KNK 23. Genel Olağan Kongresi, 300 delege, onlarca siyasi parti, kurum temsilcisi, aydın, sanatçı, yazar ve kanaat önderi katılıyla başladı
Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 23. Genel Olağan Kongresi başladı. İki gün sürecek olan kongreye Kürdistan’ın 4 parçasında Amerika, Japonya, Kanada, Avusturalya ve Avrupa ülkelerinden 300 delege ile onlarca siyasi parti, kurum temsilcisi, aydın, sanatçı, yazar ve kanaat önderi katıldı.
1999 yılında kuruluşunu ilan eden KNK, 26 yıldır Kürt arasındaki ulusal birlik ve işbirliği çalışmalarını sürdürüyor. 23’üncü Olağan Kongresi’nde, ulusal meselelerin kapsamlı şekilde ele alınması, ortak çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve geleceğe dair stratejik kararların alınması hedefleniyor. Kongre ulusal marş Ey Raqip marşının okunması ve saygı duruşuyla başladı.
‘Kazanımlarına sahip çıkacağız’
Ardından KNK üyeleri Refik Gefür ve Dilşah Osman’ın açılış konuşması ile devam etti. Refik Gefür yaptığı konuşmada, PKK’nin öncü kadroları Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan ile KNK üyesi PJAK kurucu Heci Ehmedi’yi andı. Refik Gefür, “KNK’nin 26 yıldır yürüttüğü çalışmalar çok kıymetlidir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile başlayan yeni süreç Kürt halkının kazanımlarının kalıcılaşması ve birliği için önemlidir. Kürt halkını bu sürece her parçada sahip çıkmasını bekliyoruz. KNK, 26 yıldır Kürtler arası parti ve güçler nezdinde yürüttüğü toplantılarla ulusal birliğe katkı sunmuştur. Avrupa ve dünya genelinde yapılan çalışmalar, Kürt halkının şehitlerinin fedakarlıklarıyla elde ettiği kazanımları korumak açısından hayati rol oynamıştır” dedi.
KNK’nin önemi ve çalışmaları
Dilhşah Osman ise Kürt kurumları arasında, kadın gençlik, diplomasi ve siyasi alanlarda çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Bugün halk olarak çok hassas bir süreçten geçiyoruz ve bu süreci doğru yönetmek çok önemli. Kürt halkı dört parçada tek ses olmalı. Farklılık doğaldır, partiler ve şahıslar çeşitlilik gösterir ancak Kürdistan davası ve sorunu herkesin, her partinin çıkarlarının üstünde olmalıdır. Şu an, birlik açısından umut verici bir dönemdeyiz. Bunu daha da güçlendirmeliyiz. Kürdistan’ın herhangi bir parçasında düzenlenen bir toplantıdan aynı fikirler çıkıyorsa, bu 26 yıldır KNK çalışmalarının sonucudur”
Daha sonra KNK Eşbaşkanları Ahmet Karamus ve Zeynep Murad birer konuşma yaptı.
Zeynep Murad, delegeleri selamlayarak, şunları söyledi: “Kürt halkını her parçasından ve farklı partilerin temsilcileri kongreye katılımı çok kıymetlidir. Bu renklilik, öneri ve tartışmalarla kongreyi daha güçlü kılacaktır. Yeni bir sürece girdik. 27 Şubat’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı’yla bu süreç başladı. Bu sürece Kürt halkının sahip çıkması gerekiyor. Çünkü bu oldukça önemli yeni bir dönemdir. Başûr, Rojava kazanımlarımızı korumalıyız. Ortadoğu da ki değişim karşısında Kürt halkı da kendini dönüştürmek ve yeni imkanları değerlendirmek zorundadır. Biz Kürt halkı olarak, bu yeni sürece hazırlıklı olmalıyız. Tüm parti ve güçlerin birleşmesi gerekir. Bu yenilikler karşısında birlik içinde hareket ederek halkımızın hakların korumalıyız. Birlik birliği doğurur; bu süreç daha da güçlendirilmelidir.”
Yeni gelişmeler
Ahmet Karamus ise, Kürdistan’ın dört parçasında da hem kazanımların koruması için yeni bir konjenktörün oluştuğunu hem de yeni risklerin de olduğunu belirterek, dünya, Ortadoğu ve Kürdistan özelinde yaşanan durumları değerlendirdi. Ahmet Karamus şu hususlara dikkat çekti: “Rusya-Ukrayna, İsrail-Hamas ile İran’ın da içinde bulunduğu bu savaş ve çatışmalar yeni gelişmelerin habercisi oldu. Son olarak Suriye’de yaşanan değişim beklenmedik bir süreç başlattı. Bütün bunlar Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin karmaşık boyutlarını gösteriyor. Bu gelişmeler bizi yeni döneme zorluyor. Kürt halkı olarak da bu döneme hazır olmamız gerekiyor. Daha önceki değerlendirmelerimizde Lozan Antlaşması’nın 100’inci yıl dönümü itibariyle bir değişim beklentimiz ve siyasi okumamız vardı. Bu günkü gelişmelere baktığımızda, bu değişim artık sadece mümkün değil, aynı zamanda gündemde. Ama, bu çift yönlü bir ihtimal, olumlu yönde bir yenilenme olabileceği gibi, olumsuz sonuçlarda doğurabilir.
Sürecin gerekliliklerini yerine getirmeliyiz
Sayın Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile başlayan süreç çok önemlidir, bu çağrı üzerinde inşa edilecek siyaset öneli ve ileriye dönük bir öngörüdür. Bu çağrı sadece güncel sorunlara değil, aynı zamanda geleceğe yönelik çözüm arayışlarına da hitap etmektedir. Bu anlamda biz bu çağrıyı tarihi önemde görüyoruz, bu çağrıya dört parçada sahip çıkalım ve görevlerimizi yerine getirelim. Sayın Öcalan’ın çağrısının amacı Kürt Özgürlük Hareketin 4 parçada ulaştığı aşamayı da dikkate alarak, sorunlara çözüm bulmak ve ortak hedef etrafında halkımızı birleştirmektir. Özelikle Bakur için yeni bir süreç başlamıştır. İsmi ne olursa olsun bu sürecin yeni bir dönem başlamıştır. Bu süreçte tüm partilerin ve tüm parçaların bir görevi ve sorumluluğu olacaktır. Bu sürecin gereğini yerine getirmesek, büyük bir eksiklik olur.”
Karamus’un konuşmasının ardından Kongre’de divan seçimi yapıldı. Divana Rebwar Raşid, Midya Abda, Rojin Mukreyan, Şex Şemal ve Yakup Mirza seçildi.
Daha sonra KNK kuruluş tarihçesi ve amacına ilişkin hazırlanan belgesel sunumu yapıldı.
Kongre katılımcıların konuşmasıyla devam ediyor.
Kaynak: ANF