Güney Amerika’nın Abya Yala yerli halkından olan Ducle Maria, Rojava kadınların öncülük ettiği devrimin dünya kadınlarına da örnek olduğunu söyledi
Güney Amerika’nın Abya Yala bölgesindeki yerli halktan olan ve Meksika’da yaşayan Dulce Maria, geleneksel bir şifacı olarak tanınıyor. Kongra Star’ın davetiyle ilk kez Rojava’ya gelen Dulce Maria, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın kurumlarını ve örgütlerini ziyaret etti. Dulce Maria, devrimi gerçekleştiren kadınları yakından tanımak, kendi toplumsal sistemlerini nasıl inşa ettiklerini görmek ve buradan edindiği birikim ve deneyimleri kendi ülkesine aktarmak istiyor.
Meksika’da kadınların durumu
Kendi ülkesinden örnekler veren Dulce Maria, Meksika’da kadınlara yönelik şiddete dikkat çekti. Dulce Maria, “Bize kadınlara her zaman erkeklere hizmet etmesi gerektiği öğretildi. Meksika’da çok korkutucu şeyler yaşanıyor. Birçok genç kız ve kadın kayboluyor ve kaçırılıyor. Bunlar, insan ticareti olarak fuhuşa veya başka amaçlarla satılıyorlar ve organları alınıyor, ayrıca uyuşturucu dağıtımında kullanılıyorlar. Kadınlar bir nesne, bir materyal olarak görülüyor ve kendi ülkemizde bunları yaşıyor olmamız çok korkutucu bir şey” şeklinde konuştu.
‘Ses çıkaran kadınlar var’
Ülkede kadına yönelik şiddete karşı hükümet tarafından önlem alınmadığını söyleyen Dulce Maria, “Ancak yaşananlara karşı ses çıkaran kadınlar var. Sokaklarda çocuklarını arayan anneler, devletin kaybettirdiği kişilerin aileleri var” dedi.
‘Özgürlük tutkusu’

Rojava’daki kadınların inşa ettiği yaşama dikkat çeken Dulce Maria, Rojava’daki Kadın Devrimi’nin büyük bir özgürlük tutkusuyla gerçekleştiğini belirtti. Kadınların öncülük ettiği devrimin dünya kadınlarına da örnek olduğunu söyleyen Dulce Maria, “Tüm dünya kadınlarının özgür olmaları için birlikte örgütlenmeleri gerekiyor. Kadın özgürlüğü tüm dünyayı değiştirebilir. Aynı zaman da kadınlarla yaşam ve savunma alanında enternasyonal bir değişim yaratabilir. Mücadelemiz yaşam ve insanlık içindir, toprağımızı seviyoruz ve kendimizi toprağımızın çocukları olarak görüyoruz. Rojava’daki tanıklığımız bizde birçok değişim sağlayabilir” diye belirtti.
Dulce Maria, Kongra Star’a davet için teşekkür ederek ve konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bizi dinleyen herkese teşekkür ederiz, böylece burada verilen mücadeleyi tanıyabilir ve kolektif şekilde bir çözüm yolu arayabiliriz. Sadece Latin Amerika’daki kadınların değil, tüm dünyadaki kadınların özgür ve direnişçi olmasını umuyorum.”
Haber: Sorgul Şexo / NûJINHA