Wan, Mersin, Adana ve birçok kentte, Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler anıldı
Mereş merkezli 11 ili etkileyen ve açıklanan resmi rakamlara göre 53 bin kişinin yaşamını yitirdiği 6 Şubat 2023 depreminin 2’nci yılında birçok kentte anma düzenlendi.
Amed: Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Platformu (DMS) ile Amed Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, 6 Şubat 2023’te Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda anıldı.
Anmada konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, deprem dönemi yaşananları hatırlatarak, birçok insanın donarak, açlıktan ve susuzluktan yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Adalet Kaya, “Depremde zarar gören, yaşamını kaybedenlerin hakkını mahkeme salonlarında ve her yerde aramaya devam edeceğiz” dedi.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, doğa olaylarının önlenemeyeceğini ancak can kayıplarının önlenebileceğini vurgulayarak, “Önümüzde süreçler var bu süreçlerde dayanışma içinde olacağız” diye kaydetti.
Konuşmaların ardından depremde yaşamını yitirenlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı.
Hatay: İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, dernek binası önünde açıklama yaparak, depremde yaşamını yitirenleri andı. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı açıklamayı yapan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hak ihlallerinin ve mağduriyetlerin sürdüğünü, milyonlarca insanın hâlâ temel ihtiyaçlarını karşılamakta, barınmakta güçlük çektiğini vurguladı. Deprem soruşturma ve davalarında kamu görevlilerinin yargılanmadığını dile getiren Salmanoğlu, “Süren hak ihlallerinin son bulması ve cezasızlığın son bulup adaletin sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.
‘Devlet kimin için var’
Açıklamada konuşan HDK Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş, depreminde üzerinden 2 yıl geçtiğini ve iktidarın “Halkın yaşam hakkını, halkın barınma hakkını kesinlikle gözetmeyen, sadece kendi çıkarlarını önceleyen rant uğruna olan politikalarını depremde on binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir sonuçta da aynı yolu izlemeye devam etti” dedi.
Deprem sürecinde ortaya çıkan ihmalleri, yetkililerin tutumlarına dair kendisine anlatan hikayelere değinen Meral Danış Beştaş, “Hakikaten çok şey dinledik, ‘Ama bu kadarı da olmaz’ dediğimiz meselelerden. Bu kadın… Özel bir çocuğu var, yani birçok yandan ihtiyaçları var ve çocuk günlerce aç durumdaymış. Ne yapalım, ne edelim, bu özel çocuğu nasıl besleyelim diye Kızılay’a gitmişler. Kızılay’dan çocuk için, beslenme ihtiyaçları için yemek talebinde bulunmuşlar. Ve oradaki Kızılay yetkilileri, ‘Önce kan bağışı yapmanız gerekiyor’ demiş. Bunu dinleyince insanın dehşete düşmemesi hakikaten mümkün değil. Bu devlet kimin devleti? Devlet halka hizmet etmiyorsa bu kadar ölüm, on binlerce kitlesel ölüm karşısında gereğini yapmıyorsa ne yapacak yani? Sonuçta devlet bizler için var. Yurttaşlar için var. Ve hizmet için var. İşte Kızılay’ın çadır sattığını duyduğumuzda ne kadar büyük bir tepki oluştuysa bu özgün olayda da rant meselesi bu iktidarın yönetimindeki en temel olgu olduğunu söylemeye gerek yok. Yıkım ekiplerini bile kendi yandaşlarını görevlendirdiler. Hatay’da, Adıyaman’da, Maraş’ta, 11 merkezde yıkım ekipleri ihalelerini yine yandaşlara verdiler. Yapım ekibi için de, müteahhitler için de yine onlara çıkar sağlamayı esas aldılar” ifadelerini kullandı.
‘İktidar İBAN verdi’
Meral Danış Beştaş, iktidarın işlediği suçlardan bir tanesinin de Hatay’da hala binlerce kişinin konteynırlarda insanlık onuruna yakışmayacak şekilde yaşamlarını sürdürmeleri olduğunu belirterek, “Ne yaptı iktidar? IBAN verdi, Kızılay çadır sattı” dedi.
