Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutsaklara, ‘yemek’ protestosu nedeniyle 4 ay aile ziyaret yasağı, ‘baskı ve saldırı’ protestoları gerekçesiyle de 20 ay görüş yasağı verildi
Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Özgür Sevim, 1 Nisan’da annesiyle yaptığı telefon görüşmesinde cezaevindeki uygulamaları ve baskıları aktardı. Sevim, gerçekleştirdikleri protestolar nedeniyle haklarında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda 4 ay aile ziyaret, 20 ay ise görüş yasağının verildiğini belirtti.
Oğluyla 1 Nisan’da yaptığı telefon görüşmesini aktaran Behiye Sevim, “Cezaevi yemeklerinin kötü olması nedeniyle yönetimi protesto ettikleri gerekçesiyle 4 ay aile ziyareti yasağı verildi. Bu ceza biter bitmez, daha görüş yapılmadan bu kez 20 ay aile görüş yasağı cezası devreye konuldu. Oğlum, ikinci disiplin cezası başlatılmadan ailelerle görüş yapmak istediklerini ancak kabul edilmediğini aktardı” diye belirtti.
‘Türkçe konuş’ dayatması
Yanı sıra tutsaklara Türkçe konuşmalarının dayatıldığını aktaran Behiye Sevim, “Oğlum beni aradığında cezaevinin, tutsaklara aile ziyaretlerinde ve telefon görüşmelerinde Türkçe konuşmalarının dayatıldığını söyledi. Bir de oğluma gönderdiğimiz Faik Bulut ‘Tarih Boyunca Kürtlerde Diplomasi’ kitabı içinde soruşturma açılmış ve kitap kendisine verilmemiş. Cezaevinde çok fazla sorun var. Yemekleri yenilmiyor, suları içilmiyor. Oğlum ayda en az 100 TL içme suyuna verdiğini söylüyor. Cezaevindeki sorunlar için her ne kadar vekiller ve avukatlar cezaevine gitse de hiçbir sorun çözülmedi” diye konuştu.
Tecrit sürüyor
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nı hatırlatan Behiye Sevim, “Bir yandan ‘barış’ diyorlar diğer yandan tecrit politikalarını sürdürüyorlar. Hem ‘barış’ deyip hem de aynı zamanda Önderliğe ve tutsaklara yasaklar koyup, usulsüz cezalar veriyorlar. Bu barış yaklaşımı değil, kandırma ve zulüm politikasıdır. Ben buradan tüm annelere sesleniyorum gelin el ele verelim” şeklinde konuştu.
Özgür Sevim hakkında
Özgür Sevim, Mêrdîn’in Nisebîn ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği 31 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Sevim’e, “ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozma”, “kasten öldürme”, “kamu malına zarar verme” ve “tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması ve el değiştirilmesi” iddialarından ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası verildi. Ceza, 11 Ekim 2022’de Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tarafından onandı.
Kaynak: MA