Bağlar Belediye Eşbaşkanlığına seçilen ve KHK ile ihraç edildiği için seçilmesine AKP’li aday Hüseyin Beyoğlu tarafından itiraz edildi
AKP’nin Diyarbakır Bağlar Belediyesi Adayı Hüseyin Beyoğlu, kesin olmayan sonuçlara göre Bağlar İlçe Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Zeyyat Ceylan’ın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiğini belirterek “seçilme yeterliliğine sahip olmadığı” iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.
Yerel seçimlerde yüzde 70,34 oy alarak Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Bağlar İlçe Belediye Eşbaşkanı seçilen Ceylan, itiraz nedeniyle de henüz matbaasını alamadı. Ceylan, yapılan itiraza ilişkin konuştu.
‘YSK izni ile aday oldum’
Kendisi ve arkadaşlarının seçilmemelerine ilişkin eksik herhangi bir belgelerinin olmadığını dile getiren Ceylan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) adaylığını kabul ettiğini belirtti. Ceylan, “Biz başvuru dilekçemizi 10 Şubat’tan sonra YSK’ya verdik. YSK’nin bizim pozisyonumuzu araştırması, incelemesi ve eksik belgelerimizi tamamlaması için 25 günü vardı. Bu süre 3 Mart’ta sona erdi. YSK, adaylığıma ilişkin herhangi bir eksiklik olduğuna dair bize bildirimde bulunmadı ve adaylığımı kabul etti. Dolayısıyla seçime girme ehliyetine sahip olup olmadığımın tartışması, YSK’nın pozitif kararıyla 3 Mart’ta sona erdi. Biz o ehliyetle seçim çalışmalarını yürüttük, seçime girdik ve Bağlar halkının da büyük bir takdirini aldık. 116 bin civarında oy aldık” diye konuştu.
‘İhraç edilen Milletvekilleri var’
“Doğrudur, ihraç edildim. Ama ihraçlar üzerinden seçme seçilme hakkını engelleyen herhangi hukuksal bir müeyyide yoktur” sözleriyle konuşmasını sürdüren Ceylan, KHK ile ihraç edilmesinin seçme ve seçilme hakkının önünde bir engel olmadığını, KHK ile ihraç edildikten sonra milletvekili seçilenleri örnek vererek, “KHK ile ihraç edilen net sayısını bilmemekle birlikte 7’den fazla arkadaşımız seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak çalışmalarını yürütmektedir” ifadelerini kullandı.
‘Hukuksuz bir süreç’
Yapılan itirazları seçim sonuçlarına bağlayan Ceylan, “Ancak hem Türkiye’deki hem de bölgedeki seçimler birilerinin hesabına göre gitmediğinden bu sefer bireylere müdahale ederek nasıl bir değişime, dönüşüme uğratabiliriz temelinde gayri hukuki bir yaklaşımın olduğunu söylüyoruz. Haliyle şu anda yaşanan gayri hukuki bir süreçtir” diye konuştu.
‘İktidar gücü ile hukuksuzluk işliyor’
AKP ve MHP’nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazların kabul edilme oranıyla diğer siyasi partilerin itirazlarının kabul edilmesi oranın arasındaki orantısızlığa dikkat çeken Ceylan, şöyle devam etti: “AKP’nin seçim sürecine itirazının kabul oranı yüzde 80, MHP’nin itirazlarının kabul oranı yüzde 50-60 civarındadır. CHP’nin 30-40 civarında, HDP’nin yüzde sıfır. Yani düşünün bir parti seçime giriyor. Anayasal hakkı var. Kanunlar tüm hakları ona veriyor. Bir yerde seçimi 3 oyla kaybetmiş, ona itiraz ediyor, itirazı kabul görmüyor. Başka bir 800 oy farkla seçimi kaybetmiş, itiraz ediyor, itirazı kabul ediliyor. Haliyle bunu tamamen iktidar ve iktidar organlarının, iktidarın gücünü kullanarak adaletsizlik yapmalarına ya da hukuksuzca davranmalarına yorumluyoruz.”
‘YSK kararını acilen vermeli’
AKP’li rakibi Hüseyin Beyoğlu’nun yaptığı itiraza İlçe Seçim Kurulu’nun tek başına karar verme yetkisi olmadığına vurgu yapan Ceylan, şunları söyledi: “Teamüller gereği, üst kurula soru sorma temellinde, İl Seçim Kurulu’na oradan da YSK’ye sorulacak. Hatta emsal var. YSK’nin müdahil olması gerekiyor. Bu süreçle ilgili son noktayı YSK’nin koyması gerekiyor. Biz de şunu söylüyoruz: ‘Hak ve hukuk tecelli etsin. Halk eğer gerçekten bir tercihte bulunmuşsa hepimizin, hep beraber bu tercihe ve tercihlere saygı görevi ve sorumluluğu vardır. Bu sorunun hukuksal zemini de YSK’nın kendisidir. YSK’nin adilane ve hukuksal davranma gibi bir mecburiyeti vardır. Bu hukuksal gereklilik çerçevesinde bu sürece ilişkin acilen kararını vermesi gerekiyor ki ben de diğer arkadaşlarım da çalışmalarımıza başlayalım.”
Kaynak: MA