Depremzedelerin büyük bir mücadelesi verdiğini belirten Meral Danış Beştaş, “Bizler kesinlikle bunların hepsinin farkında olan bir yerden depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren halkımızla, halklarımızla birlikte bu acıları birebir yaşadık, deneyimledik ve ne olursa olsun onlarla birlikte, halklarımızla birlikte, bu sorunların çözümünde hep yanlarında olacağız. El ele vereceğiz. Ve bunun gereğinin yapılması için var olan gücümüzle çabalayacağız. Ve şunu söyleyeyim: Dün ikinci gündür buradayım. Deprem döneminde de buralarda çalıştık.
Dayanışmanın önemi
Son olarak ise konuşan İHD MYK üyesi Hakkı Demir, “Hem raporda çok net gerçekler ve yapılması gerekenler ortaya kondu. İki yıl sonra insanların acısının hale taze olduğunu gördük. Çok bir şey yapılmadığını gördük. Bunların aşmanın yolu dayanışma etmekten geçiyor. Bu dayanışmayı Türkiye’nin bütün sathına yaymak esastır” diye belirtti.
Adana: Adana Deprem Dayanışma Derneği ve Adana Ekoloji Platformu, konuya ilişkin kentteki Abidin Dino Parkı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da destek verdi. Açıklama yapan dernek üyesi Nilüfer Köktürk, depremde yaşamını yitirenleri anarak, depremzedelerin sorunlarının halen devam ettiğini belirti. Nilüfer Köktürk, “Sorumlu olan, sosyal devlet ilkesini terk etmiş ve şirketleşmiş olan siyasi iktidardır” dedi.
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, depremde yaşamını yitirenleri anarak, iktidarın depremdeki sorumsuzluğunu eleştirdi. Gergerlioğlu, “Bu ülkede adalet olsa insan hakları sorunu olur muydu? Bu ülkede adalet olsa depremde enkazın altında insanlar ölür müydü? Yangında kurtarın bizi burada bebek vardır yanıyoruz der miydi insanlar. İşte bu ülke böyle bir ülke” diye konuştu.
Mersin: Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ise Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. “Sözler tutulmadı, acılar unutulmadı” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Unutmak yok, helalleşmek yok” sloganı atıldı. Açıklamayı yapan Mersin Emek ve Demokrasi Platform Dönem Sözcüsü Kemal Göçmen meydana gelen felaketin tek sorumlusunun iktidar olduğunu ifade ederek, “İki yıl önce, 6 Şubat 2023’te hepimizin yüreğine kordan bir ateş düştü. Gecenin zifiri karanlığında, saatler 04.17’yi gösterirken sadece Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Elâzığ ve Diyarbakır değil, hepimiz derin bir acıyla sarsıldık, yıkıldık. 2 yıldır yüreğimize saplanan onlarca kara saplı bıçakla yaşıyoruz. Aradan iki yıl geçse de ne yasımız bitti. Ne acımız dindi ne de öfkemiz. Öfkeliyiz. Çünkü 6 Şubat 2023’te doğal bir afetin göz göre göre büyük bir felakete dönüşmesine tanık olduk. On binlerce yurttaşımızın hayatına mal olan, kentlerimizi yerle bir eden bu felaket göz göre göre geldi. Öfkeliyiz. Çünkü ülkeyi yönetenlerin akla, bilime, mantığa, uyarılara kulaklarını tıkamasını on binlerce yurttaş canları ile ödedi” şeklinde konuştu.
Êlih: Êlih Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Yılmaz Güney Parkı’nda açıklama yapıldı. Açıklamaya DBP, DEM Parti İl Örgütleri, platform bileşenleri ve depremde yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. “Deprem değil rant ve ihmaller öldürdü” pankartı açılan açıklamada konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Êlih Temsilcisi Şahin Bavli, 6 Şubat 2023’te doğal bir afetin göz göre göre büyük bir felakete dönüşmesine tanık olduklarını belirtti. Bavli, “Öfkeliyiz. Çünkü ülkeyi yönetenlerin akla, bilim ve tekniğe, mantığa, uyarılara kulaklarını tıkamasını on binlerce yurttaş canları ile ödedi” dedi.
‘Deprem değil ihmal öldürür’
Hatay’da oğlu ve yakınlarını kaybeden Dilber Yıldız ise depremin yaşandığı günü anlatarak, “5 Şubat akşamı son kez yemeğimizi yedik, son kez konuştuk. Depremden habersiz yarın için planlarımızı yaptık. Kötü bir şey olacağını hissetmiş gibi o gece uyuyamadık. Üstümüze bomba yağar gibi deprem yaşadık. Betonlar üzerimize yığıldı. Şubat ayı en kısa ay ancak bizim için bitmeyen bir ay. En uzun gündü. Çığlıklarımız yıkıntılar içinde kayboldu” diye konuştu.
