Hamza Gündüz/MA-Hakkari
Tek geçim kaynağı hayvancılık olan Hakkarili yetiştiriciler, yayla ve mera yasaklarından kaynaklı hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Yaylarımız artık özgür olsun” diye seslendi. HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habib Eksik, bölge genelinde yaygın olan yayla yasaklarını Meclis gündemine taşıdı. Bölgenin en temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı artık yapamaz duruma gelen köylüler, yaz aylarında yaylalara çıkamadıkları için ne kışın hayvanlarına verecekleri ot biçebiliyor ne de yazın hayvanlarını besleyebilecek alan bulabiliyor.
Ot stokları tükendi
Bölgede kışın erken gelmesi ve ilkbahar aylarında yağan yağışlardan dolayı ot stokları biten köylüler, hayvanlarını alarak bölgenin daha alçak kesimlerine götürüyor. Hakkari merkeze bağlı Doğanyurt (Pîran) köyünde yaşayanlar, ot stokları bittiği için, merkeze bağlı Berwar bölgesindeki köylerdeki meraları kiralıyor. Köylüler, hayvancılığın bitmemesi için devletin hayvancılık yapan yurttaşları desteklemesi gerektiğini söylüyor.
‘Yasaklar kaldırılsın’
Doğanyurt (Pîran) köyünde hemen hemen her köylünün geçimini küçükbaş hayvan besleyerek sağladığını belirten Hacı Yaşar, hayvan besiciliği yapabilmek için devlet tarafından uygulanan yayla ve mera yasaklarının kaldırılmasını istedi. Yaşar, “ Hayvanlarımızı özgür bir şekilde yayla ve meralarımıza çıkarmak istiyoruz. Tüm yaşamımız hayvancılık üzerinedir. Özellikle, bu yıl çok büyük zorluklar yaşadık. Kar çok fazla yağınca otlarımız tükendi. Yaklaşık bir aydır köyde hiç ot kalmadı. Biz de bu yüzden köyden çıkarak Erziki vadisine geldik” dedi.
Zahmetli bir iş
Bölgedeki besiciliğin çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Giyasettin Yaşar ise, “Geçtiğimiz yıl yayla yasakları yüzünden kendi yaylalarımıza bile çıkamadık. Bu nedenle koyunlarımızı yazın sıcaklarında bu vadilerde beslemek zorunda kaldık. Başka bölgelere götürdüğümüz koyunlarımızı sağmak için 40 kilometre yol gidiyoruz. Oraya gidene kadar perişan oluyoruz.İsteğimiz, bu yıl yetkililerin yayla ve meralarımızı yasaklamaması ve yollarımızı kapatmamalarıdır. Bu yıl da yasaklar kalkmazsa artık hayvancılık yapmayacağız” diye konuştu.
Yasak fiyatları artırıyor
Emin Yaşar da, yayla ve mera yasaklarının kaldırılması durumunda pahalı olan et fiyatlarının aşağı çekileceğine vurgu yaptı. Yaşar, “Çok verimli yaylalarımız olduğu halde kullanamadığımız için fazla hayvan besleyemiyoruz. Bu durumda da bölgedeki her besici ancak geçinebildiği kadar hayvan besleyebiliyor. Bu da et fiyatlarını artmasına neden oluyor. Yayla yasakları kaldırılırsa herkes besiciliğe geri dönecektir. Bu da et fiyatlarını düşürecektir” dedi.
Hayvancılık darbe yedi
HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habib Eksik yayla yasaklarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım Bakanı Bekir Pekdemirli’nin yazılı yanıtlaması istemiyle verilen önergede yasakların sonuçlarına dikkat çekildi: Iğdır Ovasının rakımı düşük olması nedeniyle yaz aylarda hava ısısının yükselmesinden kaynaklı hayvancılık Kars, Ağrı, Erzurum, Van ve Ardahan illerinin yüksek yaylalarında yapılmaktadır. Fakat hükümetin yaylaları yasaklaması bazı yaylaların da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilde yaşayanlar dışında yararlanmasına izin verilmemesi nedeniyle hayvancılık ciddi oranda darbe almış ve hayvancılık sektörünün büyük oranda gerilemesine sebep olmuştur. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ardahan Valiliği Ardahan dışından gelebilecek yaylacıları mağdur edecek bir karara imza atmıştır. Bugüne kadar Iğdır ilinden Ardahan ili sınırları içerisinde yaylacılık faaliyetinde bulunan ve geçimini hayvancılık ile sürdüren vatandaşlarımızın Ardahan ili meraları ve yaylalarının satın alınmasını veya geçici olarak otlatılmasını sadece Ardahan ilinde yaşayan vatandaşların yararlanabileceği kararı verilmiştir.”