Almanya Dışişleri Bakanlığı, Süleyman Soylu’nun Türkiye’ye gelebilecek olan turistleri hedef almasından sonra seyahat uyarısı yaptı. Bakanlık, Türkiye’ye gidenlerin tutuklanabileceği uyarısı yaparak seyahatlerin gözden geçirilmesini istedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ”Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler” yönündeki sözlerinin ardından Almanya, Türkiye’ye seyahat uyarısını güncelledi. Yeni seyahat uyarısında Alman vatandaşlarının, ‘Almanya içinde hoşgörülecek ama Türk yetkililer tarafından hoş karşılanmayabilecek fikirleri nedeniyle tutuklanma riski ile karşı karşıya bulunduğu’ belirtildi.
Almanya’da ifade özgürlüğü sayılır ama…
Alman Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan uyarıda, “Türkiye hükümetinin Alman medya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine karşı daha fazla adım atacağı gözardı edilemez. Alman hukuk anlayışında ifade özgürlüğü olarak değerlendirilen ifadeler, Türkiye’de mesleki anlamda kısıtlamalara ve cezai kovuşturmalara yol açabilir” denildi.
Yeni uyarıda, aralarında Alman vatandaşlarının da bulunduğu bazı Avrupalı gazetecilerin Türkiye’deki çalışma izinlerinin açıklama yapılmaksızın yenilenmediği ve son iki yılda giderek daha fazla Alman vatandaşının keyfi biçimde gözaltına alındığına da dikkat çekildi.
Ne olmuştu
Alman ikinci devlet televizyon kanalı ZDF’nin İstanbul büro şefi Jörg Brase, Tagesspiegel gazetesinin Türkiye muhabirlerinden Thomas Seibert ve NDR için serbest çalışan Halil Gülbeyaz’ın basın kartları hiçbir gerekçe gösterilmeden uzatılmamıştı. Alman gazetecilerinin Türkiye’de görev yapmasının engellenmesine yönelik Ankara’nın bu girişimi Berlin yönetiminin sert tepkisine yol açmıştı. Ancak bu konuda düzeltilme yapılacağına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Almanya’da yaşayanları tatil için Türkiye’ye geldiklerinde gözaltına almakla tehdit etti.
Bu arada Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısıyla paralel Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman gazetecilere yönelik engellemeden dolayı Ankara’ya sert eleştiriler yöneltti. Pazar günleri yayınlanan “Tagesspiegel am Sonntag” gazetesine konuşan Maas “Alman ve Avrupalı gazetecilerin mesleklerini yapamaması kabul edilemez” dedi.
Geçen ekim ayında da Alman yetkilileri, sosyal medyadaki yorumların yanı sıra başkaları tarafından yapılmış paylaşımlara yönelik “beğenme” tıklamalarının dahi Türkiye’de “terör örgütü propagandası” veya “cumhurbaşkanına hakaret” gibi ağır suçlamalara yol açabileceğine uyarısında bulunmuştu.
En az 5 Alman vatandaşı siyasi nedenlerle Türkiye’de tutuklu bulunuyor. Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan Alman vatandaşları arasında Kürt sanatçı Ozan Canê de bulunuyor. 24 Haziran seçimleri sırasında HDP’ye destek vermek için Türkiye’ye giden Ozan Canê tutuklanmıştı. Son olarak 14 Kasım 2018 günü Kürt sanatçının yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
BERLİN