Dilber Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: “Deprem değil, ihmal öldürür. 11 ilde yaşanan depremde bunu gördük. Depremin 13’üncü gününde oğlumun cansız bedenini enkaz altında çıkardık. Abim, kardeşim beni enkaz altında depremin ikinci gününde çıkardılar. Onlar olmasaydı şuan yaşıyor olamazdım. Deprem bölgesinde olduğumuzu unutmayalım. Lütfen buna denk bir önlem alalım. İki yıl oldu sevdiklerimizden ayrılalı. Dün gibi hatırımızdadır. Lütfen tedbirler alınsın” şeklinde konuştu.
Wan: Wan Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Şubat 2023 Mereş merkezli depremde hayatını kaybedenler için basın açıklaması düzenledi. Kent merkezinde bulunan Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamada, “Deprem öldürmez, ihmal öldürür” pankartı açıldı. Açıklamada platform bileşenlerinin yanı sıra kentteki siyasi parti temsilcileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Mahmut Dindar, Wan Baro Başkanı Sinan Özaraz, Wan Büyükşehir Belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kişi yer aldı.
‘Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz’
Depremlerin, sellerin ve doğa olaylarının, binlerce insanı yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğüne dikkat çeken Engin Işık, “Bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, Haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzende sağlam çark olmaz. İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, bu köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı bir kez daha sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz” dedi.
Mereş: DEM Parti Mereş İl Örgütü, 6 Şubat depremleri kapsamında, depremlerin merkezi olan Mereş’te anma programı yaptı. Programa DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli çok sayıda kişi katıldı. DEM Parti Mereş il örgütünde bir araya gelen kitle merkez Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan Kapıçam Mezarlığı’na ziyarette bulundu.
Kimsesizler mezarlığına yapılan ziyarette konuşan Sezai Temelli, “Buradaki insanların dertlerine ortak olmaya çabalıyoruz. Bu kadar insanın yaşamını yitirme nedeni ihmaldir. Türkiye’de bir doğal afet acı bir tabloya dönüştü. Ancak dayanışmayla bir nebze olsun buradaki insanların dertlerine ortak olmaya çalışıyoruz. Depremin sorumlularının hesap vermemesi kabul edilebilir değildir” diye konuştu.
Heyet ardından Mereş’in Dulkadiroğlu ilçesine bağlı kırsal Zînkon (Küpelikız) Mahallesine gitti.
Depremzedelerin barakalarda zorlu yaşamı
Depremde mahalleden 19 kişinin yaşamını yitirdiğini aktaran yurttaşlar, depremden sonra kendi emekleriyle yaptıkları barakalardan oluşan evlerinde yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.
Heyet, ardından Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesine bağlı Narlı Mahallesindeki Narlı Cemevi’ni ziyaret etti. Heyeti, Narlı Cemevi Başkanı Tahir Ortaş ve cemevi yöneticileri ve çok sayıda yurttaş karşıladı.
Cemevi’nin inşası için yeterli maddi desteği görmediklerini belirten Tahir Ortaş, taziye evlerinin dahi bulunmadığına bu sebeple de Alevi yurttaşların mağdur olduğunu vurguladı. Cemevi yöneticisi avukat Mehmet Ercoşman, “Yapacağımız Cemevine bir tuğla bile taşınsa bizim için çok önemli bir yardım olacaktır” diye konuştu.
Halk buluşması
Sezai Temelli ve beraberindekiler ardında Bazarcix’da halk buluşmasına katıldı. Sezai Temelli, “Devlet olsaydı buradaki binaları güçlendirseydi 53 bin 537 canımızı yitirmemiş olacaktık. Hiç bir zaman halkının yanında olamayan devlet aklı ile karşı karşıyayız. Bu devlet halkına, insanına yabancıdır. Doğal değil, siyasi bir afet yaşıyoruz. ‘Asrın felaketini asrın ihyasına dönüştüreceğiz’ dediler. Bu mudur ihya? Hala neyin hamasetiyle siyaset yapıyorsunuz?” diye sordu.
Açıklamanın ardından depremde yaşamını yitirenler için lokma dağıtımı yapıldı.
HABER MERKEZİ