Demokratik Birlik İnisiyatifi Eşsözcüsü Mehmet Kamaç, en temel başlıklarının ulusal birlik olduğunu, PKK kongresi ile birlikte kendilerine daha çok görev düştüğünü söyledi
Demokratik Birlik İnisiyatifi, 11 Mayıs’ta çalışmalarına başladı. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, inanç ve demokratik kurum temsilcileri ile seçilmişlerin bir araya gelerek oluşturduğu İnisiyatif, inkâr edilen, sömürülen ve haksızlığa uğrayan tüm toplumsal kesimlerin hak ve taleplerinin savunuculuğunu üstleniyor. Her türlü baskı, asimilasyon ve antidemokratik uygulamalara karşı net bir duruş sergileyerek, demokratik ve özgür bir yaşamın inşası için mücadele etmeyi hedeflediğini ortaya koyan Demokratik Birlik İnisiyatifi Eşsözcüsü ve DEM Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç, konuştu.
Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin yaklaşık 11 aylık bir çalışmanın sonucu oluşturulduğunu ifade eden Mehmet Kamaç, şunları paylaştı:
“PKK’nin kongre açıklamasıyla bağlantılı bir çalışma değildir. Bu coğrafyada yok sayılan, inkâr edilen, asimile edilmeye çalışılan, tarih boyunca varlıkları bir şekilde ortadan kaldırılmaya çalışan kesimlerin bir araya gelip, ortak bir çatı altında temel haklarının savunulacağı bir şeye ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaçtan kaynaklanan bir çalışmanın ürünü Demokratik Birlik İnisiyatifi. Biz bu süreç içerisinde özellikle Bakurê Kurdistan’da başta Kürtler olmak üzere -zaten çalışma alanının esası Kürtler- Kürtlerin içindeki ideolojik, inanç ya da farklı renklerin tamamının bir araya gelip ortak bir çatıda buluşması hedefiyle bu çalışmayı başlatmıştık. Kürdistan’da sadece Kürtler yaşamıyor başka kimlikler de var, inançlar da. Bunlar da bu çalışmanın bir parçası olarak düşünüldü ve bu kesimlerle geniş görüşmeler yapıldı.”
Birlik bir trajedi
Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin başta Kürtler olmak üzere geniş bir kesimi kapsadığını belirten Kamaç, şöyle devam etti:
“Kürtler açısından en temel başlık ulusal birlik. Ulusal birlik sorunu, tarihi yüzyıllara dayanan neredeyse bir trajediye dönüşmüş durumda. Kürtlerin birliğini sağlayamamasının ya da sağlamamasının Kürtler açısından ne gibi sonuçlar getirdiği en temel başlıklarından bir tanesiydi. Bugüne kadar Kürtlerin temel hakları inkâr ediliyorsa, Kürtlerin varlığı inkâr ediliyorsa, Kürtlerin dili inkâr ediliyorsa ya da yok sayılıyorsa, Kürtlerin coğrafyası parçalanmışsa, dahası Kürtler diğer dünyadaki milletler gibi temel haklarından mahrum kalmışsa bunun en temel nedeni, ulusal birliğin sağlanmamasıdır. En temel başlık olarak bu gündemdeydi. Neredeyse bütün bileşenler bu konuda hemfikirdi.”
Kongreden sonra daha çok görev düştü
Kamaç, barışın toplumsallaşması konusundaki görev ve sorumluluklarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“PKK’nin feshinden sonra Demokratik Birlik İnisiyatifi’ne Kürt sorununun demokratik çözümü noktasında çok daha büyük görevler düşüyor ve bu çerçevede büyük işler de yapacağımıza inanıyorum. Yapılması gerekenlerin bilincindeyiz. Sorunun demokratik yöntemlerle çözümünü önceleyen, bunun üzerinde şekillenen, bu esas üzerine kurulan Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin çalışma alanı oldukça genişledi.”
Kaynak: ANF