Mereş merkezli 6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımın yaşandığı kentler, depremin 2’nci yıl dönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenledi
Merkez üsleri Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Depremlerde büyük bir yıkımın yaşandığı Xarpêt (Elazığ), Meletî (Malatya), Mereş (Maraş), Dîlok (Antep), Hatay, Semsûr (Adıyaman), Amed ve Riha’da (Urfa) ilk depremin gereçkleştiği saat olan 04.17’de anmalar gerçekleştirildi. Depremde hayatını kaybedenler, açıklama, meşaleli ve sesiz yürüyüşler gibi etkinliklerle anıldı.
Hatay
Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan anma etkinliğinin ardından KESK-TTB Defne Koordinasyonu önünden Yunus Emre Parkı’na meşaleli yürüyüş düzenlendi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, SOL Parti Başkanlar Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, SMF Sözcüsü Mahir Gürz, TBB Başkanı Erinç Sağkan ve TMMOB Başkanı Emin Koramaz’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi yürüyüşe katıldı.
Binlerce kişi, “Unutmak, affetmek yok” pankartı arkasında sık sık “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok”, “Sesimi duyan var mı?”, “Afet değil bu bir katliam”, “Katillerden hesap soracağız”, “Deprem değil bu bir katliam”, ”Katil devlet hesap verecek” ve “Hatay bizim memleket bizim” sloganlarıyla yürüdü. Yürüyüş, Yunus Erme Parkı’nda son buldu.
Depremzedeler, meydana “Unutmadık, unutmayacağız” pankartının üzerine mum, yakınlarının fotoğrafları ve karanfiller bıraktı. Ayrıca anmada mahur yakıldı.
Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, depremde yaşamını yitirenleri anarak, “Uğur Mumcu Meydanı çok uzun yıllardır bizlerin politik merkezi, ancak ne yazık ki 6 Şubat tarihli depremde aynı zamanda acının da merkezi oldu. Hemen burada sol tarafımda bulunan alanda ve bu havzada binlerce vatandaşımızı yitirdik” dedi.
KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, 6 Şubat gecesinin “en karanlık ve uzun gece” olduğunu söyledi. Ayfer Koçak, depremde yaşanan can kayıplarının sorumlularının olduğuna işaret ederek, “Tek bir kurtuluşumuz var. Yalnızların yan yana gelmekten başka şansı yok. Sadece acıda dayanışmayacağız. Aynı zamanda hak almak için de yan yana gelmek zorundayız” diye konuştu.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Dünyanın her yerinde ve ülkemizde bu acıları yaşamamızın aslında tek bir sebebi var. O da bu örgütlü kapitalist düzendir” dedi.
CHP Grup Başkanı Gökhan Günaydın, “Burayı siyaset üstü tutalım’ lafları aslında sorumluluktan kaçma çabalarından başka bir değildir” dedi. Depremzedelerin yalnız bırakıldığını ifade eden Günaydın, sorumluların yargılanmasını istedi
Hatimoğulları: Ölüme terk edildik
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, depremde yalnız bırakıldıklarına işaret ederek, deprem döneminde yaşananları anlattı. Tülay Hatimoğulları, “O gün kepçeler gelmedi. O gün hiltiler yoktu. Ama aradan kısa bir zaman geçtikten sonra enkaz kaldırmak için ihaleye çıktılar ve birden yandaş müteahhit şirketlerin iş makinelerini gördük. Deprem bölgesinin dört bir yanında o kepçeler o gün gelseydi biz bu kadar canımızı kaybetmezdik” dedi.
Tülay Hatimaoğulları, şunları söyledi:
“Bizler bizzat arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Bir kepçenin neleri kurtarabileceğini, kaç canı kurtarabileceğini gözlerimizle gördük. O gün bir seferberlik ilan edilseydi, kışlalardan askerleri çıkarıp ‘gidin halka yardım edin’ denseydi bunlar yaşanmazdı. Devlet bizi yalnız bıraktı. Ölüme terk etti. Aradan iki yıl geçti. Dışarıdan gelen değerli dostlarımız bizleri yalnız bırakmadılar. Burası kocaman bir şantiyeye dönmüş. Hatay apaçık ve bariz bir biçimde ayrımcılığa maruz kalmış. Denetim yapmayan, konutları denetlemeyen, insanları bile bile ölüme terk eden sahte imar aflarıyla insanları ölüme terk eden anlayış şimdi de depremzedeyi yine aslında diri diri ölüme mahkum etmiş. İnsanlar 2 yıl geçtiği halde konteynerlarda yirmi bir metrekareye yaşamlarını sığdırmaya çalışıyor. Kadınlar bunun en ağır bedelini ödüyor. Bir an önce konutlar yapılmalı, bitirilmeli ve bir an önce buradaki insanların konutlarına kavuşması sağlanmalı.”
Asi Nehri’ne karanfiller bırakıldı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şubesi Başkanı Özgür Traş, halen acılarının taze olduğunu belirterek, sorumlulardan hesap soracaklarını vurguladı. Traş, Hatay’ı kendi elleriyle tekrardan kuracaklarını belirtti.
