Son 50 yıla damgasını vuran PKK, 12. Kongresini 232 delegenin katılımıyla gerçekleştirdi. Kongrede konuşan PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, ‘Bu son değil, yeni bir başlangıç’ vurgusu yaptı
Kürdistan İşçi Partisi (PKK), cumhuriyetin ilanından bu yana Kürtlere dönük imha ve inkar politikalarına karşı başlatılan isyanın son halkası oldu. Tarihe “29. Kürt İsyani” olarak geçen PKK, son 50 yıla damgasını vurdu. PKK, Kürt Halk Önderi Abdullahj Öcalan’ın 27 Şubat tarihli “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” üzerine 12’nci Olağanüstü Kongresi’ni 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdi.
232 delege katıldı
Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, kongre, “Medya Savunma Alanları”nda iki farklı bölgede eşzamanlı ve paralel olarak gerçekleştirildi. Kongreye, aralarında PKK Yürütme Kurulu üyeleri, PKK Merkez Komite üyeleri, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi eşbaşkanları ve konsey üyeleri, HPG Askeri Konseyi üyeleri, KJK ve PAJK koordinasyonu üyelerinin de olduğu 232 delege katıldı.
Kongrenin yapıldığı salonlara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile farklı tarihlerde hayatını kaybeden hareketin öncü kadrolarının fotoğraf ve posterlerini astı. Yine 3 Mayıs’ta hayatını kaybeden DEM PArti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in posteri asıldı.
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından kongre divanı seçildi. PKK Yürütme Komitesi üyeleri Duran Kalkan ve Xalîde Engîzek, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, PKK Merkez Komite üyesi Hêlîn Ümit ve PAJK Koordinasyon Üyesi Raperin Munzur, kongre divanı olarak seçildi. Ardından kongre gündemlerine geçildi.
Kalkan: Son değil, yeni bir başlangıç
Kongrenin açılış konuşmasını PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan yaptı. Konuşmasına Haki Karer, Ali Haydar Kaytan (Fuat), Rıza Altun ve Sırrı Süreyya Önder şahsında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Kalkan, PKK’nin feshinin “bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu” söyledi. Kalkan, “Bu kongremiz diğer kongrelerden farklı tabii. Bir yönüyle biraz birinci kongre ile karşılaştırılabilir. PKK’yi tarihsel olarak sonlandırma ve tarihi yerine oturtma amacıyla gerçekleştirilmiş bir kongre oluyor. Tabi bu bir son değil, böyle bir sonuçlandırmayla yeni çıkışların önü açılmak isteniyor. Yeni çıkışlara imkan ve fırsat tanınmak isteniyor” dedi.
‘PKK Apocu çizginin örgütlenmesi oldu’
PKK örgütlenmesinin çekirdek yapılanmasının ilk önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan etrafında şekillendiğini belirten Kalkan, daha sonra “Apocular”, “Kürdistan Devrimcileri”, “Kürdistan Devrimci Gençlik Birliği” gibi isimlerle tanındıklarını belirtti. Kalkan, “1978 sonunda da kendisini parti olarak örgütleme ihtiyacı duydu ve ‘Partiya Karkerên Kürdistan’ ismi böyle oluştu. PKK olarak doğmadı yani. Bir defa bu gerçekliği bilmekte fayda var. Ama PKK tabi ki Apocu çizginin örgütlenmesi oldu. O özü aldı ve onun biçimlenmesini geliştirmeye çalıştı. Apocu militanlık, PKK militanlığı bu esaslar üzerinde gelişti” diye kaydetti.
“Bu kongre birinci kongreye benziyor. Ama nasıl?” diye kaydeden Kalkan, şunları kaydetti: ,
“Orada bir yeni başlangıç için büyük bir irade vardı, burada o başlangıcı tarihsel olarak sonlandırma temelinde büyük bir irade var. Fakat, sonlandırıp bitirme değildir bu. PKK’nin kuruluşundan çok daha güçlü ve iddialı bir biçimde yeni çıkışlar, kuruluşlar için ön açma, zemin oluşturmak üzere bir sona erdirme oluyor.”
Abdullah Öcalan’ın kongreye ilişkin perspektiflerinden hazırlanan politik rapor okundu. Daha sonra PKK Merkez Komite raporu okundu. Raporda “PKK’nin Kürdistan’ın son 50 yılına damgasını vurduğu, yok olmanın eşiğine gelen Kürtlüğü yeniden dirilttiği” vurgulandı.
