Jin Dergi’nin 115. sayısı “Kürtçe: Yasak, Hak, Gelecek” kapağı ile yayımlandı
Jin Dergi, 115. sayısında; Kürtçeye yönelik baskı ve yasaklamalara dikkat çekerek bununla başa çıkma yöntemlerini ele alıyor.
Dilan Taşdemir, “Em Li Virin: Yüzyıllık İnkâra Karşı Bir Varoluş Mücadelesi” başlıklı yazısında, Kürtçeye yönelik yüzyıllık inkâr politikalarını tarihsel bir perspektifle değerlendirirken, bu politikaların aşılması için atılabilecek adımları tartışıyor.
“Hakikatin Taşıyıcıları, Anadilin Koruyucuları ‘Kadınlar’” başlıklı yazısında Cemile Turhallı, Kürt kadınlarının anadili yaşatma ve aktarma çabalarını görünür kılarak, dil hakkının savunulmasında kadınların üstlenebileceği rolleri öne çıkarıyor.
Dilan Güvenç, “Türkiye’de Kürtlerin Anadilde Eğitim Deneyimi” başlıklı yazısında, anadilde eğitimin önündeki engelleri somut örneklerle ortaya koyuyor ve bu alanda izlenebilecek politikaları tartışmaya açıyor.
“Dil Olmadan Özgürlük, Özgürlük Olmadan Sağlıklı Olunmaz!!!” başlıklı kolektif yazısında SES Öğrenci Komisyonu, Kürtçenin yok sayılmasının bireysel ve toplumsal sağlığı nasıl etkilediğine dikkat çekerek, sağlık hizmetlerinde anadilin kullanımı için öneriler sunuyor.
Berfin Suh, “Evden Sokağa, Sözden Direnişe!” yazısında, Kürtçenin özel alanlardan kamusal alana taşınmasının önündeki görünmez engelleri sorgularken, dilin kamusal alanda nasıl yeniden var edilebileceğine değiniyor.
“Bu Yazının Mahrem Tutulmasına İtina Edilecektir” başlıklı yazısında Şükran Demir, Kürtçenin Türkiye tarihinde yasaklanmasına belgeler ışığında dikkat çekiyor.
Yeni sayıdaki tüm başlıklar şöyle:
Em Li Virin: Yüzyıllık İnkâra Karşı Bir Varoluş Mücadelesi / Dilan Taşdemir
Hakikatin taşıyıcıları, anadilin koruyucuları “Kadınlar” / Cemile Turhallı
Türkiye’de Kürtlerin Anadilde Eğitim Deneyimi / Dilan Güvenç
Dil Olmadan Özgürlük, Özgürlük Olmadan Sağlıklı Olunmaz!!! / Ses Öğrenci Komisyonu
Evden Sokağa, Sözden Direnişe! / Berfin Suh
“Bu Yazının Mahrem Tutulmasına İtina Edilecektir” / Şükran Demir
Yazıları okumak için tıklayınız
HABER MERKEZİ