Bodrum Aspat Koyu’nda ÇED süreci tamamlanmadan otel inşaatı tamamlandı
Muğla Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesi’nde bulunan Aspar Koyu’nda ANT ASPAT Yapı ve Turizm A.Ş. tarafından planlanan “Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Projesi ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz Projesi” için 17 Haziran’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacak. 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı Aspar Kalesi ve tarihi yerleşkenin bulunduğu bölgede daha önce proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararları 3 kez iptal edilmişti.
3 iptal kararı
İlk olarak 2018’de “ÇED gerekli değil” kararı verilen projeye karşı açılan davada Muğla 2’nci İdare Mahkemesi kararın iptali yönünde karar verdi. 2020’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci kez “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından ikinci kez kararın iptali istemiyle dava açıldı. Bu karar da aynı mahkeme tarafından iptal edildi. Şirket 2023’de üçüncü kez “ÇED gerekli değildir” kararı alırken, buna karşı açılan davada da Danıştay tarafından Ağustos 2024’de iptal kararı verildi. Fakat şirket 30 Ekim 2024’te tekrar bakanlığa ÇED başvurusunda bulundu.
İnşaat devam etti
Mahkemelerin 3 kere iptal kararı vermesine ve inşaatı mühürlemesine rağmen şirket inşaata devam etti. Bakanlığa sunulan son ÇED raporunda da inşaatın bittiği, tapuların dağıtıldığı ve kullanım izni alınması gerektiği vurgulanırken, ÇED ve yapı ruhsatı olmamasına rağmen inşaata müdahale eden olmadı.
İmar planında çelişki
Projenin etki alanı içerisinde Strobilos Antik kenti için belirlenen 1’inci Derece arkeolojik sit alanı, bulunurken, alan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre hem “3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ” ve “Önemli Doğa Alanı” hem de “Turizm Tesis Alanı”, “Tercihli Kullanım Alanı” olarak görünüyor.
Kaynak: MA