Tutsak kardeşine vasi olmak isterken hatalı işlem nedeniyle kendisine vasi tayin edilen Ahmet Sert, ‘Çocuğuma kimlik çıkaramıyorum. Ben varım ama haklarım yok’ dedi
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Ahmet Sert, Manavgat S Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak kardeşi Tuğba Sert’in vasiliğini yenilemek için Şubat ayında mahkemeye başvurdu. Mahkeme talebi kabul etti ancak karar nüfus müdürlüğünde hatalı işlendi. Müdürlük, Ahmet Sert’i vasi olarak kaydedeceğine, Tuğba Sert’i Ahmet Sert’in vasisi olarak kaydetti. Bu durum Ahmet Sert’in kendi adına hiçbir resmi işlem yapamamasına neden oldu. Ahmet Sert’in banka hesapları bloke edildi. Sert, yeni doğan çocuğuna nüfus cüzdanı da çıkaramıyor. Ahmet Sert, hem Hatay Dörtyol Nüfus Müdürlüğü’ne hem de çalıştığı Kırşehir’deki kurumlara başvurdu, ancak hiçbir kurum hatayı açıklamadı ve düzeltme yoluna gitmedi. Gerçeği noter aracılığıyla öğrenebildiğini belirten Ahmet Sert, “Devlet kurumları hatayı biliyordu, ama kimse düzeltmedi. Beni çaresizce oyaladılar. Devletin hatasını düzeltmek istedim, cezalandırıldım” ifadelerini kullandı.
Hata düzeltilmiyor
Mağduriyetini yargıya taşımak isteyen Ahmet Sert, Dörtyol Adliyesi’nde müracaat savcısına başvurdu. Savcılık tarafından karakola yönlendirilen Ahmet Sert, burada polisler tarafından bir saat bekletildiğini, kardeşinin neden cezaevinde olduğunu sorularak fişlemeye maruz kaldığını belirtti. Avukatını aradığı sırada polislerin ses tonunu yükselttiğini ve “Devlet kurumundan şikayetçi olamazsın” diyerek, kendisini karakoldan kovduklarını söyledi. Karakol sonrası aileye giden Ahmet Sert’in ifadesi daha sonra nöbetçi savcı tarafından da alınmadı. Ahmet Sert, “Savcının yanında beklerken karakoldaki polis, ‘Adliyeye geliyor’ diye doğrudan savcıyı aradı. Yani bir vatandaşın şikayet hakkı telefonla bastırıldı” diye belirtti.
İlgililer hakkında suç duyurusu
Tüm bu sürecin ardından Ahmet Sert, Dörtyol Nüfus Müdürlüğü ve Dörtyol Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Ahmet Sert, “Beni susturmaya çalıştılar. Karakolda azarlandım, adliyede dışlandım. Kimse devletin hatasını üstlenmek istemedi. Bu kişisel değil, sistematik bir politikadır” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı başvurunun da sonuçsuz kaldığını belirten Ahmet Sert, “‘Adli işlere karışamayız’ dediler. Peki, ben bu devlette nasıl hakkımı arayacağım? Kızım doğdu, kimliği yok. Ben varım, ama haklarım yok” diye tepki gösterdi.
Ahmet Sert, önümüzdeki günlerde Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurarak süreci hem idari hem yargısal boyutuyla takip edeceğini söyledi.
Haber: Hamdullah Yağız Kesen / MA