Amed’de ilan edilen Birlik İnsiyatifi’ni değerlendiren insiyatif delegeleri, birliğin demokratik toplumun inşasında rol alacağını söyledi
Selman Çiçek
Amed’de Kürdistani siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, inanç ve demokratik kurumların temsilcileri ile seçilmişler Çand Amed Kongre Merkezi’nde “Birlik İnisiyatifi”nin ilanını gerçekleştirdi. İnisiyatif delegeleri, birlik inisiyatifinin kuruluş amacını ve hedeflerini gazetemize değerlendirdi.
İnisiyatif çağrıcılarından ve yürütücülerden olan Hasan Özgüneş; birliğin isminin sürecek tartışmalar sonucunda vereceklerini söyledi. Birlik içerisinde Kürdistani bütün kurumlar, inançlar ve halkları içinde temsil ettiğini söyleyen Özgüneş, “Yüzde 60’ı da aydın, yazar, kanaat önderi, eski siyasetçiler, eski kurum temsilcileri, ya da bağımsız şahsiyetler de katıldı. Bizler 301 delegasyonu hedef aldık. Örgütlülüğümüzü büyütürsek bu sayıyı 500 kadar çıkaracağız. Sekretaryası var. Seçilirse 33 kişiden oluşacak. Bunların eşsözcüleri olacak. Kadın, doğa, işçi, sağlık, eğitim vb. diğer alanlarda Kürdistan halkının her kesimine inisiyatifte yer vereceğiz” diye konuştu.
Ulusal birliği sağlayacağız

Amaçlarının başta Kürt sorunun çözümü olduğunu söyleyen Özgüneş, “Sorunları çözeceğiz. Demokratik, politik, ahlaki, demokratik ulus kapsamında demokratikleşme, zindanları boşaltma, Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamak, savaş ve çatışmayı ortadan kaldırma, diğer Kürdistan parçalarıyla iletişim kurma gibi hedefler var. İleri de Bütün Kürdistan’ın birliğinin sağlanmasına destek vermek. Bu birliği oluşturmak hedeflerimiz var. İstanbul, Kocaeli, Marmara, Akdeniz, Konya Ankara gibi kentlerinde temsiliyeti de sağlayacağız. Kadın özgürlüğü bizim için çok önemli. Kadın ve erkek temsiliyeti bizde yarı yarıya. Gençler var, Kürdistan’daki inanç örgütlerinin ve Kürdistan’daki her kentin temsilcisi var” diye belirtti.
Sürecin tarihi bir süreç olduğunun altını çizen Özgüneş, “Kürt halkı ve özgürlük güçleri yıllardır her zaman demokratik yol ve yöntemlerle, parlamento da Kürt ve demokrasi sorunun çözülmesini istemiştir. Bu inisiyatif bu süreci o nedenle destekleyecek. Üzerine düşen tarihi rolü de oynayacaktır. Amacımızda Türkiye’nin demokratikleşmesi ve başta Kürt sorunu olmak üzere ülkedeki sorunların çözülmesidir” dedi.
Kürtlerin statüsü için çalışacaktır

Kongre delegelerinden Raci Bilici ise inisiyatife ilişkin şu sözleri sarf etti:
“PKK kongresi ve bugün burada ilan edilen birlik inisiyatifi denk geldi. PKK kongresi ile birlikte yeni bir süreç başlayacak. Bu temelde bu sürece uygun bir ortam oluşturulması lazım. Bu İnisiyatif ile oluşturulmak istenen Kürtlerin birliği ve bir araya gelmesidir. Kürdistan topraklarında bulunan bütün topluluklar, kesimler, farklılıklar ve inançların yer alacağı ve kendini ifade edebileceği bir inisiyatiftir, bir birliktir. Bu da önümüzdeki süreçlerde önemli bir katkı sunacaktır. Çünkü; bundan sonraki süreç tamamıyla Kürdistan coğrafyasında yaşayan bütün inançların, kültürlerin ve etnik kimliğe sahip herkesin artık kendi kimliğini, kültürünü yaşatacak, geliştirecek ve belli bir statüye kavuşturacak. Bu birlik buna çok hizmet edecektir. Herkes bir arada hem katkı sunacak hem de dışlanmayacak, ötekileştirilmeyecektir. Herkes bir arada olacaktır. Bu son derecek önemlidir. Bu birlik bu şekilde amacına ulaşırsa, hedeflerine ulaşırsa önümüzdeki sürece çok katkı verecektir.”
Birlik statü ve sisteme dönüşmeli

