DEM Parti İmralı Heyeti ile AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşme, sürecin hızlanması ve somut adımların atılması için kritik bir adım olurken, Nisan sonunda sürece dair kimi adımların atılması bekleniyor
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti, 13 yıl aradan sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşmeye Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala da katıldı. İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’le yapılan görüşme, yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Görüşme, barış ve demokratik toplum inşası sürecinde yeni adımların atılmasına yönelik umutları artırırken, Nisan sonu için önemli gelişmelerin olacağı da gündemde.
Karşılıklı güvenin altı çizildi
İmralı Heyeti, görüşme öncesi sürecin yeniden hız kazanması ve ilerlemesi adına oldukça kritik bir an olarak değerlendirilirken; görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada ise görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiği belirtildi. Yanı sıra heyet, bundan sonraki aşamalarda şiddet ve çatışmanın olmadığı, demokratik bir dönemin başlayacağına dair karşılıklı bir güven sağlandığını vurguladı.
Nisan sonuna işaret edildi
Dün yapılan görüşme öncesi açıklamalarda bulunan ve görüşmede de yer alan AKP Grup Başkanvekili Efkan Ala, Nisan ayı sonunda sürecin hızlanacağına işaret ederek, “Nisan sonu önemli bir adım görmeyi ümit ediyoruz” sözlerini kullanmıştı. Bu açıklama, 27 Şubat’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrının ardından sürecin artık somut bir zemine oturacağı ve Meclis’te hareketlilik yaşanabileceğini ortaya koyuyor.
Gündemde neler olacak?
Kulislerde yer alan iddialara göre; infaz yasasına dair somut düzenlemeler, seçilmiş belediye başkanları ve irade gasplarına yönelik hukuksuzluklar ile hasta tutukluların serbest bırakılması gibi önemli konular, Nisan ayı sonuna doğru Meclis’te gündeme gelerek ele alınacak konulardan olacak.
Tecridin hâlâ sürmesi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın diyalog sürecini yönetecek çalışma koşullarının oluşturulmaması önemini korurken, bu düzenlemelerin sürecin daha da netleşmesini sağlayarak toplumda barışa yönelik güven oluşturmasına dair önemli bir adım olacağı düşünülüyor.
Sürecin şekillenmesi
Bugün gerçekleştirilen görüşme, süreçte önemli bir nokta olarak kayda geçti. Nisan sonunda Meclis’te gündeme gelebilecek düzenlemelerle birlikte, sürecin nasıl ilerleyeceği netleşecek.
Haber: Melek Avcı / JINNEWS