Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Ankara’daki temaslarının olumlu geçtiğini belirterek, kayyım uygulamalarının son bulması, anadil önündeki engellerin kaldırılması ve demokratik siyasetin önünün açılması için hükümete çağrı yaptı
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Kürt sorununun çözümüne dair Ankara’da yaptıkları görüşmelere ilişkin Amed Barosu’nda açıklama yaptı. Açıklamaya platform bileşeni birçok kurum temsilcisi katıldı. Platform Eşsözcüsü ve Amed Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç, platformun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’de DEM Parti grubuyla selamlaşmasının ardından başlayan sürece dikkat çeken Güleç, bölge halkının sürece dair umutlu ancak temkinli yaklaştığını aktardı. Kürt meselesinin diyalog ile çözülmesi gerektiğini vurguladıklarını belirten Güleç, platform bünyesindeki 123 sivil toplum örgütü adına 9 kurumdan oluşan yürütme kurulundan 7 temsilciyle Ankara’da temaslarda bulunduklarını kaydetti.
Görüşmelerin detayları
Platform adına Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkanı Özlem Külahçı Tanaman, 27-28 Ocak 2024 tarihlerinde siyasi parti merkezleri ve Meclis’te gerçekleştirdikleri görüşmelere dair şu bilgileri paylaştı:
- Kürt meselesinin diyalog yoluyla çözümüne yönelik süreci destekleyeceğimizi ve takipçisi olacağımızı,
- Diyarbakır ve bölge kentlerinde kalıcı barış için çok ciddi bir talep ve beklenti olduğunu,
- Sürecin siyasi kaygılardan uzak, evrensel insan haklarını esas alan bir perspektifle yürütülmesi gerektiğini,
- Kayyım atama yetkisini içeren yasanın iptal edilmesi gerektiğini,
- Demokratik siyasetin önünü tıkayan gözaltı ve tutuklamaların son bulması gerektiğini,
- Anadilin eğitim ve kamusal alanda kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini,
- Sivil ve demokratik anayasa yapım sürecinin bir an önce başlatılmasını,
- Suriye’de Esad sonrası yaşanacak süreçte Kürtlerin de varlığının kabul edilmesi gerektiğini ve askeri operasyonların sonlandırılmasını,
- Anayasa Mahkemesi ve AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının, yerel mahkemeler tarafından uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılmasının yeni sürece katkı sunacağını tüm muhataplarımıza ilettik.
Özlem Külahçı Tanaman, Deva Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEM Parti, CHP’ye gerçekleştirdikleri ziyarette, yeni gelişecek sürece ilişkin desteklerini sunmalarını istediklerini, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Meclis Grup Başkanvekili ile yapılan görüşmelerde, yeni gelişen bu sürecin kalıcı bir barışa ulaşması için sürece zarar verebilecek uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdiklerini söyledi.
‘Hukuksal alt yapı inşa edilmeli’
Görüşülen siyasi partilerin, yeni sürece olumlu yaklaştığını, çatışmaların diyalogla ve müzakere ile sonlandırılması istemini doğru bulduklarını dile getiren Özlem Külahçı Tanaman, Kürt meselesinin çözümsüzlüğünün çok ciddi ekonomik, sosyal ve siyasal tahribatlara yol açtığını ve demokratik yollarla çözümünün mümkün olduğunu ifade ettiklerini aktardı. Özlem Külahçı Tanaman, “Kapsamlı, kalıcı ve adil bir barışa ulaşmak mümkündür. Sürecin başarıya ulaşması için güven artırıcı adımların atılması büyük önem taşımaktadır. Karşılıklı güvenin sağlanması ve barış sürecinin güçlendirilmesi için hükümetin gerekli adımları atarak bütün toplumsal kesimleri sürece dahil etmesi ve barışın toplumsallaştırılmasını sağlamak için ihtiyaç duyulan hukuksal alt yapıyı inşa etmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kaynak: JINNEWS