Agirî Baro Başkanı Serdar Günakın, ‘Meclis’te bir komisyon kurulmasını ve hukuki destek için bizlere görev verilmesi halinde memnuniyetle kabul edeceğimizi söyledik’ dedi
Kürt sorununun çözümüne dair devam eden “Barış ve Demokratik Toplum Süreci”ne katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren 16 baro başkanı, 17-18 Haziran’da Ankara’da siyasi partiler ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi. Baro başkanları, görüşmelerde 17 maddelik çözüm önerilerini sundu.
Herkes katkı sunmalı
Görüşmelerde yer alan Agirî Baro Başkanı Serdar Günakın, 50 yıldır devam eden çalışmalı sürecin “kanayan bir yara” olduğunu söyledi. Sürecin geçmiş dönemlerdeki yaşanan süreçlerle aynı akıbeti yaşamaması gerektiğine dikkati çeken Serdar Günakın, “Bu sürecin sabote edilmemesi için halk, medya ve en önemlisi de siyasi aktörler tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bu siyaset üstü anlayışla mümkündür” dedi.
Meclis’te görüşmeler yaptık
Barolar olarak sürece katkı sunmak için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Serdar Günakın, “Sadece tarafların değil, toplumun bütün kesimlerinin bu süreci sahiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için 18-19 Haziran’da Meclis’te iktidar partisi ve muhalefet partisi başta olmak üzere bütün partilerle görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmelerdeki temel amacımız, toplumsal mutabakatın, barışın ve çatışmasızlığın sağlanması için verilen mücadelede tüm siyasi aktörlerin siyaset üstü anlayışla süreci sahiplenmesi çağrısında bulunmaktı. Toplumsal mutabakatın ancak bu şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diye kaydetti.
Demokrasi inşa edilmeli
Serdar Günakın, Meclis’in rolünün önemine işaret ederek, “TBMM’nin bu süreçte göstereceği reaksiyon çok önemlidir. Onlara da sürecin sahiplenilmesi ve sürece yönelik itibarsızlaştırmaya karşı reaksiyon göstermelerini istedik. Tüm siyasi partilerin kendi il başkanlarına, vekillerine ve tabanlarına yönelik bu süreçle ilgili toplantılar yapmaları, süreci anlatmalarını istedik. Bu süreç Türkiye’de demokrasinin yeniden inşa edilmesi için çok önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
‘Hukuki desteğe memnun oluruz’
Yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini aktaran Günakın, “Siyasi partiler, sürecin sahiplenilmesi açısından çok olumlu yaklaştılar. Umudumuz biraz daha yeşerdi. Bu sürecin tüm siyasi aktörler tarafından sahiplenileceğini gördük. Biz de 17 maddelik önerilerimizi sunduk. Anayasal düzenleme için TBMM’de bir komisyon kurulmasını ve hukuki destek için bizlere görev verilmesi halinde memnuniyetle kabul edeceğimizi söyledik” diye konuştu.
‘Tutsaklar özgür olmalı’
Serdar Günakın, politik tutukluların durumuna işaret ederek, “Tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşması gerekmektedir. Anayasadan önce bunun hukuki alt yapısının hayata geçirilmesi gerekiyor. Belki de Meclis yakın tarihte tatil kararından vazgeçip gerekli yasal düzenlemeleri yapacaktır” dedi.
Kaynak: MA