Myanmar’ın batısında, stratejik bir liman bölgesine yaklaşan şiddetli çatışmalar, binlerce insanı yerinden etti
Bir insani yardım yetkilisinin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Myanmar cunta güçleri ile etnik azınlık isyancı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle 4 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Yerel bir yardım komitesinin temsilcisi Aung Aung, “Bangladeş’e komşu Rakhine (Arakan) Eyaleti’ndeki son çatışmalar nedeniyle, on köyün sakinleri bölgeden kaçtı,” dedi.
Rakhine Eyaleti, milyarlarca dolarlık Çin yatırımıyla petrol boru hatları, elektrik santralleri ve ulaşım bağlantılarının inşa edileceği kritik bir kıyı bölgesi olarak dikkat çekiyor. Arakan Ordusu (AO), bu bölgede Myanmar ordusuyla şiddetli çatışmaların taraflarından biri olarak öne çıkıyor.
Bir insani yardım yetkilisi, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Elimize ulaşan verilere göre, yaklaşık 4 bin kişi yerinden edildi ve toplam yerinden edilenlerin sayısı 15 bine ulaştı,” dedi.
Bölge, 2021’deki askeri darbeden bu yana, etnik azınlıklar ve demokrasiyi destekleyen gruplarla cuntanın birlikleri arasında şiddetin odağı haline geldi.
Acil ilaç ve sağlık hizmeti ihtiyacı var
Geçtiğimiz ayın sonunda, Çin’in 9 milyar dolarlık bir yatırımla derin su limanı inşa etmeyi planladığı Kyaukphyu kasabasında yeni çatışmalar patlak verdi. Liman projesi, şiddetin etkisiyle büyük ölçüde duraksarken, Kyaukphyu’da Çin destekli bir enerji santrali, gaz boru hattı ve deniz üssü kurulması planlanıyor.
AFP’nin haberine göre adının açıklanmasını istemeyen bir yardım kuruluşunun temsilcisi, “Yerinden edilmiş insanların acil olarak sağlık hizmetlerine ve ilaca ihtiyacı var,” dedi.
Birleşmiş Milletler’e göre, Myanmar genelinde 3 buçuk milyondan fazla insan yerinden edilmiş durumda ve sadece Rakhine Eyaleti’nde bu sayı 500 bini aşıyor.
DIŞ HABERLER