İkili yönetimin bulunduğu Libya’da, birçok ülkenin desteğini arkasına alan Bingazi yönetimi, Türk ve Katar destekli Trablus’a harekat düzenliyor. Harekatta havalimanının da aralarında bulunduğu birçok nokta ele geçirildi
Siyasi krizin devam ettiği Libya’da Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Rusya ve Fransa’nın destek verdiği Bingazi merkezli güçlerin komutanı General Halife Hafter’e bağlı birliklerin, Katar ve Türkiye yanlısı başkent Trablus yönetimine dönük başlattığı askeri operasyon devam ediyor. Hafter’in güçleri, başkent yakınlarında 3 noktayı ele geçirdi. Trablus’un güneyindeki eski uluslararası havaalanını aldıklarını belirten General Hafter’in Sözcüsü Ahmed Mismari, ilaveten Tarhuna ve Aziziye semtlerinin de ele geçirildiğini söyledi. Ancak Trablus kentinin giriş kapısı olarak kabul edilen Aziziye’nin alındığına dair iddialar Trablus yönetimi tarafından yalanlandı. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’nın desteklediği Hafter’a bağlı güçlere ait Facebook hesabından yapılan açıklamada, Trablus’un güneyindeki stratejik öneme haiz Kasr bin Gaşir, Vadi er-Rabi’ ve Suk el-Hamis bölgelerinin ele geçirildiği belirtildi. Bu bölgeler, Trablus’a yaklaşık 30 ila 40 kilometre mesafede bulunuyor.
Hava kuvvetlerine yetki
Birleşmiş Milletler’in desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Hafter’in saldırı emrinin ardından Genelkurmay Başkanlığına talimat vererek, sivillerin hayatına yönelik tehdide karşı hava operasyonu yetkisi verdi. Kasr bin Gaşir Belediye Başkanı Muhammed Accac, Libya’daki Ahrar televizyonuna yaptığı açıklamada, bölgeye yakın bir mesafede bulunan ve 2014’ten bu yana hava trafiğine kapalı tutulan Uluslararası Trablus Havalimanı çevresinde çok şiddetli çatışmalar yaşandığını aktardı.
Sert çatışmalar
Diğer yandan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veren Zaviye kent merkezli silahlı grupların Trablus’a ilerlemeye çalışan Hafter güçlerini durdurduğu, 145 milisi de esir aldıkları kaydedildi. Hafter güçlerinin yine başkentin yaklaşık 30 kilometre batısındaki bir kontrol noktasına saldırdığı ancak püskürtüldükleri belirtildi.
Çözüm başka bahara
ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, çatışmaların çözüm olmadığını bildirirken BM nezdinde nisan ayı ortasında düzenlenmesi öngörülen Ulusal Diyalog Konferansı’nın da yapılamayacağı belirtiliyor. Halife Hafter’in, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Trablus’ta bulunduğu sırada gerçekleştirdiği askeri hamleyle Ulusal Diyalog Konferansı öncesi Trablus’a girerek ya da kenti kuşatarak bunu masada bir koz olarak kullanmayı hedeflediği belirtiliyor. Konferans için Libya’ya gelen Guterres de çatışmalar nedeniyle buradan ayrıldı.
Türkiye silah yollamıştı
Bu arada geçen yılın Aralık ayında Türkiye’den yola çıkan bir gemide çok sayıda silah ele geçirilmişti. Trablus yakınlardan ele geçirilen silahlar nedeniyle Türkiye hakkında soruşturma başlatılmıştı. Libya’dan yapılan açıklamalarda Türkiye, iç savaşı körüklemek ve tarafları çatıştırmakla suçlanmıştı. Türkiye, iddiaları yalanlayarak gemide kuru sıkı tabanca bulunduğunu savunmuştu.
Birlikler sevk edildi
Muammer Kaddafi’ye karşı direnişin sembolü haline gelen Misrata merkezli güçler de Trablus yönetimine destek verdiğini ve Halife Hafter’a karşı Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin tarafında yer aldığını duyurdu. Ayrıca Misrata merkezli grup, Trablus’a ve ülkenin güneybatısındaki Garyan’a silahlı birlikler sevk etti.
TRABLUS