Sûr’da 2016’da sokağa çıkma yasakları döneminde tutuklanan Ömer Atalay’a, Yargıtay’ın bozması ardından yeniden yargılandığı davada, 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi
Amed’in Sûr ilçesinde sokağa çıkma yasaklarında 7 Mart 2016’da yaralı bir şekilde gözaltına alınarak, 11 Mart 2016’da tutuklanan Ömer Atalay’ın, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma” ve “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Duruşmaya Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ömer Atalay ile avukatı hazır bulundu. Ömer Atalay’ın ailesi de duruşmayı izledi.
Duruşmada ilk olarak konuşan Ömer Atalay, iddia makamının geçen celse sunduğu mütalaaya karşı savunma yaptı. “Mütalaayı anlamakta zorlandım” diyen Ömer Atalay, Yargıtay’ın dosyayı lehine bozduğunu hatırlattı. Ömer Atalay, “Yargıtay eksikliklerin giderilmesini istedi. 2 tanık yeniden dinlendi ve aleyhime bir şey söylemedi. Ben örgütle olan bağımı zaten geçen yargılamada da söylemiştim. Açıkça örgüt üyesi olduğumu beyan ettim. Tanıkların ikisini de tanımıyorum. Her ikisi de benim lehime tanıklık yaptı. Tanıklarla hiçbir şekilde yüz yüze de getirilmedik. Tanımadığım tanıkların delil olarak kullanılması ne kadar adil olduğunu takdirinize bırakıyorum” dedi. Savcının sunduğu mütalaada yer alan barikat açtığı, hendek kazdığı, silahlı çatışmaya girdiği yönündeki iddiaların hiç birinin somutlaştırılmadığına dikkat çeken Ömer Atalay, fiziki durumunun da silah kullanmaya uygun olmadığını hatırlattı. Ömer Atalay, “Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs” iddiasına karşı da, “Teşebbüs için eylemin planlanması gerekiyor. Ben kesinlikle böyle bir şeye dahil olmadım. Bunu kabul etmiyorum. Kamu görevlisini de hedef almadım” savunmasında bulunarak, tahliyesini ve beraatını talep etti.
Ardından Ömer Atalay’ın avukatı savunma yaparak, Yargıtay’ın bahsi geçen eylemlerin somutlaştırılmasını istediğini belirterek, Ömer Atalay’ın somutlaştırılmamış eylemler nedeniyle cezalandırılmaması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle müvekkilinin beraatını talep eden avukat, beraat verilmeyeceği takdirde “örgüt üyeliği” yönünden hüküm kurulması talebinde bulundu.
11 yıl 3 ay hapis cezası
Ardından kararını açıklayan mahkeme heyet, Ömer Atalay’ın “Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs” iddiası yönünden beraatına karar verdi. Mahkeme “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma” iddiası yönünden ise delil olmamasından kaynaklı, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme tutukluluk halinin de devamına karar verdi.
Dava hakkında
Amed’in Sûr ilçesinde sokağa çıkma yasaklarında 7 Mart 2016’da yaralı bir şekilde gözaltına alınarak, 11 Mart 2016’da tutuklanan Ömer Atalay hakkında, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma” ve “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla dava açtı. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Eylül 2020’de görülen karar duruşmasında, Ömer Atalay’a 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ardından dosya İstinaf’a taşındı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9’uncu Ceza Dairesi 3 Mart 2021’de dosyayı onadı. Ömer Atalay’ına avukatı dosyayı bunun üzerine Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 27 Mayıs 2024’te kararı hukuka aykırı bularak, bozdu. Bunun üzerine aynı iddialarla Ömer Atalay hakkında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama başlandı.
Kaynak: MA