Deprem sonrası yaşanan sorunlara hala çözüm üretilmediğini vurgulayan SES Hatay Şube Eşbaşkanı Nilgün Aşkar, ‘Deprem bölgesinde tasarruf tedbirleri uygulayamazsınız!’ dedi
6 Şubat 2023’te Mereş merkezli depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da depremin etkileri sürüyor. Sosyal yaşantının neredeyse tamamen durduğu kentte, sorunlar her geçen gün daha da derinleşiyor. Bu süreçte, en çok etkilenen ise kadınlar ve çocuklar oluyor.
Depremden sonra yaşamda en çok mücadele veren kesimin kadınlar olduğunu belirten SES Hatay Şube Eşbaşkanı ve psikolog Nilgün Aşkar, mevcut sorunların kadınların sağlığını nasıl etkilediğini değerlendirdi.
‘Kadınlar haklarına ulaşamıyor’
Ulaşım sorununa değinen Nilgün Aşkar, “Ulaşım sorunu, kadınların yaşamını birçok alanda etkiliyor. Kadınların haklarına ulaşımını etkiliyor” diyerek, kadınların hak sahipliği ya da kira yardımı gibi sorunlarını çözmek istediklerinde başvuru için şehrin dışında bulunan AFAD’a gitmeleri gerektiğini ve bu sürecin kadınlar için birçok engel içerdiğini belirtti.
‘Malzeme eksikliği sürüyor’
Nilgün Aşkar, mevcut devlet hastanelerindeki malzeme eksikliği nedeniyle birçok soruna çözüm bulunamadığını söyleyerek, “Ameliyat yapılması gereken durumlarda, malzeme eksikliği ya da ameliyat alanındaki bazı koşulların yerine getirilememesi nedeniyle hastalar başka yerlere sevk ediliyor. Ancak başka yere sevk edildiğinde, ilçenin dışına çıkılması gerekiyor. İnsanlar bu defa yine birkaç araç değiştirmek zorunda kalıyor” dedi.
Koruyucu sağlık hizmetlerine erişim sıkıntısı’
Koruyucu sağlık hizmetlerine erişimde ulaşım sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Nilgün Aşkar, “Bu işlemler şimdi tek bir merkezde, Defne’de yapılıyor. İlçelerden buraya gelmek gerekiyor ve bunu organize etmek başlı başına bir problem. Kadınlar önceden çocuklarını evin bahçesine, komşuya ya da ailenin diğer üyelerine bırakabiliyordu. Ancak şu an konteynerlerde ya da küçük alanlarda yaşadıkları için bu mümkün olmuyor. Çocukları bırakacak yer bulamadıkları için hem işlerini aksatıyorlar hem de sağlık hizmetlerinden faydalanmakta güçlük çekiyorlar.”
Nilgün Aşkar, deprem bölgesinde halen çözüme kavuşturulmamış birçok meselenin olduğunu belirterek, konut, ekonomik destek, sağlık ve sosyalleşme gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
‘Tassaruf tedbiri uygulanamaz’
Nilgün Aşkar şu ifadeleri kullandı: “Ulaşım çok ciddi bir sorun. Araçtan başka bir araca transfer yapıldığında daha az ücret kesilmesi gerekiyor. Bu uygulama büyükşehirlerde var, ama burada yok. Kamu binalarındaki eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. İnsanların sosyalleşme alanlarına, kültürel ve sosyal etkinliklere katılma ihtiyaçları var. Mahremiyet yok, güvenlik problemleri ortaya çıkıyor, şikayetler artıyor. İstismar vakalarıyla ilgili şikayetler de artışta. Kadınların bu konularla ilgili başvurabilecekleri mekanizmaların oluşturulması gerekiyor. Belediyelerin kültürel ve sosyal işler için ayırdığı bütçeler kapatılıyor. Deprem bölgesinde tasarruf tedbirleri uygulayamazsınız! Burada insanların bir araya gelebileceği sosyal alanlara ve desteğe çok büyük ihtiyaç var.”
Haber: Pelşin Çetinkaya / JINNEWS