Cezaevi İdare Kurulu’nun ‘iyi halli ancak dışarı çıkması sakıncalı’ dediği tutsak Lokman Yalçın’ın tahliyesi 4’üncü kez engellendi
Lokman Yalçın, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine 2018 yılında Şirnex’te (Şırnak) gözaltına alındı ve tutuklandı. Lokman Yalçın, 2019 yılında Mêrdîn’in ardından Bedlîs’in Xelat (Ahlat) ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.
Lokman Yalçın’ın infaz süresi 2024 yılının Ocak ayında tamamladı. Şartlı tahliye koşulları oluşan Lokman Yalçın, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) “disiplin” soruşturmalarını gerekçe göstererek verdiği karar doğrultusunda tahliye edilmedi. Kurul, Lokman Yalçın’ın tahliyesini 2 kez 4’er ve 1 kez de 3 ay olmak üzere uzattı. Kurul, son tahliye uzatma kararında (Eylül 2024) Yalçın’ın “iyi halli” olduğunu ancak “dışarı çıkması sakıncalı” olduğunu kaydetti.
Lokman Yalçın ve avukatı, son tahliye uzatma kararına karşı Tatvan İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik, 4 Ekim’de itirazı karara bağlayarak, kurulun kararını “yerinde” buldu. Hakimlik kararında, Lokman Yalçın’ın “Pişman mısın?” ve “PKK terör örgütü müdür?” sorularına verdiği yanıtlara işaret edildi. Ayrıca, Yargıtay tarafından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen “Bijî Serok Apo” sloganı ise kararda suç olarak gösterildi. Tatvan Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz ise reddedildi.
‘Pişmanlık dayatması’nı reddetti
Kurul, Lokman Yalçın’ın tahliyesini 30 Aralık’ta bir kez daha 3 ay engelledi. Karara karşı Tatvan Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz, 7 Ocak’ta reddedildi. Karara, “Bijî Kurdistan”, “Newroz pîroz be” ve “Bijî Serok Apo” sloganları gerekçe gösterildi. Ayrıca Lokman Yalçın’ın PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecride karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemi de karara gerekçe yapıldı.
Lokman Yalçın’ın “pişman olmaması” da kararın gerekçeleri arasında yer aldı.
Kaynak: MA