İnisiyatifin Divan Üyesi DEM Parti Milletvekili Salihe Aydeniz, Kürtlerin Lozan’dan bu yana birlik meselesinin hep sorun olduğunu söyledi. Kapitalist sistem Ortadoğu’yu dizayn ederken başta Kürtleri parçalayarak ulus devleti inşa ettiğinin altını çizen Aydeniz, “Geçen bu yüzyıllık süreç içerisinde Kürtler hep mücadele etti. Özellikle son elli yıllık bedellerle geçen mücadele Kürtleri bugün hem örgütsel hem toplumsal hem de siyasal olarak başat aktör rolüne getirdi. Bu başat aktör olma meselesinin bugün artık kalıcı birlikteliğe, statüye ve sisteme dönüşmesi gerekiyor. Ortadoğu’nun kadim halkları olan Kürtlerin hala yaşadıkları devletlerin içerisinde kimlik olarak tanınmamış olmaları büyük bir eksiklik ve demokrasi ile bağdaşmayan bir mesele ve o yüzden aslında bu konferansın amacı Kürtlerin yüzyıllık kaderlerini değiştirmek ve bu kaderi değiştirirken de kendi kendini yönetebilmesinde, toplumsal barışı sağlamada bu inisiyatif aktif rol almalıdır. Kürt sorunun demokratik çözümünde toplumsal kesimlerle beraber rolünü üstlenmeli ve birlikte hareket ettiğini beyan ederek bu çalışmayı yürütmesini hedefliyor” diye konuştu.
Kazanımları koruyacağız ve büyüteceğiz
İnisiyatifin bir yıldır çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Aydeniz, “Bütün Kuzey Kürdistan’da ve Türkiye’de yaşayan halklar, inançlar, kadınlar ve gençler ile yürütülen bir çalışmaydı. Artık Kürtlerin yüzyıl sonra gelinen aşamada başat aktör olma gibi bir kazanım var, bu kazanımı kalıcı hale getirilmesi, korunması ve büyütülmesi gibi bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğunda birinci adımı birlik oluşturmaktı. Bugün yönelimlerin en çoğu Kürtlerin kendi içerisinde birlikte olmayışından kaynaklanıyor. Bundan dolayı böyle bir çalışma önümüze koyduk. Bugünde birlik inisiyatif olarak ilan edilecek. 26 Nisan’da Rojava’da Kürtler birlikteliğini ortak bir tutum ile bir konferans gerçekleştirdi. Bizlerde Bakur Kürdistan olarak geniş katılımlı bir meclis oluşturduk. Bu meclisin birde yürütmesi olacak. Bu meclis, önümüzdeki süreçlerde Kürt sorunun çözümü, Kürtçe dilinin statüye kavuşması, ekolojik tahribatların, kadın katliam ve kırımın önüne geçilmesi ve Kürtlerin yerel alanda kendi kendini yönetmesi noktalarında mücadele edecektir. Çalışmalar yürütecektir. Diplomasi çalışması yürütecektir” diye belirtti.
Demokratik Toplum inşasında rol alacak
İnisiyatifin, Kürtlerin birlikte mücadele etmesi gerekliliği ve ihtiyacı üzerinden yürütülen bir çalışma olduğunu söyleyen Aydeniz şu sözlerle konuşmasını sürdürdü:
“27 Şubat’ta Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın çağrısı da bu birliğin bir parçası olduğunu çok net gören bir yerden bakıyoruz. Çünkü; o çağrı barış ve demokratik toplumun inşa çağrısıydı. Birlik inisiyatifi de; Kürtlerin kendi aralarında birliğini oluşturarak demokratik toplumun inşasının bir boyutunu yürütecektir. Bu çalışma o çağrının bir adımı olarak değerlendiriyoruz ve öylede görüyoruz. O çağrıyı da büyüten, sahiplenen ve o süreci kalıcı barışa evrilmesinin birinci rolünün bu inisiyatifin üzerinde olduğunu gören bir yerden çalışma yürütüyoruz. Buna bağlı olarak 5-7 Mayıs tarihleri arasında PKK kongresini yaptığını öğrendik. Şu noktada Kürt halkının verdiği bedellerle mücadele ile bir noktaya gelindi. Bundan sonrası demokratik siyasetin, kadının, gençliğin ve bütün siyasi yapıların Kürtlerin kazanımlarını koruma yükümlüğü vardır. PKK kongresinde çıkan sonuç tarih bir dönemeçtir. Bu tarihi dönemecin üzerimize yüklediği sorumluluklar var. Bu sorumlulukla bundan sonra Kürtlerin varlığı, anadili, kendi kendini yönetme meselesinin siyasetini, toplumsal ayağını ve örgütlemesini yürütmenin rolü de bu inisiyatifin üzerindedir. Bugüne kadar bedel ödeyen herkesi saygıyla anıyoruz; o bedellerin bıraktığı miras üzerinden bu çalışma yürüyecektir.”
Kürtlerin birlik çağrısıdır

Kongre delegelerinden İmam Taşçıer ise inisiyatif ile ilgili şu sözleri sarf etti:
“Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Kürtlerin hakları inkar edildi, hiçbir zaman verilmedi. Hatta imha, jenosid çalışmaları oldu. Dersim’de, Koçgiri’de ve benzeri Kürdistan’ın değişik yerlerinde her zaman dedelerimiz, atalarımızın dediği şuydu; Kürtler kendi aralarında birlik oluşturamadığı için hak ve hukuklarını elde edemediler. Ulusal birliğin kökü daha çok derinlere dayanan bir özlemle Kürdistani bir birliğin oluşması için her zaman çalışmalar yapıldı. En son 2013’te Sayın Öcalan’ın, Sayın Barzani’nin ve Sayın Celal Talabani’nin çağrısıyla Hewler’de bütün partiler bir araya geldi. O çalışma yarım kaldı. Bu çalışma o çalışmanın da devamıdır. Kürdistan’da Kürt halkının ulusal birliğini oluşturmamasından dolayı bugün statüsüz kalmış, dilden yoksun, haklarından yoksun kalmıştır. Bu çalışma Kürtlerin ve Kürdistan’da yaşayan diğer halklarla beraber Kürtlerin birlik çağrısıdır. Bu birlik, bir insiyatif oluşturdu. Bu insiyatifte tüm kesimlerin ortak bir çalışmasıdır. Bu toplantının temel amacı aynı zamanda sürece uygun çalışmadır. Sayın Öcalan’ın çağrısıyla demokratik toplum süreci başladı. Bu inisiyatif, bu çağrıyı destekliyor, sahip çıkıyor ve çağrının bir parçası olmaya ve onu örgütlemeye de çalışacaktır. Bu inisiyatif, demokratik toplumun inşası için rol üstelenecektir.