DEM Parti, sürecin başarısı için Abdullah Öcalan’ın özgür çalışma koşullarının sağlanması amacıyla mücadele etme ve süreci ‘inşa edici ve kurucu’ bir perspektifle ele alacak
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın ardından, ateşkes kararı alan PKK’nin 12’nci kongresiyle “yeni bir başlangıç” olarak duyurduğu silahsız mücadele kararı, partilerin de yeni siyasi stratejiler geliştirmeye sevk ettiği hissedilmeye başlandı. Kürt sorununun siyasal ve demokratik bir zeminde çözülmesi için mücadele eden partilerin ardılı olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), izlenecek yeni yol ve yöntemleri belirlemek için toplanma kararı aldı. Eş Genel Başkanlar Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğlulları başkanlığında 10 Mayıs’ta toplanan DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yeni dönemde izleyeceği stratejileri belirledi. Abdullah Öcalan’ın çağrısı ve PKK’nın kararlarının önemli bir eşik olarak değerlendirilen toplantıda, barışın artık ulaşılabilir bir hedef haline geldiği değerlendirmesi yapıldı. Toplantıda, örgütlü toplum inşası, yeni ittifak arayışları, halk toplantıları ve toplumsal müzakere süreçlerinin genişletilmesi gibi başlıklarda kapsamlı kararlar alındı.
Barış gerçekleşebilir hedef
Abdullah Öcalan’ın çağrısı ve PKK’nin aldığı kararların “önemli bir eşik” olarak yorumlandığı toplantıda, “barışın bir hayal olmanın ötesine gerçekleşebilir bir hedef” haline geldiği tespiti yapıldı. MYK toplantısında, bu hedefin hızlı bir şekilde hayat bulması için çalışmaların da hızlandırılmasına ihtiyaç olduğu değerlendirmesi yapıldı. Partinin ilgili kurullarında sürece ilişkin kapsamlı değerlendirmelerin yapılmasına ihtiyaç olduğu görüşünün ön plana çıktığı toplantıda, DEM Parti’nin yeni süreci “inşa edici ve kurucu” bir perspektifle ele almasında görüş birliğine varıldı. MYK toplantısında demokratik gelişim ve barışın hedefine ulaşması, kalıcı hale gelmesinin yol ve yöntemleri tartışılarak ittifakların geliştirilmesi, toplumsal dinamiklerle ilişki kurma, bu ilişkileri geliştirmenin sürecin başarısına önemli katkılar sunacağı görüşü hakim geldi. Bunun hayata geçirilmesi için de en yakın zamanda çalışmalara başlanması gerekliliğine işaret edilen toplantıda, “Toplumu birleştirmek, tüm hak ve özgürlüklerin yegane garantisi olacak örgütlü bir toplum yaratmak ve toplumu savunmak görevimizdir” belirlemesi yapıldı.
Süreç halkla tartışılacak
Sürecin baş aktörü Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin de gündeme geldiği MYK toplantısında, Abdullah Öcalan’ın süreci başarıya ulaştırması için ona katkı sunma, barış çabasının güçlendirilmesi için ev ev, işyeri iş yeri, okul okul tartışma yürütme kararı alındı. MYK toplantısında, cezaevinde bulunan tutsaklara ve 40 yıllık süreçte yaşamını yitirenlerin durumuna dikkat çekilerek, bu kesimlere yönelik “barış borçları” olduğu vurgusu yapıldı.
Yeni yöntemler
Siyasetin dönemin ruhuna uygun geliştirilmesine dair izlenecek yöntemlerin ele alındığı toplantıda, siyaset kurumunun yeni yol ve yöntemlerle büyütülmesi konusunda görüş birliği hakim oldu. Geliştirilecek yöntemler arasında Abdullah Öcalan’ın özgür çalışma koşullarının yaratılması konusunda mücadele yürütülmesi karar altına alındı. Bu konuyla ilgili de Türkiye’de bulunan farklı kesimler ile görüşmeler sağlaması, Abdullah Öcalan’ın özgür çalışma koşullarının sağlanmasının barışın sağlanmasında belirleyici bir etkiye sahip olacağının anlatılmasın gerekli olduğu sonucuna varıldı. MYK’da ayrıca sürecin hızlandırılması gerektiği üzerinde de ortaklaşarak, bunun sorumluluğunun iktidar ve devlette olduğuna dair değerlendirmeler yapıldı. MYK’da, “Bir an önce hukuki zeminde gerekli adımların atılarak bu süreç bir başka aşamaya taşınmalıdır” değerlendirmesi de yapıldı.
Önümüzdeki dönem programları
MYK toplantısında, eş genel başkanlar ve partinin kurullarının önümüzdeki dönem programları da çıkartıldı. Programa göre Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet; Süleymaniye’de bugün başlayan ve iki gün sürecek Uluslararası Kadın Konferansı’na (NADA) katılacak. MYK ayrıca 17-31 Mayıs Uluslararası Kayıplar Haftası kapsamında yapılacak eylem ve etkinliklere MYK üyeleri dahil olmak üzere tüm il ve ilçe örgütlerinin katılımının sağlanması ve kayıp yakınlarını ziyaret etmesini karar altına aldı.
Toplantıda, İbrahim Kaypakkaya, Hâkî Karer ve Dörtler’in ölüm yıldönümünde kapsamlı bir açıklama yapma ve mezarları başında anma etkinlikleri düzenleme önerileri de kabul edildi.
Toplantıda, Abdullah Öcalan’ın çağrısının ardından başlatılan ev ziyaretlerinin devam etmesi, milletvekillerinin bu ziyaretlerde bulunması, yeni bir halk toplantıları programının çıkarılmasına karar verildi.
Farklı kesimlerle bir araya gelinecek
Toplantıda siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve farklı kesimler ile görüşme ve bir araya gelme için bir planlama yapılması da karar verildi. MYK toplantısında, planlama için Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonu’nu görevlendirilmesi karar altına alındı.
Toplantıda ayrıca inanç grupları ile de bir araya gelinmesi gerektiği tartışıldı ve bunun için Halklar ve İnançlar Komisyonu’nun bir planlama çıkarılması kararı alındı. MYK toplantısında Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ve Yerel Yönetimler Kurulu ile Dil ve Kültür Komisyonu’nun da bir planlamaya gitmesi istenildi.
Haber: Mehmet Aslan / MA