6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nde, gazeteci örgütleri temsilcileri meslektaşlarını anarak, ‘Onlar bizim yazabilmemiz için hayatlarını ortaya koydu’ dedi
Serbesti Gazetesi çalışanı Hasan Fehmi Bey’in 6 Nisan 1909’da İstanbul’da öldürülmesinin ardından Türkiye’de bu tarih “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak kabul ediliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) listesinde, Krikor Zohrab’tan Hrant Dink’e, Uğur Mumcu’dan Metin Göktepe’ye, Musa Anter’den Ferhat Tepe’ye kadar en az 66 gazetecinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği belirtilirken, listede 1990’lı yıllarda öldürülen birçok Kürt gazetecinin ismi de yer almıyor.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) ise 110 yılda 113 gazetecinin öldürüldüğünü belirtirken, basın yayın organları ile çalışanlarının baskı altında olduğu bugünde Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin (ÖGİ) verilerine göre, 164 gazeteci cezaevinde tutuklu. Öldürülen Gazeteciler Günü nedeniyle Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Türkiye’deki medyanın durumunu Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Lezgin Akdeniz’e değerlendirdi. Türkiye’de gazetecileri öldürmenin geçen yüz yılın başından itibaren başvurulmuş karanlık bir yok etme yöntemi olduğunu ifade eden Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, “Bugün Türkiye’de kayıtlar tutulduğundan bu yana en az 79 gazeteci öldürülmüştür.
Üzülerek belirtmek gerekir ki öldürülen gazetecilerin birçocuğu da yakın dönemde katledilmişlerdir. Uğur Mumcu, Musa Anter, Metin Göktepe, Hrant Dink, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Halit Güngen, Hafız Akdemir, Namık Tarancı, Ferhat Tepe, Nazım Babaoğlu ve daha adını anamadığım onlarca basın şehidi, bu ülkenin en karanlık yıllarının ölümsüz isimleri olarak tarihe geçmişlerdir” dedi.
‘Gazetecilik öldürülüyor’
110 yıl önce yapılan gazeteciliğin daha gerisinde olduklarını anlatan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, olay ve olgulara iktidarın penceresinden bakmayan muhalif basın üzerindeki baskıların katlanarak sürdüğünü belirtti. Boltan, “Gazeteciliği öldüren bir iktidar ile karşı karşıyayız. Gazeteciliğin düşmanları, gazeteciliği tanımlamaya kalkışarak mesleğe sınır biçerek, gazeteciliğin yapılmasını engelleme adına her şeyi yapmaktadırlar” diye konuştu.
DİYARBAKIR