2018’de borsaya yaptığı başvuruda 4 milyar 45 milyon lira kâr ettiğini açıklayan hava yolu şirketi THY,şubat 2019’da Maliye Bakanlığı’na 7.8 milyar TL zarar bildiriminde bulunmuştu
Son dönem yapılan israflar ve usülsüzlükleriyle gündeme gelen Türk Hava Yolları’nda, yöneticilere ödenen yüksek ücretler tepki çekti. THY, geçtiğimiz hafta uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından notu düşürülen 11 büyük şirket arasında yer almıştı. Son dönem yapılan ‘eşi yürümesin’ diye uçağı pasaport kontrolüne yakın yere park ettirme, kadrolarını AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şekillendirmesi gibi olaylarla gündeme gelen Türk Hava Yolları’nda (THY), yöneticilere ödenen yüksek ücretler tepki çekti.
Toker’in yazısı
Sözcü yazarı Çiğdem Toker dünkü köşesinde, THY yöneticilerine ödenen yüksek ücretleri yazdı. Gazetci Çiğdem Toker’in “İBB parselindeki ihale” başlığıyla dün yayınlanan yazısının, ilgili bölümü şu şekilde: 1 Ocak-31 Aralık 2018 dönemine ilişkin yönetim kurulu faaliyet raporundaki bilgi şöyle: “2018 yılında yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcılarına ödenen ücret ve ikramiye dahil tüm maddi menfaatlerin toplamı 19 milyon 659 bin 981 TL olarak gerçekleşmiştir.” Tabii bu bilgi, sözkonusu tutarın kaç yöneticiye ödendiği sorusunu da sorduruyor.
Cevap aynı belgede
“THY yönetiminde başkanla birlikte 9 yönetim kurulu üyesi görev yapmakta. Başkanvekili Bilal Ekşi, aynı zamanda genel müdür. Ekşi’nin yardımcı sayısı 8. Dolayısıyla bu 19.6 milyon TL yıllık toplam ödemenin 17 kişiyi kapsadığını söyleyebiliriz. Bu tutarın tek tek kime, ne kadarı ücret, ne kadarı ikramiye vs. ayrıntı yer almıyor. Şu bilgileri de sunalım: Bağımsız yönetim kurulu üyelerine verilen ücrette kâr payı, pay opsiyonu dikkate alınmıyor. Hiçbir yönetim kurulu üyesi kredi veya borç almıyor. Huzur hakkı ödenmiyor. İkramiye ise her 3 ayda bir. Bu verilerden hareketle, THY’nin geçen yıl 17 yöneticisine yaptığı toplam 19.6 milyon TL’lik ödemenin yüksek olup olmadığının takdiri ise okurların.”
İSTANBUL