PKK’nin kongre kararlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten AP Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, ‘Bu fırsat heba edilmemelidir. Bu aşamada Meclis de sürece dahil olmalıdır’ dedi
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşılan “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın ardından yeni bir süreç başladı. Çağrının ardından 1 Mart’ta ateşkes kararı alan PKK, 9 Mayıs’ta 12. Kongresi’ni topladığını ve 12 Mayıs’ta ise kararlarını açıklayarak çalışmalarını sonlandırdığını duyurdu.
Bu gelişmeyi ve süreci değerlendiren Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, kararın tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Demokratik standartlar
Nacho Sánchez Amor, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci ve demokratik standartlarının PKK etrafında olanlar ve Kürt sorununun çözümüne dair ihtimallerle yakından bağlantılı olduğunu ifade ederek, katılım sürecinin demokrasiyle ilgili zorunlu kriterleri içerdiğini ancak Türkiye’nin mevcut durumunun böyle bir ilişkiyi sürdürmeye imkan tanımadığını kaydetti. Katılımın yanında bir diğer hattın ortak çıkarlar olduğunu söyleyen Nacho Sánchez Amor, ortaklığın siyasetle daha yakından ilişkili olduğunu belirtti. Nacho Sánchez Amor, “Katılım sürecini yeniden başlatmak için herhangi bir koşul bulunmuyor. Aynı zamanda Türkiye ile ilişkiyi sürdürmemiz gerektiğini de net biçimde dile getiriyoruz. Çünkü Türkiye çok önemli bir komşu ve ortaktır” değerlendirmesinde bulundu.
‘TMK demokrasinin önündeki engel’
Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK) eleştiren Nacho Sánchez Amor, “Sorun sadece yasanın varlığı değil aksine onun uygulanma şeklidir. Bu nedenle özellikle siyasi düzeyi yüksek her davada yer alan İstanbul savcısını işaret ediyorum. Bu davalarda hep İstanbul savcısı yer alır çünkü yargıda siyasi iktidarın uzun kolu gibidir. Terörle mücadele yasası ciddi bir sorundur ve bu yasa, sadece gerçek teröristlere karşı değil, belediye başkanlarına, öğrencilere, aktivistlere, gazetecilere, avukatlara, doktorlara karşı da kullanılmaktadır” diye belirtti.
TMK’nin Türkiye’yi gerçek bir demokrasi olarak görmelerinin önündeki en büyük engel olduğunun altını çizen Nacho Sánchez Amor, “Ancak PKK’nin silahları bırakması harika bir haber. Bu kapsamda Abdullah Öcalan’ın çağrısını da memnuniyetle karşıladık. PKK’nin ve Kürt hareketinin tarihi lider olarak Öcalan’ın işaretini takip etme kararını da memnuniyetle karşılıyorum. Bu karar ülkede yeni bir umut yaratıyor ve bu fırsat heba edilmemeli. Bu yeni bir fırsat penceresidir ve yeni bir tarihi imkandır. Bu aynı zamanda terörle mücadele yasasına artık ihtiyaç duyulmamasının bir başka nedenidir” ifadelerini kullandı.
Yeni bir yasa
Avrupa ile daha uyumlu bir “terörle” mücadele yasası oluşturmanın mümkün hale geleceğini söyleyen Nacho Sánchez Amor, Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’ye yasayı değiştirmesi talebini sürekli yaptığını hatırlattı. Yasadaki değişikliklerin Türkiye’ye vize serbestisi gibi fırsatlar sunabileceğini belirten Nacho Sánchez Amor, “Eğer ortada acil bir terör tehdidi yoksa farklı bir hukuki düzenleme ile bu yasa ele alınabilir ve böylece gerçek bir demokrasi olarak kabul edilmenin önündeki engellerden biri ortadan kalkar. Bu da Kürt hareketi, Kürt talepleri, CHP’nin talepleri ve aktivistlerin yanı sıra toplumdaki eleştirel tüm unsurların terörizmle suçlanmaması için uygun ortamı yaratır. Bu nedenle iki konu birbiriyle bağlantılıdır. Katılım sürecinin askıya alınmış olması ile bu katı hukuk çerçevesine ve onun gerçek teröristler için yazılmış olmasına rağmen ülkedeki herhangi biri için kullanılmasına gerek kalmaması birbirine bağlıdır. Çünkü terörizmle suçlanan kişilerin listesi ülkenin yarısı kadardır” diye konuştu.
‘Meclis sürece dahil olmalı’
Nacho Sánchez Amor, Türkiye’nin Kürt sorununu yasalar çerçevesinde çözmesi gerektiğini belirterek, bu aşamada Meclis’in de sürece dahil olması gerektiğini kaydetti. Nacho Sánchez Amor, “Görüşmeler muhtemelen kamuya açık olmayacak ancak parlamentoyu bu sürece dahil etmeliyiz. DEM Parti bu işi çok iyi yapıyor. Öcalan’ın muhatabı olmak bakımından çok iyi bir iş çıkarıyorlar. Aynı zamanda ülkedeki hemen her siyasi partiyle görüştüler. Herkes onların kilit bir aktör olduğunu biliyor” dedi.
‘AB sürece dahil olmaya hazır’
AB’nin sürece dahil olup olmaması konusunda Nacho Sánchez Amor şunları söyledi: “Avrupa Birliği olarak çağrılırsak bu işe dahil olmaya hazırız. Eğer bizden yardım istenirse ve faydalı olacağımız düşünülürse, çok memnun oluruz. Ama herhangi bir davet ya da ilgili yetkililerle konuşmadan bu meseleye atlamak olmaz. Davet edilmemiz hâlinde büyük memnuniyet duyarız ama bu Türkiye’nin iç meselesidir. Sürece başka aktörleri dahil edebilecek tek ülke Türkiye’dir.”
Kaynak: Hivda Çelebi / MA