Hesekê’de devam eden Edebiyat Haftası, üçüncü gününde “Suriye’deki Kadın Yazarlar: Erkek Egemen Toplumda Yayıncılık Sorunları” başlıklı seminerle sürdü
Edebiyat Haftası bu yıl Cizir Kantonu’nun Hesekê kentinde 3 Mayıs’ta başladı. Üçüncü gününde kadın edebiyatçılara odaklanan önemli bir seminerle devam etti. “Suriye’deki Kadın Yazarlar: Erkek Egemen Toplumda Yayıncılık Sorunları” başlıklı seminerde, savaşın ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin gölgesinde üretim yapan kadın yazarların karşılaştığı engeller gündeme taşındı.
Etkinlikte, Hena Mîna Roman Ödülü sahibi yazar Necah Brahîm konuşmacı olarak yer aldı. Suriye edebiyatında kadınların tarihsel sürecine ışık tutan Necah, özellikle Baas rejimi dönemindeki baskılara dikkat çekti. Kadın yazarların yalnızca eser üretme aşamasında değil, bu eserleri yayımlama ve görünür kılma sürecinde de ciddi engellerle karşılaştığını vurgulayan Necah, edebiyatın erkek egemen bir çevrede şekillenmesinin kadınların sesini bastırdığını ifade etti. Necah, edebiyat alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının sadece kadınlar için değil, toplumun kültürel gelişimi açısından da hayati olduğunu dile getirdi.
Seminerin ardından edebi etkinlikler şiir dinletileriyle devam etti. Şairler Leyla Reşo ve Dilîn Ebdurehman Kürtçe şiirleriyle sahne alırken, Samiya İbrahîm ve Feyrûz Reşik ise Arapça şiirlerle dinleyicilere güzel anlar yaşattı.
Edebiyat Haftası’nın üçüncü gün programında kadınların özgürlüğü ve yaratıcılığı önündeki engellerin aşılması gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda, edebiyatın bir mücadele alanı olduğuna işaret edilerek, genç kuşakların toplumsal cinsiyetçiliğinden uzak, daha eşitlikçi ve özgürlükçü bir edebi atmosferde yetişmesinin gerekliliği ifade edildi.
Kürt Edebiyatı ve engeller
Edebiyat haftasında ayrıca Kürt Edebiyatı önündeki engeller de tartışıldı. Edebiyat Haftası’na ilişkin konuşan yazar Kemal Necim, Edebiyat Haftası’nda bölgenin yaşadığı acılara dikkat çekmek istediklerini belirterek, “Bu etkinlikle bölgenin yaşanmışlıklarını daha geniş kesimlere ulaştırmak istiyoruz. Bölge halkı büyük acılar yaşadı. Bu acıların son bulması için diyalogların geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu tür etkinlikler diyalog zeminlerini güçlendirir” dedi.
Necim, onlarca yıldır sistematik saldırıya uğrayan Kürt Edebiyatı’nın önündeki engelleri aşmanın yollarını aradıklarını ifade etti. Necim, “Devrimin başlamasından bu yana Edebiyat Haftası gibi etkinliklerle edebiyatı geliştirmeyi amaçladık. Edebiyatçıların bu alanda karşılaştıkları zorlukları tartışabilecekleri ortam oluşturmak istedik. Edebiyat alanının yeniden inşa edilmesi için gerçek bir fırsat duruyor önümüzde. Eski rejimin baskısını kırarak edebiyatı daha iyi yerlere taşımak istiyoruz” dedi. 8 Mayıs’a kadar devam edecek olan Edebiyat Haftası’nda 3 seminer ve 3 panel düzenlenecek. Etkinlikte Kürtçe ve Arapça şiir ve hikayeler de okunacak. Etkinlik edebiyatçılar ve edebiyatseverler tarafından ilgiyle takip ediliyor.
DIŞ HABERLER