“PKK, Kürt tarihi açısından yeni bir milat ve Kürdistan’da yeni özgür Kürtlüğün doğuşu olmuştur. Kürdistan’da özgür yaşama ve demokratik ulus toplumuna bu temelde ulaşılmıştır” denilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Birinci Kongre ile partinin resmen kuruluşu, ulusal yok oluşa giden tarihe radikal bir müdahaleydi ve yeni özgürlük tarihinin başladığının kararı ve ilanıydı. 12. Kongremiz de PKK ile yürütülen bir dönemi sona erdirme ve söz konusu özgürlük tarihinde yeni bir dönemi başlatmanın önünü açmayı ifade ediyor.”
‘Kürdistan tarihinin en şanlı dönemini yaratmıştır’
Kuruluş kongresinin esas olarak Kürt halkına hitap eden bir çağrı olduğunun belirtildiği raporda, 12’nci kongrenin “tüm ezilen kesimlerin ve halkların kurtuluşunu başlatacak yeni bir mücadelenin önünü açmayı hedeflediği” kaydedildi. Raporda, “PKK’nin örgütsel yapısını feshederek PKK adıyla çalışmaları durdurmak ve temel strateji olarak silahlı mücadeleyi sona erdirmek, Kürt özgürlüğünü ve her alanda demokratik toplum mücadelesini yeni stratejiler ve örgütlenmelerle yürütmenin önünü açmak anlamına geliyor” denildi.
“PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi devrimci özgürlük hareketinde mutlak bir son değil, tersine yeni bir başlangıçtır. Apocu Hareket, PKK adıyla yürüttüğü dönemi sonlandırıyor, PKK’yi tarihsel yerine oturtuyor ve kendisi için yeni bir dönemin önünü açarak böyle bir dönemi başlatıyor” denilen PKK MK raporunda, şunlar kaydedildi:
“PKK, Kürdistan tarihinin en şanlı dönemini yaratmıştır. PKK’lilik, Kürt kahramanlığının, yiğitliğinin, cesaret ve fedakârlığının adı olmuştur. Kadın özgürlüğü temelindeki özgür Kürt varlığını ve yaşamını temsil etmektedir. Kürt hakikatinin Apocu çizgide yeniden yaratılmasıdır. Kürdistan’da onur, şeref, bağlılık, fedailik çizgisindeki cesaret ve fedakârlık, dayanışma ve paylaşım PKK ile yeniden anlam bulmuştur. Apocu Hareket, PKK ismiyle tüm bunları yaratmıştır ve şimdi de 12. Kongre ile bu hakikati Kürdistan tarihindeki şerefli yerine oturtmaktadır. Bütün bunları tamamen kendi öz iradesi ve kararıyla, özgür yaşam ve demokratik toplumda daha ilerilere gidebilmek için yapmaktadır. PKK, her zaman Kürdistan tarihinin gerçek kahramanlık ve özgürlük hareketi olarak anılacak ve yaşayacaktır.”
Kararlar oy birliği ile alındı
Siyasal-askeri süreç değerlendirmelerinden sonra “yeni mücadele dönemi” gündemine geçildi. 3 gün süren kongrede, çok boyutlu ve yoğun değerlendirme, tartışma ve tespitler yapıldı. Kongre Hazırlık Komitesi tarafından hazırlanan, “Önderlik, Şehitler, Gaziler, PKK’nin Örgütsel Varlığı ve Silahlı Mücadele Yöntemi ile Demokratik Toplum İnşası” karar tasarıları üzerine tek tek tartışmalar yürütülerek karara bağlandı. Yoğun ve incelikli tartışmaların yaşandığı kongrede, karar tasarılarının tamamı oybirliğiyle kabul edildi.
‘Önder Apo tarafından yönetilmek şartıyla’
Kongrede, en yoğun tartışılan ve kamuoyunda merakla beklenen ve PKK’nin feshini öngören “PKK’nin Örgütsel Varlığı ve Silahlı Mücadele Yöntemi” karar tasarısı oldu. Yapılan kapsamlı değerlendirme ve tartışmaların ardından “Pratikleşme süreci Önder Apo tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı” kararı alındı.
PKK’nin 12’nci Olağanüstü Kongresi, “Bijî Serok Apo”, “Jin, Jiyan, Azadî” ve “İnsanlıkta ısrar, sosyalizmde ısrardır” sloganlarıyla son buldu. İki farklı alanda paralel ve eş zamanlı olarak yapılan kongrede, sonuçların birleştirildikten sonra kamuoyuyla paylaşılacağı kararlaştırıldı.
İSTANBUL