Zirai don nedeniyle büyük zarar gören çiftçileri bu kez sulama suyu fiyatları vuruyor. Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, taleplerini DSİ’ye ve hükümete ilettiklerini kaydetti
Zirai don nedeniyle kayısı, ceviz, kiraz gibi verimli bahçelerinden bu yıl rekolte alamayan çiftçilere kötü haber peş peşe gidiyor. Zirai don desteklerinin ödenmesini bekleyen çiftçilere önce banka ve tarım kredi borçlarının ertelenmeyeceği bildirilirken, sulama suyuna desteğin de kaldırıldığı öne sürüldü.
Meleti’de (Malatya) Sulama suyunda da devlet desteğinin kaldırıldığını iddia eden Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, çiftçilerin zor durumda olduğunu söyledi. Busabah Medya’nın haberine göre Sulama birlikleriyle ilgili DSİ’de bir toplantı yaptıklarını ifade eden Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, sulama birlikleriyle ilgili sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini dile getirdi.
Sulama suyu fiyatının çiftçileri mağdur ettiğini belirten Bayram Alışık şu ifadeleri kullandı:
“Sulama suyu probleminden ziyade suyun çok pahalı olması çiftçileri zor durumda bırakıyor. Özellikle ürünün olmadığı bir dönemde çiftçilerin bu meblağların altından kalkamayacaklarını bizler ifade ettik. Bu sorun Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlığa da iletildi. Depremlerden önce devlet destekli sulama suyunda yüzde 50 civarında bir indirim vardı. Bunu tekrar hayata geçireceklerini söylediler ama bununla ilgili somut bir adım atılmadı. Bu adımın atılmasını hala bekliyoruz. Ağaçlarımızın bakımlarının yapılması lazım, sulanması gerekiyor. Çünkü ağaçlarımız zirai dondan dolayı büyük bir darbe aldı. Sıkıntılarımız yok değil, var. Özellikle su fiyatı konusunda sıkıntımız var. Şu anda su fiyatlarının ne kadar olduğunu bilmiyoruz ama geçen yıla göre yüzde 100 zam geldi. Devlet desteği kaldırınca biz mecburen oranın böyle olduğunu söylüyorlar. Devletin destek payı kalkınca, kalkan bu destek oranı çiftçiye yüklendi. Biz bu desteğin devam etmesini bekliyoruz. Tarımın siyaseti, partisi olmaz. Sağlık gibi her canlıya lazım olan bir dal, bir kavramdır. Özellikle ürün kıtlığı, zirai dondan zarar gören ve ekonomik olarak dar boğazda olan bir Malatya var. Çiftçilerin gelecek yıl kendilerini hazırlamaları gerekiyor. Bu konuda vekillerimize büyük görevler düşüyor.”
MELETİ