Londra swap piyasasında TL’yi satmama politikasının neden olduğu kargaşa yeni bir belirsizliğe yol açtı. Merkez Bankası eski Başkanı bu yolun IMF’ye çıkacağını söylerken dolar 5.64’e çıktı
Birkaç gündür Londra swap piyasasındaki karşılıklı hamleler devam ediyor. İki gün önce yüzde 1200’e fırlayan TL faizi, piyasaya likidite sağlanmasıyla yüzde 50’ye geriledi. Durum normalleşmiş gibi görünüyor derken, ABD senatosuna Türkiye’ye verilmesi düşünülen F-35 satışını askıya alan tasarının haberi geldi. Ardından dolar yeniden yükselişe geçti ve dün öğlen saatlerinde 5.60’ın üzerine çıktı. Söz konusu gelişmeler dünün en çok konuşulan gündemlerinin başında yer aldı. Bu arada Türkiye CDS’lerinde işlem hacmi geçen hafta ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 5 yıllık Türkiye CDS’leri çarşamba günkü işlemlerde 458 baz puana çıkararak eylül ayından beri en yüksek seviyesini gördü. Kredi riskinin devredilmesi gibi bir anlam içeren CDS primleri, günümüzde ülkelerin risk durumlarını ortaya koyan bir gösterge haline gelmiştir. Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, T24’ten Şirin Payzın’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kapısını çalması gerekebileceğini söyledi. Yılmaz seçimlerden sonra doların 6 TL’ye çıkabileceği tahmininde bulundu.
Boratav: Ettiniz, buldunuz
Ekonomist Korkut Boratav ise Sol.org.tr’ye yazdığı makalede, hükümeti sorumlu tutarak şunları söyledi: “Eyyy AKP iktidarının geçmişteki ve bugünkü yöneticileri: Türkiye’nin finansal piyasalarında, İMKB’de, Borsa İstanbul’da TL ile alınıp-satılan hisse senetlerini, tahvillerini, bonolarını, yabancı sermayeye, bankerlere, rantiyelere niçin açtınız; açık tuttunuz; kapatmadınız? Bugün niçin ağlaşıyorsunuz?”
Yapısal kriz
Hazine Bakanı Berat Albayrak ise, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Piyasalarda ciddi bir toparlanma görüyorum” sözleri dikkat çekti.
EKONOMİ SERVİSİ