Aydın’daki halk buluşmalarına katılan yurttaşlar, barış sürecine tüm toplumsal kesimlerin dahil edilmesi gerektiğini belirterek, ‘DEM Parti anlatıyor, diğer partiler de tabanına süreci anlatmalı’ dedi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında başlattığı halk buluşmaları devam ediyor. Ege Bölgesi’nde şu ana kadar 180’nin üzerinde halk buluşması düzenlendi. Farklı halklar ve inançlardan kesimlerle de buluşmalar gerçekleştirildi. Buluşmalara katılanlar kaygılarını dile getirirken, sürece dair beklenti ve önerilerini sunuyor.
AKD’li Erkan Göze’den Alevilere çağrı
Aydın’daki buluşmaya katılan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Köşk Cemevi Başkanı Erkan Göze, çatışmaları süreçte yaşanan acıların yeniden yaşanmaması açısından sürecin önemli ve umut verici olduğunu şöyle belirtti:
“Tereddütlerimiz olmakla birlikte süreç şu anda iyi gidiyor. Alevilerin de bu sürece dahil olmalarını isterim. Sadece Kürtlerin içinde olduğu bir sürecin sağlıklı yürümeyeceğini herkesin bilmesi lazım. Süreç hakkında yapılan buluşma bizi gayet memnun etti. Ben umutluyum. Umarım bu ülkede sürecin başarıya ulaşacağını hep birlikte göreceğiz. Önde gelen Alevi isimlerinin ve Alevi kurumlarının bu sürece katılması ve katkı sunmasını bekleriz. Herkesin elini taşın altına koymasını isteriz.”
‘Yasal düzenlemeler yapılmalı’
Buluşmaya katılan Hüseyin Yersalı, yaşanan baskılardan kaynaklı kaygılarının olduğunu anlattı:
“Ancak kaygılarımız var diye barışa el uzatmamak olmaz. Artık nereye kadar? Kürt hareketine güveniyoruz, hareket bu düzene kanmayan bir hareket. Halk buluşmalarının yapılması gereklidir. Çünkü halkımız bu olup bitenlerden habersiz. Buluşmalar ile birlikte bilgi ediniyoruz. Sadece belli yerlerde değil, birçok bölgede toplantılarla halk bilgilendirilmeli.”
Hüseyin Yersalı, kalıcı bir barışın sağlanması halinde Aleviler ve kadınlar başta olmak üzere tüm kesimlerin sorunlarının çözüme kavuşabileceğini vurguladı:
“Aleviler bu sürecin yanında olmalı. Aleviler hem inanç olarak hem kimlik olarak ezilen bir kesim. Alevilerin kurtuluşu ancak demokratik güçlerle olmalı. Alevilerin kurtuluşu tek başına mümkün değil. Ortak bir mücadele ile demokrasiyi sağlayabiliriz. PKK’nin sembolik silah bırakmasını çok anlamlı bulmakla beraber destekliyoruz da.”
Devletin somut adımlar atması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Yersalı şöyle devam etti:
“Cezaevlerinde binlerce insan var. Silahları bırakan insanların konumu ne olacak, nereye yerleşecekler? Gelip burada siyaset yapabilecekler mi? Bunların bir kanunla düzenlenmesi gerekir. PKK adımı attı ve devlet bundan sonra yasalar çıkarmalı. Meclis’te bir komisyon kuruluyor ve eğer bu komisyona bütün partiler dahil edilirse bir ilerlemenin sağlanacağını düşünüyorum.”
‘AKP ve MHP tabanına anlatmalı’
Güler Erat, toplunun tüm kesimlerinin süreci sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Güler Erat, uzun yıllardır ‘terör’ algısı üzerine toplumun kutuplaştırıldığına işaret etti:
“Toplumda birçok kimlik ötekileştirildi. Uzlaşı komisyonları ile birlikte yol almak gerekiyor. Barış, toplumu birçok alanda ileriye götürür. Süreci anlatmada sorumluluk sadece DEM Parti’de değil, bütün siyasi partilerde. Bu çalışmalara onların da destek olması gerekiyor. Örneğin MHP bir el uzattı. Onların de kendi tabanında çalışması ve süreci anlatması gerekiyor. AKP, ‘bu süreçte birlikte yol alacağız’ diyor. Peki AKP tabanda ne kadar çalışıyor? Yıllardır Kürt partilerine yapılan şu an CHP’ye yapılıyor. CHP bu süreci ne kadar kucaklayacak ve tabanına nasıl anlatacak? Kürt halkı bu süreci kucaklamış durumda. Trakya, Karadeniz veya Ege’deki biri bunu kucaklayabilecek mi? İşimiz çok zor.”
Bir diğer yurttaş Aycan Su, sürecin Kürt halkı için bir ihtiyaç olduğunu söyledi:
“Süreci olumlu buluyoruz. Süreç toplumsal bir süreç, dolayısıyla herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yapılan buluşma bizim için iyi oldu. Artık silahların durması gerektiğini istiyoruz.”
Haber: Uğurcan Boztaş / MA