Kayyım işten çıkardığı için direnişte olan Dersim Belediyesi işçileri, gazetemize konuştu
Duygu Kıt
Dersim’de kayyım tarafından personel maliyeti gerekçe gösterilerek işten çıkarılan belediye işçilerinin direnişi 30. gününde devam ediyor. Yeraltı Çarşısı üstünde hafta içi her gün 12.00-15.00 arasında oturma eylemini sürdüren DİSK/Genel-İş üyesi dört işçiye destek ziyaretleri de devam ediyor. İşten çıkarmalarla özellikle yurttaşların kültür ve sanat hizmetlerine ulaşma haklarının ellerinden alındığını belirten işçiler, gasp edilen tüm hakları iade edilene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. Bugüne kadar kayyım tarafından işten çıkarılan işçilerin sayısı ise 16 oldu.
‘Kursiyerler mağdur edildi’
Yaklaşık dört yıldır Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde çalıştığını belirten Zeynep Kılıç, “Aktif bir şekilde devam eden kurslarımı ve kursiyerlerimi hiçe sayarak işime son verildi” dedi. Kılıç işten çıkarılmasıyla birlikte özellikle kadın kursiyerlerinin sosyalleşme haklarının elinden alındığının altını çizerek şunları söyledi:
“İşten çıkarılmadan bir gün önce benden kursiyer sayısı istendi ve seksen dört öğrencimin ücretsiz eğitim alma haklarını da ellerinden almış oldular. Öğrencilerim oldukça üzgün. Yetişkin gruplarımın çoğu kadın kursiyerdi ve her birinin bir hikâyesi vardı. Sadece bağlama çalmak değildi dertleri kimisi sosyalleşmek için, kimisi terapi niyetine, kimisi evinde yaşadığı sorunlardan bir nebze de olsa uzaklaşmak için, kimisi ise gençlik hayalini gerçekleştirmek için kursa geliyordu. Yüzlerindeki heyecanı, birbirleriyle olan uyumlarını da işten çıkarılmamızla ellerinden aldılar. Bu şehrin kültürünü iyi anlamış olsalardı çocukların enstrümanlarını ve heveslerini ellerinden almazlardı. Çocukların içinden belki on belki beşi müzisyen olacaktı. İşten çıkarıldığım günden beridir öğrencilerim ve öğrenci velilerim hep yanımda oldular ve desteklerini eksik etmediler, iyi ki varlar.”
‘Direnişte kararlıyız’
İşten çıkarılan işçilerden Hıdır Yıldız, tüm işçiler işe iade edilene ve işçiler üzerindeki baskılar son bulana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. Yıldız, “Kayyım geldiğinden bu yana birçok arkadaşımıza mobbing uygulandı uygulanmaya devam ediliyor, birçoğunun istekleri dışında yerleri değiştirildi, emekliliğe zorlandı” ifadeleri kullandı. Kayyım Bülent Tekbıyıkoğlu’nun işçileri politik sebeplerden işten attığını belirten Yıldız, “Dersim Belediyesi’ne kayyım atanan Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kendisinden önceki kayyımlar gibi işe işçilerden başladı. Biz kayyım Bülent Tekbıyıkoğlu’nun işçi düşmanı politikalarıyla en son işinden edilenleriz. İşten atılma gerekçesi belediye bütçesi olarak tarif edilse de esasında bu durum tamamen yalandır. İşten atılma sebebimiz tamamen politiktir. Dersim tarihine, kültürüne sahip çıkmamız, devamında toplumsal mücadelenin parçaları olduğumuz için, sendikal demokratik mücadelemizi verdiğimiz için işten çıkarıldık. Bu süreçte hiçbir yetkili bizimle bir diyalog kurmadı. Aksine en demokratik hakkımızı kullandığımız için, işimize emeğimize sahip çıktığımız için, oturma eylemi yaptığımız yere polisler gelip direnişimizi destekleyen insanları tedirgin etmek için çabalamakta. Bizler işçi ve emek düşmanlığı yapan kayyımın işçiler üzerindeki baskısının devam edeceğini biliyoruz. Talebimiz işten atmaların son bulması, işçiler üzerinde mobbingin, zorla yer değiştirme ve emekliye ayırma politikalarının son bulmasıdır” diye ekledi.
Kültüre saldırı
İşten çıkarılan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki bir diğer işçi Ali Mükan ise belediye kültür biriminde çalışan üç kişinin işten çıkarılmasıyla kentteki kültür-sanat olanaklarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Mükan, şunları söyledi:
“Kayyım geldikten sonra kültür personeli aslında bir nevi tasfiye edildi. Ben başka bir birime gönderildim. İşten çıkarmalarla da bağlama ve tiyatro kursları kısacası kültür-sanatla ilgili ne varsa kaldırılmış oldu. Sonuç olarak bu niyet öne çıkıyor. Eğer kentin ihtiyaçlarına cevap veren bir birimi ortadan kaldırıyorsanız bu demektir. Biz bu kentte kültür-sanat alanında emek ve kültür mücadelemizi devam ettireceğiz. İşte olmasak da, belli bir birimde olmasak bile bu halkın çocuklarıyız ve bu alanla ilgili geçmişten bugüne verdiğimiz emekle beraber bundan sonra da sokaklarda olacağız.”
Direniş alanı sahne oldu
Mükan son olarak, “Dersim’in büyük bir kültür-sanat hizmetine ihtiyacı varken, insanlar bir bağlama, gitar kursuna bile gidemiyorken eğitmenlerin işlerine son verilmesi kabul edilemez” diyerek şunları dile getirdi:
“Kentimizde bağlama kursları, tiyatro atölyeleri ya da dil atölyeleri genelde yerel yönetimler ve Dersim dernekleri üzerinden yürütüldü bugüne kadar. Kentin hafızası aslında kültür sanat üzerinden oluşurken bu alanda çalışan insanları işten çıkarmak bir niyettir de. Bugün kültür-sanat tarihimiz belediye kültür biriminin ve farklı kurumların çabasıyla hem görüntü hem yazın anlamında artık yazıya da geçiyor. Bu kenti tanımak isteyen insanlar, kentin yazarları, aydınları, sanatçıları, kültür emekçileri üzerinden bilgi sahibi olmuş oluyor. Ayrıca bizler belediyede çalışmadan önce de kültür sanat alanında çalışan insanlarız. Oturma eylemi yaparken aynı zamanda kültürel etkinlikler de yapıyoruz. Dersim’e yıllardır emek veriliyor ve bu emek şu anda bizim omuzlarımızda. Bu kenti terk etmek istemiyoruz, ısrarımız biraz da buradan.”