun sağanak yağışlar artarken, bilim insanları Türkiye coğrafyasının tropikal bir iklime doğru evrildiğinin tespitlerini yapmaktalar. Gelecekte bu durumun daha da büyüyeceği ve kış kuraklığıyla birlikte yıl boyu kuraklığın artarak yaşanacağı günler bizleri bekliyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Maalesef yağışların azlığından dolayı kış kuraklığı yaşamaya başladık” sözleri dikkat çekiyor.
Yağışlarda ciddi düşüş
Azalan yağış miktarının oluşturabileceği tehlikelere ilişkin konuşan Prof. Dr. Demir, “Yıllardır ifade ettiğimiz gibi küresel iklimin etkilerini yaşamaya, her geçen gün artarak devam eden iklim değişimlerini görmeye devam ediyoruz. 2024 yılının son dönemlerinde belirli ölçülerde yağış alan ülkemiz, kasım ayının ikinci yarısından itibaren aralık ayı sonuna kadar Türkiye geneli baktığımızda maalesef ciddi anlamda yağışlarda düşüş meydana gelmiştir. Bu da yıllık ortalamanın oldukça altında” dedi.
2025’te su sıkıntısı
Kasım ayında geçen yıla göre yüzde 40’lık bir azalma yaşandığını söyleyen Demir, “Karadeniz Bölgesi, Türkiye ortalaması üzerinde olmasına rağmen geçen yılki yağışa göre oldukça az bir yağış almış durumdadır. Maalesef yağışların azlığından dolayı kış kuraklığı yaşamaya başladık. Bu aylarda hala ülkemizin pek çok yerinde ciddi anlamda kış mevsiminin etkilerini göremedik. Yeteri kadar kar yağışı alamadık. Türkiye’deki ortalama yağış miktarındaki düşüşler, ülkemize düşen toplam su varlığımızda ciddi anlamda azalma meydana getiriyor. 2025 yılını kış ve yaz kuraklığı olarak ikiye ayırmak gerekir. Hatta bazı değerlendirmelerde 2025 yılında dünyanın 3’te 2’sinin ciddi anlamda su sıkıntısı yaşayacağı belirtiliyor” dedi.
Yeraltı suları tükeniyor
Su kuraklığından kurtulmak için alınması gereken önlemlere dair konuşan Prof. Dr. Demir, “2025 yılının, geçtiğimiz 2024 yılına göre çok daha zor olması bekleniyor. Tarımda ve sanayide tüketilen suyun kullanımını dikkatli planlamak gerekiyor. Yerel yönetimlerimizin de mutlak suretle acil eylem planları hazırlaması gerekmektedir. İlkbaharda düşen yağışın nasıl toplanacağı, yaz dönemine nasıl aktarılabileceği ve sıkıntı yaşayan belirli bölgelerde nasıl çözüm üretebileceği noktasında çalışmalara hız vermeleri gerekiyor. Özellikle düşen yağış miktarının azalması maalesef yeraltı sularımızı çok ciddi etkiliyor” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