Kitle 105 saniye boyunca, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Kitle, daha sonra depremde yaşamını yitirenlerin anısına Asi Nehri’ne karanfiller bıraktı.
Anma sonrası Saray Caddesi üzerinde iktidar ve valilik protesto edildi.
Polis engeli
Öte yandan Hatay’da 6 Şubat Platformu’nun çağrısıyla Rana Apartmanı önünde toplanan binlerce kişinin Köprübaşı’ndaki anmaya katılmak için yürüyüşüne polisler tarafından izin verilmedi.
Semsûr
Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu, eski devlet hastanesi önünden saat kulesine meşaleli yürüyüş düzenledi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz’ün yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi yürüyüşe katıldı.
Meşaleli yürüyüşte, “Unutmadık, unutmayacağız” yazılı pankart açıldı.
Semsûr’da depremde hayatını kaybedenler için yapılan yürüyüşte, sık sık “Sesimi duyan var mı?” çığlığı yankılandı.
Binlerce kişi, “Yastayız unutmayacağız” pankartı açarak, “Em ji bîr nakin” ve “Unutmayacağız affetmeyeceğiz” dövizleri taşıdı. Yürüyüş boyunca “Hak, hukuk, adalet”, “Unutmak yok, afetmek yok, helalleşmek yok” ve “Em ji bîr nakin” sloganları atıldı.
Bakırhan: 1 yıl dediler ama 2 yıl geçti
Yürüyüş sonrası saat kulesine karanfiller bırakıldı ve depremde yaşamını yitirenler saygı duruşuyla anıldı. Anmada konuşan Tuncer Bakırhan, kentin hala enkaz halinde olduğunu belirterek, “1 yıl dediler ama 2 yıl geçti ve insanlar hala evlerini alamadılar. Deprem bölgesinde yaşanan sorunların ivedilikle çözülmesi gerekiyor. İnsanlar sadece evsiz değil, aynı zamanda iş olanakları yok, sağlık ve eğitim sorunları var. Dikkati buraya çekmek gerekiyor” dedi.
Adana
Adana’da Deprem Dayanışma Derneği ile Emek ve Demokrasi Güçleri, Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı’nın enkazında anma etkinliği düzenledi. Anmaya depremzedelerin yanı sıra kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşınırken, mum ve meşaleler yakıldı. Birçok yurttaş anma sırasında gözyaşlarını hakim olamadı. Saygı duruşu sonrası binanın olduğu alana karanfiller bırakıldı.
Meletî
Meletî’de de anma programı düzenlendi. Turgut Özal Mahallesi’ndeki Hayat Sitesi önünde saat 04.17’de, depremde hayatını kaybedenler anıldı. 6 Şubat Platformu tarafından düzenlenen anmaya, demokratik kitle örgütü temsilcileri, DEM Parti ve CHP’li siyasetçiler de katıldı.
Depremde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları, “Sessiz çığlık” yazılı pankart ile “Deprem değil ihmal öldürür” ve “Deprem kader değil” yazılı dövizler taşındı.
‘Dayanışma ile ayakta kaldık’
Depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu sonrası konuşan KESK MYK üyesi Adil Bahadır Berdicioğlu, “Öfkeliyiz. İktidar yüzünden on binlerce canımız şuan aramızda değil. Daha fazla nasıl kar ederim dedikleri için bugün aramızda değiller. Kimsenin yaptığı yanına kalmasın diye mücadele edeceğiz” dedi.
CHP Meletî Milletvekili Veli Ağbaba, yetkililerin yargılanmadığını hatırlatarak, “Bir tane yerel yöneticisi, bürokratı ceza almadı. Bu cezasızlık devam ettiği sürece ne yazık ki bu tarz şeyler yaşamaya devam edeceğiz. İnsanlar soğukta öldüler. İkinci depreme ben de bu yıkılan sitede yakalandım. İnsanların nasıl ölüme terk edildiğini gördük. Dayanışma ile ayakta kaldık” diye konuştu.
DEM Parti İl Eşbaşkanı Ahmet Ercan, deprem için yazdığı şiiri okudu. Devamında kitle örgütü temsilcileri söz alarak, “sorumlular hesap versin” çağrısında bulundu.
Mereş
Depremin merkez üssü olan Mereş’te binlerce kişi, 18 bloğu yıkılan Ebrar Sitesi önünde bir araya geldi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) çok sayıda siyasetçi anmaya katıldı.
Depremde bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi önünde toplanan kitle, “Acımızı unutmadan öfkemizi kaybetmeden özlemle buradayız” pankartı taşıdı. Ardından Azerbaycan Caddesi girişinden blokların olduğu yere doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle, yerine TOKİ tarafından ismi Ebrar Konutları verilen binaların önünde, ilk depremin yaşandığı saat olan 04.17’de anma gerçekleştirdi.
Ebrar Sitesi Aileleri İnisiyatifi adına konuşan Merve Aksu, “Depremi unutmadık, unutturmayacağız” dedi. DEM Parti PM üyesi Pakize Sinemillioğlu, cezasızlık politikasına tepki gösterdi.
