Adana’da kamuda ihraç edilenler bir araya gelerek, ”Adana KHK Mağdurları Platformu” kurdu. Platform üyesi Münir Korkmaz, tüm mağdurları birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Askeri kalkışmanın ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkartılan 36 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 145 bini aşkın kamu çalışanı gerekçe gösterilmeden ihraç edildi. İhraç edilen binlerce kişi, işine geri dönmeyi bekliyor. Adana’da da ihraç edilen bin 500’den fazla kişi geri dönüş için mücadele ediyor.
Önce sosyal medyada birleştiler
Adana’daki KHK mağdurları, geçen Eylül ayında Facebook üzerinden örgütlenip, kentteki tüm mağdurlara ulaşmaya çalıştı. Kasım ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesinin desteğiyle ”KHK Mağdurları Komisyonu” oluşturan KHK’liler, aralık ayından buyana KHK’lilerin haklarını aramak için iki haftada bir toplanarak, neler yapabileceklerini konuşuyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’e konuşan platformun kurucularından Eğitim Sen Adana Şubesi Üyesi Münir Korkmaz, tüm mağdurlara birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.
Baskıdan dolayı toplantılara katılamıyorlar
Platformda her kesimden mağdurun olduğuna dikkat çeken Korkmaz, kentte 813 KHK’liye ulaştıklarını ve ilk etapta 20 kişiyle toplantı yaptıklarını söyledi. Birçok KHK’linin baskı ve endişelerinden dolayı toplantıya katılmadığını da anlatan Korkmaz, toplantılarında yaşadıkları sorunları herkesle paylaştıklarını dile getirdi.
İlk panelleri 26 Ocak’ta
Görünür olmak için çeşitli etkinlikler yaptıklarını da anlatan Korkmaz, 26 Ocak’ta Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapacakları ”KHK, çalışma hakkının ihlali, sivil ölüm” adlı panele HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve SP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam’ın katılacağını duyurdu. Korkmaz, ”Bu bizim ilk etkinliğimizdir. Görünür olmalıyız. Arkadaşlarımız artık umutlarını kaybediyor. Bu platformlarla umudumuzu diri tutmaya çalışıyoruz. Biz haklıyız, görevlerimize döneceğiz. Mücadelemiz sürecek. Adana’da hangi gerekçeyle olursa olsun ihraç edilen herkesin faaliyetlerimize katılmasını istiyoruz. Umarım Türkiye’de ihraç edilen herkesle birlikte ortak bir mücadele ederiz” diye konuştu.
’12 Eylül’den daha ağır’
KHK’lilerin ciddi anlamda mağdur duruma düştüklerini ve hiçbir yargı kararı olmadan ihraç edildiklerini hatırlatan Korkmaz, görevlerine dönmek için bu platformu kurduklarını dile getirdi. 12 Eylül Askeri Darbesi’nde de kamuda ihraç edilip verdiği hukuk mücadelesi sonrası görevlerine döndüklerini hatırlatan Korkmaz, ”12 Eylül’den farklı bir süreçle karşı karşıyayız. Ben 83’te dava açtım. 87 yılında mahkeme kararıyla görevime döndüm. O zaman genç bir öğretmen idim, şimdiki gibi bana ağır gelmemişti. O zamanlarda başka yerde çalışma şansımız vardı. Şimdi ise nereye başvurursanız başvurun; KHK şeklinde damgalanmışsınız. TC’nizle girildiği zaman KHK ile ihraç edilmiş ibaresi çıkıyor. Şu andaki mağduriyetimiz çok ağır” diye konuştu.
Mücadele çağrısı
Bir hak ihlali ile karşı karşıya olduklarını sözlerine ekleyen Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: ”Bizler kesinlikle sesimizi çıkarmalıyız. Susmamalıyız. Sustukça daha büyüyecek bu mağduriyet. O nedenle tüm illerdeki KHK’liler, İnsan Hakları Derneklerine başvurmalı. Ve KHK platformlarını oluşturmalıyız. Tüm KHK’lilerin yaşadıkları mağduriyetleri ortak. O nedenle ortak platformlar kurmalıyız.”