Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu mahallede fıstık ve zeytin ağaçları kesildi. Yurttaşlar, inşaatın doğayı ve geçim kaynaklarını yok edeceği için inşaatın durdurulmasını istiyor
Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Mart 2018 tarihli kararıyla 2. Dereceden Sit Alanı olarak tescillenen Keşlika Mezin Mahallesi, sanayi yapılaşması tehdidiyle karşı karşıya. Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında aldığı kararla, mahalledeki taşlık araziler ‘kooperatif yapılacak’ gerekçesiyle imara açıldı. Ardından tır sahipleri tarafından kurulan kooperatif bölgede inşaata başladı.
Ancak bu süreçte birçok fıstık ağacı kesildi, Roma dönemine ait yazıtlar, mağaralar ve su kuyuları tehlikeye girdi. Mahallenin çevresi tamamen tarım ve mera alanlarından oluşuyor.
‘Hayvancılığı bitirecekler’
Mahalle sakinlerinden Osman Karataş, hayvancılık ve tarımla geçindiklerini belirtti:
“Sanayi de istemiyoruz, yerimizden edilmek de. Bu kooperatif kurulursa, burası çöplüğe dönecek.”
Adil Karademir, “Bizi köyümüzden etmek istiyorlar. Hayvanlarımızı otlatamıyoruz, otlattığımızda bizi kovuyorlar. Kimse sesimizi duymuyor,” diyerek tepkisini dile getirdi.
Mahalle sakinlerinden doğanın ve tarihin zarar göreceğini vurgulayan Aziz Karademir ise şunları söyledi:
“Jandarma geldiğinde ‘zorla yapacağız’ diyor. Atık suları, çöpleri buraya dökecekler. Burada nasıl yaşayacağız? Mezarlıklarımız burada, tarihimiz burada.”
‘Doğa ve tarih tehlikede’
Mahallede yaşayan Ahmet Akkuş, bölgenin 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtti:
“Roma dönemine ait birçok yapı var. Ayrıca burada fıstık yetiştiriciliği ve hayvancılıkla geçim sağlıyoruz. Bu yapılaşma doğayı da tarihi de yok edecek.”
Hukuki süreç sürüyor
Konuyu yargıya taşıyan avukatlardan Mehmet Diyadin Eskiler, 2021’den bu yana hukuki mücadele verdiklerini söyledi:
“Burada yüzlerce fıstık ve zeytin ağacı yok edildi. Roma döneminden kalma sığınaklar var. Şimdi de kanalizasyonun bu bölgeye dökülmesi planlanıyor.”
Eskiler, bu alanın en azından koruma altına alınmasını istediklerini belirterek, “Burası yapı onarımı görmemiş, restorasyonu yapılmamış olabilir. Ancak bu, tamamen yok edilmesini meşrulaştıramaz,”
Ekolojik tahribat da derinleşiyor
Ağaçların yanı sıra, bölgede yaşayan çizgili sırtlan, tilki, tavşan ve yılan gibi birçok yaban hayvanı da inşaat nedeniyle yaşam alanlarını kaybetti.
Protestolar nedeniyle bir süreliğine durdurulan inşaat çalışmaları, geçtiğimiz hafta yeniden başladı. Mahalle sakinleri ve avukatlar, hem hukuki hem de toplumsal mücadeleyi sürdürmekte kararlı.
Haber: Ceylan Şahinli / MA