Açıklama sonrası binaların bulunduğu yere karanfiller bırakıldı. Kitle, daha sonra Kapıçam Mezarlığına geçerek, depremde yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret etti.
Bazarcix
İlk depremin merkez üssü olan Bazarcix’da da yurttaşlar deprem saatinde belediye binasının bulunduğu bahçede toplandı. Depremzedeler, buradan merkez çarşıya kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Çarşıda bulunan saat kulesi önüne karanfiller bırakıldı.
Riha
Riha Emek ve Demokrasi Platformu, saat 04.17’de Abide Kavşağı’nda yıkılan bir binanın olduğu alanda depremde yaşamını yitirenleri andı. Anmaya platform birleşenlerin yanı sıra DEM Parti ve DBP Riha İl Örgütü temsilcileir de katıldı. Depremde yıkılan binanın olduğu alanda mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.
Anmada konuşan Riha Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Yüksekkaya, “Yaşadığımız acıları unutmamız mümkün değil. Resmi rakamların açıkladığı rakamların üstünde çok sayıda insan rant uğruna katledildi. En temel yaşam hakkımız elimizden alındı ve alınmaya devam ediyor. Deprem değil, ihmaller öldürüyor. Hiçbir sorumlu yargılanmadı. Biz sorumlular yargılana kadar bu davaların peşini bırakmayacağız. Hiçbir zaman unutmayacağız ve helalleşmeyeceğiz” diye konuştu.
Amed
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Platformu (DMS) ile Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Tesisler Kavşağı’nda yıkılan Serin 2 Apartmanı’nın enkazı başında anma etkinliği düzenledi. Anmada, enkazın olduğu alanda mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.
DMS Eşbaşkanı Şerefxan Aydın, “Hatırlamak yaşatmaktır” dedi. Aydın, “Bu ülkede sağlıklı kentlerin inşasını, yaşamın değerini göstermeliyiz. Başka ülkelerde de bu felaketleri yaşıyoruz ama oralarda bu ölümler yaşanmıyor. Bizler de bu basit ölümleri ortadan kaldırmak için, yitirdiklerimizin anısına bunu ortadan kaldırmalıyız” şeklinde konuştu.
Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan Yıldız Ok Orak, “Binlerce canımızı yitirdik. 2 yıl önce yüreğimize kor düştü, hala sönmüş değil. Biz daha güzel bir gelecek bırakmak için buradayız. Öfkeliyiz, unutmayacağız. Bu deprem ihmaller zincirinden kaynaklanan bir durumdur. Doğal afet bile denmez. Doğal afet denilemeyecek kadar büyük bir felaketti” tepkisinde bulundu.
Emek ve Demokrasi Platformu’ndan Muhammed Can, bölgedeki yıkımın onarılmadığına işaret etti. Can, “Ölen öldüğüyle kalıyor bu coğrafyada. 2 yılın ardından bu alan hala böyleyse, insanlarımızın ruhu da aynı şekilde devam etmektedir” diye kaydetti.
‘Müsaade etmeyeceğiz’
Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, “Kendi başının çaresine bakan bir halk gerçekliği vardı. Madem yalnızız, kendi kaderimizi yaşayacağız, kentleri inşa etmek için de kendi toplumumuzu bilinçlendirmeden başka şansımız yok. Biz kentimizin hiçbir yerinde teknik meselelerde hiçbir düzenlemeye müsaade etmeyeceğimizin sözünü buradan veriyoruz. Denetlemelerimizi yapacağımızın, yeni yapıların depreme uygun olacağının sözünü veriyoruz. Ama bu yetmiyor, toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Onbinlerce insanın ölümü bu kadar kolay olmamalı. Söylenecek çok şey var. Bu kentin bütün bileşenleri olarak bizim bizden başka kimsemiz yok. Biz birbirimizi bilinçlendirmeliyiz ve kentlerimizi bu temel üzerinden örgütlemeliyiz” ifadelerini kullandı.
‘Hamaset siyasetin önüne geçmiş’
CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, “Deprem bir doğal felaket olabilir ama sonuçları siyasi felakete dönüşmüş durumdaydı. Çünkü Türkiye’de hamaset siyasetin yerine geçmiş durumda” dedi. CHP Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Depremi önleyemeyiz. Doğa felakettir ama depremin sonuçlarını en aza indirmek, insani maliyetini en aza indirmek sonuçta bizim elimizde” diye kaydetti.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi Nizam Dilek, deprem acısının hafızalardan silinemeyecek bir acı olduğunu belirtti.
CHP İzmir Milletvekili Tahsin Ocaklı ise, “Dünyanın hiçbir yerinde doğal afetler nedeniyle insanlar yaşamını yitirmez. Benim mesleğim inşaat mühendisliği. Tek bir binanın yıkılmayacağı bir yapılanmanın olabileceğini bildiğim için söylüyorum. Yas bitti ama öfke hala canlı” diye kaydetti.
HABER MERKEZİ